Týždeň zliav navyše! Využite Black Friday a objednajte so zľavou až 70 %. Len do nedele 4. 12. Tak rýchlo do e-shopu!

Huby so zelenými fazuľkami, šalviou a proteínovými fusilli

  • Obed
  • Večera
  • veľmi jednoduché
  • 2 porcie
  • 30 min
  • od 1. kroku
Recept na huby so zelenými fazuľkami, šalviou a proteínovými fussili

Šampiňóny a hliva ustricovitá – huby bohaté na bielkoviny i vitamíny. Majú nízku kalorickú hodnotu a množstvo zdravotných benefitov. Vykúzlite z nich celý rad receptov, napríklad tento s fazuľkami.

Na huby s fazuľkami potrebujeme

Proteínové cestoviny – fusilli (7 porcií)50 g
Cibuľka jarná20 g
Zelené fazuľky50 g
Hliva ustricová50 g
Šampiňón biely80 g
Olivový olej20 ml
Smotana na varenie80 ml
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Čerstvá šalvia6 lístkov
Drvená rasca2 g

Nechcete vážiť?

Z uvedených surovín vytvoríme 2 porcie húb s fazuľkami.

  • 50 g proteínových cestovín = 1 vrecko
  • 20 ml olivového oleja = cca 2 polievkové lyžice
  • 80 ml smotany na varenie = cca 6 polievkových lyžíc
  • 2 g drvenej rasce = ½ čajovej lyžičky (štipka)

Ako pripraviť huby s fazuľkami

  1. Proteínové fusilli uvaríme podľa návodu v osolenej vode.
  2. Na lyžici oleja speníme nakrájanú jarnú cibuľku a pridáme zelené fazuľky, ktoré krátko orestujeme.
  3. Do panvice vložíme na prúžky nakrájanú hlivu a na plátky nakrájané šampiňóny, pridáme druhú lyžicu oleja a spoločne orestujeme.
  4. Vsypeme nadrobno nakrájanú šalviu, osolíme a okoreníme.
  5. Do panvice k zmesi pridáme uvarené cestoviny a spoločne premiešame.
  6. Prilejeme smotanu a miešame ešte asi 2 minúty, kým cestoviny nenasajú väčšinu smotany.
  7. Pri podávaní môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Hlivu si môžete vypestovať aj doma

Skvele vám to pôjde na špeciálnych lignocelulózových zmesiach, ale aj na slame. Sadbu aj špeciálnu zmes na pestovanie možno zakúpiť. Aby sa hlive darilo, musíte jej vytvoriť potrebné podmienky na rast:

  • Potom, čo hlivu vysadíte do zmesi, je vhodnejšie najskôr teplejšie prostredie (20 – 25 °C).
  • Na samotné pestovanie je potom lepšia nižšia teplota (cca 10 – 15 °C).
  • Dôležitý je aj dostatok svetla, ale neodporúča sa priame slnko.

Po vytvorení vhodných podmienok bude zmes, do ktorej hlivu vysadíte, prerastať bielym podhubím (micéliom), z ktorého začnú rásť plodnice.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 001 kJ/239 kcal
Bielkoviny18,4 g
Sacharidy9,1 g
Tuky13,5 g
Vláknina4,3 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,5
2 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autor

Silvie Labuťová
Profil autora 

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Skúste ďalšie recepty s hubami a so zeleninou