🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Povolená zelenina pri keto diéte? Držte sa jedného pravidla a neurobíte chybu

27. 7. 2021Tento článok vám zaberie 3 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Vedeli ste, že mrkva obsahuje hneď trojnásobné množstvo sacharidov než rovnaká porcia ľadového šalátu? Preto nie je jedno, akú a koľko zeleniny si dáte, keď držíte keto diétu.

Ružičkový kel, povolená zelenina v ketodiéte pri chudnutí

Možno vám napadlo, že keď budete jesť len mäso a zeleninu, bude to taká vaša vlastná verzia keto diéty a rýchlo s ňou schudnete. Dôležité je však vedieť nielen to, aké a koľko mäsa si za deň dať, aby bol váš príjem bielkovín optimálny. Obdobne to funguje aj so zeleninou. Len je potrebné sa zamerať na množstvo sacharidov.

Povolená zelenina v keto diéte

V keto diéte by ste v úvodných dvoch fázach nemali za deň zjesť viac ako 50 g sacharidov, aby ste sa dostali do stavu nazývaného ketóza a začali tak efektívne páliť uložené tukové zásoby. Preto existuje okrem prehľadných diétnych plánovzoznam povolenej zeleniny, ovocia a zdravých tukov. Tento zoznam pre vás vytvorili naši skúsení výživoví poradcovia, aby vám chudnutie čo najviac uľahčili. Vy už tak nemusíte nič počítať. Z vybraných druhov zeleniny si môžete namiešať svoj obľúbený mix, a to až do 500 g za deň. A každý deň môže byť iný!

✔️artičoka✔️karfiol✔️rukola
✔️baklažán✔️kel (vr. ružičkového)✔️sójové klíčky (2 polievkové lyžice/deň)
✔️biela chlorela✔️kyslá kapusta (nesladená)✔️šalát (všetky druhy zelených)
✔️brokolica✔️paprika zelená alebo svetlá✔️špargľa
✔️cuketa✔️patizón✔️špenát 
✔️čakanka✔️petržlen✔️uhorka šalátová
✔️fenikel✔️pór✔️valeriánka
✔️hlávková kapusta✔️redkev biela✔️zelené fazuľky
✔️huby čerstvé✔️reďkovka✔️zeler (buľva aj stonkový)

Najvhodnejšia zelenina pri chudnutí alebo Zlaté „zelené“ pravidlo

Ak nemáte zoznam povolenej zeleniny práve poruke, ale radi by ste si nejakú zobli, držte sa jednoduchého pravidla. A to farby. Zelená či biela zelenina obsahuje spravidla menej sacharidov ako tá tmavšie sfarbená. Napríklad v červenej paprike je dvojnásobok sacharidov ako v bielej paprike. Paradajka má hneď dvakrát toľko sacharidov ako šalátová uhorka. So šalátom potom neurobíte nikdy chybu. Keby na vás však napríklad na grilovačke číhalo iné lákadlo, vždy si dajte radšej zeleninu. Akúkoľvek. Napite sa pohára vody a rozveďte zaujímavé témy na diskusiu. Potom vás chuť na sladké opustí.


Inak sme pre vás napísali aj tipy, ako sa pri diéte zbaviť chuti na sladké.


Ako upravovať zeleninu pri diéte?

Zeleninu nemusíte k jednotlivým jedlám jesť len surovú. Môžete ju dusiť, variť v pare, restovať alebo piecť. A to pokojne na lyžici olivového alebo iného najlepšie za studena lisovaného rastlinného oleja, prípadne na masle alebo na jeho topenom variante (ghí). Pokiaľ máte radi zeleninové šaláty, skúste naše okamžite hotové diétne zálievky.

Nebojte sa experimentovať. Vyberajte si kvalitné sezónne druhy zeleniny, ideálne z vlastnej záhradky, alebo od miestnych farmárov. Zo zeleniny si môžete pripraviť jedno jedlo navyše, chrumkať ju po celý deň, alebo ňou doplniť svojich 5 proteínových jedál za deň a skvele ich tak dochutiť. Váš diétny jedálny lístok bude razom pestrejší.

Keto Cestoviny s cuketou

3 tipy na recept! Cestoviny aj rizoto so zeleninou už od 1. kroku diéty

Čo ďalej variť pri diéte?

Inšpirujte sa našimi zdravými receptami do ketodiéty.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Štyri famózne diétne recepty.

Namiesto klasických cestovín alebo ryže vyskúšajte proteínové risoni, z ktorých raz-dva vytvoríte skvelé low carb recepty.
Pozrite sa

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov