🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

10 najčastejších otázok a odpovedí o keto diéte

9. 1. 2024Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaTereza Břízová, Pavlína Kosťová, Kristýna Hanauerová

S čím si dať keto chlieb alebo cestoviny? Čo robiť, keď poruším diétny plán? Musím jesť zeleninu? Čím nahradím mlieko? Na tieto a ďalšie časté otázky tu nájdete spoľahlivé odpovede. 

Často sa nás pýtate, s čím si dať proteínové fusilli. Skúste ich na karí so zelenými fazuľkami a kyslou smotanou.

1. Ako môžem kombinovať porcie?

Všetky porcie KetoDiet Original sú medzi sebou voľne kombinovateľné a zameniteľné jedna za druhú. Namiesto proteínového nápoja si môžete pokojne dať napríklad polievku. Riaďte sa svojou chuťou. Pozor len na proteínové tyčinky – doprajte si ich maximálne raz denne.

Čo tak vzorový jedálniček zadarmo?

Nájdete ho vo svojej zákazníckej sekcii u nás na webe. Rovnako ako povolené potraviny alebo zápisník úspechov. Dajte si tieto ťaháky napríklad na chladničku, nech ich máte stále na očiach.

Prihlásiť sa a získať jedálniček

2. Ako zistím, že som v ketóze?

Do ketózy sa spravidla dostanete 2. až 4. deň od začiatku diéty. Počas nej ste plní energie, nie ste hladní centimetre ubúdajú. Najviac vám teda napovedia vlastné pocity.

Testovacie prúžky na ketózu nespoznajú všetky ketolátky. Výsledok tak môže byť zavádzajúci.

Ako dlho zostanem v ketóze?

Obvykle v nej vydržíte počas 1. a 2. kroku diétneho plánu. Od 3. kroku čakajte udržanie novej hmotnosti. Je skôr takým predskokanom jedálnička po diéte. V ketóze už v tom čase nebudete.

Zdravé tuky (avokádo, oriešky, semienka a oleje) vás počas keto diéty zasýtia.

3. Ako zaženiem hlad?

Ak dodržujete diétne pravidlá, nemali by ste byť hladní. Pokiaľ vás napriek tomu trápi hlad, tu sú najčastejšie príčiny:

  1. Jete málo zdravých tukov. Tie majú sýtiacu funkciu a v sebe navyše veľa zdraviu prospešných látok.
    • Pozrite sa, v čom nájdete zdravé tuky a koľko by ste ich mali jesť. Ich množstvo prípadne zvýšte.
  2. Jete málo zeleniny, ktorá zmierni pocity hladu.
    • Tu nájdete veľa užitočných informácií o povolenej zelenine. Aj zeleniny si môžete dať troška viac ako odporúčaných 500 g denne.
  3. Málo pijete. Denne vypite 30 – 40 ml na každý kg vašej hmotnosti.

Ak hlad aj tak pretrváva, kontaktujte výživovú poradňu na tel. +421 233 046 996. Diétny plán prípadne spoločne upravíme podľa vašich potrieb.

Máte, naopak, problém zjesť všetkých 5 porcií?

Aj to sa stáva. Päť porcií je tu preto, aby ste mali každý deň dostatok živín. Predstavte si ich ako palivo, ktoré podporuje ketózu. Ak ich začnete vynechávať, spomalíte si metabolizmus a narušíte chudnutie. Ak vám príde, že jete veľmi často, môžete si keto jedlá rozložiť pokojne do 3 väčších porcií. Prípadne namiesto produktov, ktoré žujete, siahnite po proteínových nápojoch.

Proteínový chlieb KetoDiet s tvarohom a reďkovkami, s avokádom, s bylinkami.

4. S čím si dať proteínový chlieb a s čím fusilli?

Proteínový chlieb

Od 1. kroku diéty

Chlebík natrite maslom, bylinkovým maslom, orechovým maslom alebo nátierkou z povolenej zeleniny alebo avokáda.

Ak v danom dni nevyužijete povolené množstvo mlieka (0,2 l/deň), môžete ho nahradiť 80 g plnotučného tvarohu. Zmiešajte ho s reďkovkami a čerstvou pažítkou a máte tvarohovú nátierku.

Recepty na nátierky od 2. kroku diéty

Proteínové fusilli

Recepty z 1. kroku diéty

Recepty z 2. kroku diéty

Ďalšie skvelé tipy a recepty nájdete v keto receptoch a vo facebookovej skupine Moje KetoDiet.

Máme pre vás aj tipy, ako si vylepšiť proteínovú palacinku.

5. Môžem si prvý krok predĺžiť?

Maximálna dĺžka prvého kroku je 8 týždňov. Napr. prvý krok diétneho plánu INTENSE tak môžete držať dvakrát za sebou. Len je dôležité, aby ste aj ďalšie kroky držali rovnako dlho ako ten prvý. Takto predĺžený plán slúži na vyššiu redukciu váhy. Celkovo by diéta mala trvať max. 6 mesiacov.

6. Musím prejsť všetkými tromi krokmi diéty?

Áno. Každý krok má svoj zmysel. V rámci nich postupne zvyšujete sacharidy a zaraďujete bežné jedlá. Vďaka tomu predchádzate jojo efektu.

Funguje to zhruba takto:

Redukčný graf

Redukčný graf

 Zelenina zmierni pocit hladu a doplní vitamíny a minerály.

7. Je nutné jesť aj zeleninu a zdravé tuky?

Zelenina

Denne až 500 g – rozhodne áno! Prečo? Doplní vám vlákninu, vitamíny a minerály. Nemusíte ju len surovú, pokojne ju upravte. Odporúčame:

  • varenie,
  • dusenie,
  • varenie v pare,
  • blanšírovanie (sparenie či krátke prevarenie v horúcej vode),
  • pečenie,
  • grilovanie,
  • restovanie.

Zo zeleniny uvarte polievku, upečte zelerové hranolčeky, orestujte placky, pridajte ju k niektorému z našich jedál.

Proteínový nápoj KetoDiet s príchuťou čokolády a lieskového orieška

Zdravé tuky

Orechy, oleje, semienka, maslá, avokádo – áno a každý deň. Telo ich veľmi dobre využije. Nemusíte sa báť, že by v odporúčanom množstve prekazili chudnutie. Majú vplyv na fungovanie hormonálneho systému aj na chod orgánov. Dodávajú silu a výživu vlasom a nechtom. Zasýtia vás.

8. Môžem si porcie KetoDiet nachystať vopred alebo musia byť čerstvé?

Dá sa to aj vopred (omelety, placky, palacinky a pod.). Nevystavujte ich slnku a vysokým teplotám. Chladnička je istota.

Dopredu si môžete nachystať aj proteínový nápoj. Vypite ho však do určitého času, a to v závislosti od okolitej teploty.

  • 4 – 8 °C do 12 hodín,
  • 8 – 17 °C do 4 hodín,
  • 17 – 30 °C do 2 hodín.

9. Čo si dať počas diéty na oslave alebo pri pracovnej večeri?

Diéta-nediéta, občas sa takejto situácii skrátka nemožno vyhnúť. Potom navrhujeme dve možnosti:

  1. Dajte si pred danou udalosťou proteínový nápoj, ktorý vám doplní bielkoviny. Potom už zvoľte len šalát, ktorý býva ochutený soľou, korením a olivovým olejom alebo balzamovým octom. Prípadne grilovanú alebo inak vhodne upravenú zeleninu.
  2. Doprajte si plátok kvalitného chudého mäsa (napr. kuracieho alebo hovädzieho) v množstve 100 g na prírodný spôsob + zeleninu. Na oslave prípadne siahnite po kvalitnej šunke alebo syre. ;

Tieto jedlá vám nahradia jednu keto porciu. V prvom kroku diéty berte tento variant ako výnimočný prípad. Potom sa vráťte späť do diétneho režimu.

10. Čo keď poruším diétu?

Keď sa už rozhodnete ísť do diéty, snažte sa ju dodržať. Vkladáte do nej veľa úsilia, ale aj očakávania. Bola by škoda to porušením všetko zahodiť. Rada nad zlato, však?

Stať sa to, samozrejme, môže, každý má právo na slabú chvíľku. Ak ste si ketózu narušili, pokračujte jednoducho ďalej tak, ako máte nastavené. Naštartujete proces znova a budete chudnúť.

Tip výživovej poradne:

Stanovte si jasný cieľ. Povedzte si alebo napíšte, prečo a pre koho to robíte, čo od diéty očakávate, ako sa za svoje úspechy odmeníte a čo vás na tom baví. Majte túto métu na pamäti, pomôže vám vytrvať.

Kristína a Pavlína z výživovej poradne KetoDiet

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

Mrknite sa do najčastejších otázok. Je tam veľa odpovedí a najskôr tam nájdete aj tú svoju.

Zavolajte do našej výživovej poradne. Telefón zdvihne Kristína alebo Pavlína. Obe s vami hovoria denne a takmer určite poznajú odpoveď aj na to, čo vás zaujíma.

Spojiť sa s výživovkou

 

Foto: KetoDiet, Depositphotos, Unsplash

Tento článok stojí za zdieľanie!

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.

Pavlína Kosťová

Výživová špecialistka a športovec telom aj dušou. S Pavlínou sa stretnete v našej výživovej poradni aj v skupine Moja KetoDiet na Facebooku.

Kristýna Hanauerová

Súčasťou našej výživovej poradne je od roku 2021. S mnohými zákazníkmi je v kontakte aj po diéte ako pomocná ruka, keď si s niečím nevedia poradiť.

Ako je to s kávou pri diéte?

Káva vám za určitých podmienok môže s chudnutím dokonca pomôcť. Ako?
Prečítam si o káve

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov