🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Káva pri diéte. Pomôže so spaľovaním tukov alebo chudnutie spomalí?

24. 10. 2023Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaJiří Skála, Nikola Nevečeřalová

2 espressá denne môžete aj v tehotenstve. A ako je to s tou diétou? Koľko šálok za deň neuškodí, môže sa aj s mliekom a ako vám káva pri chudnutí môže pomôcť? Spýtali sme sa výživového poradcu.

Káva pomôže schudnúť, keď viete, ako na to. S KetoDiet

Káva na chudnutie? Jedine ako spaľovač tukov pri pohybe

Bežná káva môže pomôcť schudnúť rýchlejšie, respektíve kofeín v nej obsiahnutý. Zabudnite preto na zázračné výsledky, ktoré sľubujú pochybné kávy na chudnutie, a dajte si radšej šálku poctivej kávy.

„Káva funguje ako prírodný stimulant a spaľovač v jednom, takže by som ju ani pri proteínovej diéte nevyraďovala. Ideálne je vypiť jednu šálku kávy cca pol hodiny pred fyzickou aktivitou,“ odporúča fitnes trénerka Lenka Berousková, ktorá sa okrem vedenia fitnes tréningov venuje niekoľko rokov aj zdravej výžive a prerušovaným pôstom.

Káva vám:

  • dodá energiu,
  • zrýchli metabolizmus,
  • podporí sústredenie,
  • zníži pocit únavy,
  • ľahko zvýši krvný tlak.

Preto dokáže šálka kávy pred pohybovou aktivitou zefektívniť spaľovanie uložených tukov. „Jednoducho povedané, s kávou vypitou pred pohybovou aktivitou spálime viac kalórií ako bez nej,“ sumarizuje výživový špecialista Jiří Skála. A keď budete piť kávu pravidelne, vylepšíte svoj športový výkon až o 12 %.

Koľko kávy denne vypiť pri chudnutí

Obvykle sa ako hranica prísunu kofeínu pre zdravého človeka (netrpíte nespavosťou ani zažívacími problémami) uvádza 300 mg denne. Záleží aj na tom, akú konkrétnu kávu máte na mysli. „Ak volíme klasické espresso, teda kávu bez mlieka a, samozrejme, bez cukru, tak nevidím problém v tom, dopriať si 3 až 4 šálky za deň,“ hovorí špecialista na zdravé stravovanie a dopĺňa, že keď si chcete při keto diéte dať kávu s mliekom, držte sa nášho odporúčania, t. j. maximálne 0,2 l mlieka za deň, čo vám dáva priestor na 1 cappuccino denne. Cappuccino však pokojne môžete doplniť ešte nejakým tým pressom.

Ťahák: Káva pri keto diéte

Môžete 3 – 4 šálky kávy denne.

Cukor do kávy pri chudnutí nepatrí.

Kávu s mliekom si dopriať môžete. Len si postrážte, aby ste sa s celkovou spotrebou mlieka za deň vošli do 0,2 l.

Aký má účinok mlieko v káve?

Vedeli ste, že Taliani pijú kávu s mliekom ako cappuccino alebo „latéčko“ hlavne pred obedom a v popoludňajších hodinách si už dávajú len espresso? Je to preto, že keď si dáte kávu s mliekom, kofeín sa v tele zdrží o niečo dlhšie. Čo na to hovorí výživový poradca?

„Mlieko nijako neznižuje účinok kofeínu, ale tlmí jeho pôsobenie na žalúdočnú sliznicu a spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. To znamená, že kofeín má pomalší nástup. Takže postup pitia kávy Talianov, ktorý spomíname, dáva zmysel,“ vysvetľuje Jiří Skála a spresňuje, že mlieko sa do kávy najčastejšie pridáva, aby zjemnilo výraznú chuť kávy a zároveň vytvára hustejšiu štruktúru.

Káva pomôže schudnúť aj pri KetoDiet. Cukor do nej nepatrí, mlieko môžete

Koľko kofeínu obsahuje 1 šálka kávy?

Jedna šálka kávy môže obsahovať 60 mg, ale aj viac ako 100 mg kofeínu. Záleží na tom, či si dáte obyčajné presso alebo dvojité, a hlavne na tom, aký konkrétny druh kávy si vyberiete.

Existujú dva základné druhy kávy. Arabika až robusta, prípadne nájdete na obaloch ich kombináciu. Najkvalitnejšia káva sa vyrába výhradne z arabiky.

Robusta je o niečo menej kvalitná, preto lacnejšia. Oproti arabike však obsahuje výrazne vyššie množstvo kofeínu, a preto ju niektorí ľudia uprednostňujú.

Koľko kJ obsahuje 1 šálka kávy?

Zdroj nutričných hodnôt

Espresso30 ml4 kcal / 18 kJ
Rozpustná káva s mliekom200 ml30 kcal / 128 kJ
Cappuccino230 ml77 kcal / 321 kJ
Café Latté250 ml139 kcal / 581 kJ

Nepijete kávu, no chcete svoje chudnutie napriek tomu nakopnúť dávkou kofeínu? Dajte si pred cvičením Spaľovač tukov HEAT, ktorý vám dodá 153 mg kofeínu v jednej kapsule a ďalšie prínosné látky ako vitamíny, minerály alebo extrakt z guarany a zo zeleného čaju.

Vyskúšať HEAT

Aký je ideálny denný čas na pitie kávy?

Najvhodnejšie je piť kávu pred fyzickou aktivitou. Potom však existujú aj ďalšie premenné. Fungovanie tela ovplyvňuje napríklad hormón kortizol (ten stresový), ktorý sa v tele prejavuje vo vlnách – najčastejšie ráno medzi 8. a 9., potom v obedovom čase (12.00 – 13.00) a v podvečer medzi 17.30 a 18.30. Každé telo však funguje trochu inak.

Vhodné časové okná na pitie kávy tak môžu byť:

  • 9.30 až 11.30
  • 13.30 až 17.00

Výživový špecialista však radšej povie, ktorý denný čas na kávu vhodný nie je.

Kedy nepiť kávu:

  • Ráno nalačno. „Kofeín a ďalšie špecifické látky z kávy vyvolávajú v žalúdku sekréciu kyseliny chlorovodíkovej, čím sa žalúdok chystá na trávenie potravy. Tým, že mu však žiadne jedlo nedodáme, môže zvýšená kyslosť žalúdka spôsobovať problémy s pálením záhy alebo prekyslením žalúdka,“ ujasňuje Jiří Skála, ako môže káva podráždiť žalúdok.
  • V neskorých popoludňajších a večerných hodinách. „Polčas rozpadu kofeínu je približne 4 – 6 hodín. Polčas rozpadu znamená obdobie, počas ktorého telo metabolizuje a spracováva polovicu kofeínu, ktorý sme prijali,“ vysvetľuje výživový špecialista a na konkrétnom príklade ukazuje, že ak si dáte kávu o 18. hodine, ešte o polnoci vám bude v tele kolovať určité množstvo kofeínu, ktoré bude ovplyvňovať centrálnu nervovú sústavu, a tým aj kvalitu spánku. „No aj na toto existuje ‚liek‘, ktorým je opäť pohyb. Ten totiž pomáha rýchlejšie metabolizovať kofeín z tela,“ zmierňuje obavy Jiří Skála.
  • Hneď po jedle. Káva môže spomaliť proces trávenia a oddialiť nástup kofeínu. Niekomu však káva hneď po obede alebo po raňajkách vyhovuje. Načúvajte svojmu telu.

Kofeín a bielkoviny v jednom!
Proteínová ľadová káva nakopne aj zasýti

Káva a pitný režim. Šálka kávy = Pohár vody navyše

Pretože má káva na naše telo diuretické účinky (= odvodňuje), vždy by ste po nej mali doplniť tekutiny. Počítajte aspoň s jedným pohárom vody alebo nesladenej minerálky na jednu šálku kávy, ktorým stratenú tekutinu vykompenzujete. A kávu do svojho pitného režimu nepočítajte.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Jiří Skála výživový poradca a produktový špecialista KetoDiet

Výživový poradca a kondičný tréner v jednej osobe. Zodpovedne rozširuje náš sortiment o nové produkty a píše články o zdravom životnom štýle.

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Aké ďalšie druhy tekutín sa do pitného režimu (ne)počítajú?

Okrem kávy do pitného režimu nezaraďujte ešte ďalšie tekutiny.
Pozrieť sa aké

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov