🌸 Májová zľava 25 % na váš nákup.* S kódom LASKA25 len do 1. 5. 🎁 Každý deň navyše darček pre prvých 200 objednávok.

Pitný režim prehľadne. Nájdite odpovede na všetky svoje otázky

2. 11. 2021Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Koľko vody máte za deň vypiť, ako ju ochutiť a čo sa do pitného režimu už nepočíta? Dnes sa dozviete všetko, čo o pitnom režime potrebujete vedieť. A to nielen pri keto diéte.

Pitný režim hravo doplníte so štýlovou fľašou na vodu KetoDiet.

Koľko vypiť vody? Zabudnite na univerzálne 2 litre, skúste jednoduchý výpočet pitného režimu

Že by sme mali všetci vypiť minimálne 2 litre vody za deň? Je pravda, že väčšina z nás na túto populárnu métu dosiahne. Oveľa presnejšie je však spočítať si odporúčané množstvo vody podľa svojej hmotnosti. Skúste jednoduchú kalkulačku pitného režimu.

Na každý 1 kilogram by ste mali vypiť 30 – 40 ml vody denne.

Ak teda vážite napríklad 70 kilogramov, za deň by ste mali vypiť 2 100 až 2 800 ml vody. K svojmu výsledku by ste potom mali vziať do úvahy aj ďalšie premenné, ako sú vek a zdravotný stav, skladba vašej stravy a hlavne fyzická aktivita. Ak pracujete manuálne a po práci beháte okolo detí, psa, varenia, nákupu alebo si ešte stihnete zájsť do fitka, určite budete potrebovať viac tekutín ako kolegyňa z kancelárie, ktorá sa domov presunie autom a nákup aj večeru jej dovezie kuriér.


Kalkulačka pitného režimu

Na 1 kg hmotnosti = 30 – 40 ml vody denne.


Pri nabitom programe býva zložité ustrážiť si množstvo vypitej vody. Zvlášť ak nie ste na pravidelné dopĺňanie tekutín zvyknutí. V tom prípade si ráno zaobstarajte aspoň 1,5 l fľašu, ktorú do konca pracovného času vypijete a doma pridajte ešte pár pohárov. Vodu by ste totiž mali piť priebežne po celý deň. Keď vypijete pred spaním liter vody, hrozí, že sa pre plný močový mechúr ani poriadne nevyspíte.


Ako ochutiť vodu, aby vám aj v chladnom počasí chutila?

Aj keď nám z kohútika tečie pitná voda, niekomu jej chuť nemusí vyhovovať. Navyše máme rôzne druhy vôd – mäkkú, tvrdú – s odlišnými pomermi obsiahnutých minerálnych látok. Aby mala vaša voda neutrálnu chuť a do tela sa nemohli dostať žiadne škodliviny, oplatí sa ju filtrovať.

Ak u vás neboduje ani čistá prefiltrovaná voda alebo zakúpená neochutená minerálka, môžete si skúsiť obyčajnú vodu vylepšiť. Oživte svoj pitný režim jedným zo sirupov bez cukru, ktorý vaše chudnutie neohrozí. Okrem sirupov potom môžete čistú vodu ochutiť aj ďalšími jednoduchými spôsobmi, napríklad bylinkami, ovocím i zeleninou.

 

Čo sa do pitného režimu (ne)počíta?

1. Káva

S vašou obľúbenou kávou síce do svojho tela dostanete tekutiny a povzbudzujúcu energiu, zároveň vás však odvodní. Na telo pôsobí močopudne, preto ju do pitného režimu nepočítajte. Jednu šálku kávy kompenzujte aspoň rovnako veľkým pohárom vody. Pri diéte si ju však samozrejme dopriať môžete, káva váš pitný režim ani chudnutie nepokazí.

Proteínová káva KetoDiet s minimom cukru doplní pitný režim, dobije energiu a zasýti.

2. Čaj

Áno, čaj sa na rozdiel od kávy do pitného režimu počíta. Prestriedajte ovocné a bylinné čaje alebo rooibos. So zelenými a čiernymi čajmi buďte obozretnejší. Obsahujú totiž teín, takže sú tiež ľahko povzbudivé aj močopudné. Neodvodnia vás však toľko ako káva. A ak ste práve teraz v diétnom pláne, zdržte sa pitia detoxikačných lymfatických čajov, pretože sama ketodiéta je pre telo dostatočným spôsobom detox.

3. Polievka

Aj s polievkou telu dodáte cca 2 dcl tekutín. Napríklad také vývary vás zasýtia aj zahrejú. Do pitného režimu však polievku nepočítajte. Navyše majte prehľad, ktoré ďalšie látky okrem tekutín privádzate do tela. Ak napríklad zjete veľmi slanú polievku, budete mať po nej ešte väčší smäd. A krémové smotanové polievky vám môžu dodať toľko energie ako celé hlavné jedlo.

Čo tak si dať na obed jednu z proteínových polievok?

4. Sladené nápoje, limonády, džúsy

Pri sladkých limonádach a ovocných džúsoch, aj keď sa do pitného režimu počítajú, si dajte pozor na množstvo, ktoré vypijete. V rámci diéty aj zdravého životného štýlu sa im radšej úplne vyhnite. Sladké nápoje obsahujú skryté cukry, ktoré vášmu telu prinesú okrem rýchlej energie aj nutnú dávku kalórií. Napríklad s jedným pohárikom koly – iba 200 ml – telu dodáme viac ako päť kociek cukru.

5. A čo kola bez cukru? Výnimka potvrdzuje pravidlo

Pri ketodiéte vás v prvých dňoch možno (no napríklad aj nie!) prepadne tzv. sacharidová chrípka. Jeden pohár koly zero za deň vám môže pomôcť jej príznaky prekonať. Vodu vám však nenahradí. Vezmite ju skôr ako spestrenie.

Proteínové smoothie KetoDiet jahoda s minimom cukru zaženie smäd aj zasýti.

6. Proteiňáky, jogurty a jogurtové nápoje

Pri jogurtových a proteínových nápojoch si tiež postrážte obsah sacharidov (a cukrov) alebo si radšej urobte jogurtové smoothie z mlieka, lyžice bieleho jogurtu a z pár kúskov čerstvého ovocia sami doma. Za chvíľu máte hotovú skvelú desiatu. A pokiaľ práve nestíhate, siahnite po 'ready to go' proteínovom smoothie. Proteínový drink aj mlieko do pitného režimu započítať môžete a možno vás prekvapí, že aj biely jogurt obsahuje viac ako 80 % vody.

 

7. Ovocie a zelenina

Väčšina druhov zeleniny (napr. uhorka, paradajky, ľadový šalát, brokolica) i ovocia (jahody a grapefruit) obsahuje viac ako 90 % vody. Preto váš pitný režim krásne doplnia. Navyše s nimi do svojho tela dostanete veľa potrebných vitamínov, minerálov a dôležitú vlákninu, ktorá podporí vaše trávenie. Do pitného režimu ju však nepočítajte.

8. Alkohol

Ak sa snažíte schudnúť alebo žiť zdravo, alkohol nepite vôbec. Čo sa prísunu tekutín v ňom týka, pri alkohole platí to isté, čo pri káve. Do svojho tela síce tekutiny dostanete, no zároveň vás odvodní, preto ho vždy kompenzujte čistou vodou. Do pitného režimu ho nepočítajte.

 

Čo si dať počas diéty namiesto povoleného mlieka?

Medzi povolenými potravinami v keto diéte nájdete aj 200 ml mlieka za deň. Niekto si ho s chuťou naleje do kávy, pridá do diétneho receptu, no čo ak kávu s mliekom ani mlieko samotné piť nechcete? Na občasné spestrenie stravy ho môžete nahradiť napr.:

  • 150 g sedliackeho bieleho jogurtu s 3,5 % tuku,
  • 80 g smotanového bieleho jogurtu s 10 % tuku,
  • alebo 80 g polotučného tvarohu.

Náhrady mlieka si nedávajte každý deň, no môžete nimi vyšperkovať napríklad proteínovú palacinku.

 

Vyschlo vám po prečítaní všetkých informácií v ústach? Na pitnom režime nehľadajte nič zložité. Stačí si postrážiť, aby ste nepili málo, a neboli tak dehydrovaní, ale ani veľmi, a cítili sa vo svojom tele dobre.

Na zdravie!

Máte ešte nejakú otázku? Spýtajte sa našich výživových poradcov. Sú tu pre vás.

Foto: KetoDiet

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov