🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Jojo efekt spôsobuje jediná chyba. Robíte ju tiež?

23. 4. 2024Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Hurá! Schudla som pár kilogramov a cítim sa skvele. Pohľad do zrkadla pre mňa konečne prestáva byť utrpením. Oslávim to tou luxusnou čokoládovou tortičkou so šľahačkou, po ktorej už pár dní maškrtne pokukujem vo svojej obľúbenej kaviarne. A čo by to bola za torta bez latte? Veď raz sa snáď nič nestane, nie?

Aj takto jednoducho si privodíte jojo efekt. Ak sa s jojo efektom chcete raz a navždy rozlúčiť, čítajte ďalej.

Jojo efekt spôsobuje jediná chyba. Robíte ju tiež?

Raz hore, druhýkrát dole. Koniec s výkyvmi hmotnosti

Možno si pripadáte trochu ako na hojdačke, z ktorej nemôžete vystúpiť. Často sa tiež stáva, že pri jojo efekte priberiete ešte viac kilogramov, než sa vám podarilo počas diéty zhodiť, a to vám naozaj na sebavedomí nepridá. Ako teda docieliť, aby sa prácne zhodené kilogramy už nikdy nevrátili späť?

Čo je to jojo efekt?

Ide o opakované zvýšenie hmotnosti, ktoré prichádza po cielenej redukcii (po skončení diéty).

Prepnutie na úsporný režim a kilogramy sa vracia

Najväčšou chybou, ktorá jojo efekt spôsobuje, je okamžitý návrat k nezdravým stravovacím návykom alebo nedostatočnej výžive. Nezriedka sa stáva, že po skončení diéty nemáte úplnú istotu, čo a hlavne koľko by ste toho mali za deň zjesť. Bojíte sa, aby ste nejedli moc, takže sa stáva, že jete málo alebo nepravidelne. Dostávate sa do fázy, keď pociťujete veľký hlad, čo je väčšinou spôsobené tým, že sa cez deň nestihnete najesť a večer vyjete celú chladničku.

Vaše telo sa potom z obavy, že ho necháte opäť hladovať, prepína na tzv. úsporný režim – spomalí svoj metabolizmus (zníži sa hodnota bazálneho metabolizmu) a začne si ukladať tuky na horšie časy. Vy však máte – trochu predčasnú – radosť, pretože najskôr chudnete ďalej. No okrem tukov teraz strácate aj aktívnu svalovú hmotu.

Problém vyjde najavo (začnete priberať) väčšinou vo chvíli, keď si myslíte, že už sa nemusíte strážiť, pretože ste schudli dosť. Telo si totiž s väčším prísunom energie nebude vedieť poradiť a začne si tvoriť ďalšie tukové zásoby – tak po redukčnej diéte priberiete ešte viac, než ste pri nej schudli. A pozor, teraz už navyše priberáte len a len tuky.

Rýchle chudnutie jojo efekt nespôsobí.

Rýchle chudnutie jojo efekt nespôsobí

Za častého vinníka jojo efektu býva mylne označované tzv. rýchle chudnutie. To je, ako už sami teraz viete, nezmysel. Ak sa vám podarí schudnúť rýchlo a potom začnete pozvoľna z diétnej stravy prechádzať na zdravú, jojo efektu môžete úspešne predísť.

Pokiaľ držíte proteínovú diétu, máte pevne stanovený diétny plán. Hneď ako sa tento nastavený diétny plán skončí, pozvoľna pokračujete v pravidelnom stravovaní s postupným zvyšovaním sacharidov a celkového energetického príjmu.

Krátkodobá diéta vám môže pomôcť metabolizmus krásne naštartovať. Vďaka nej nielen schudnete, ale svoje telo tiež detoxikujete. O svojom jedálnom lístku a celkovo aj o životnom štýle navyše začnete premýšľať trochu inak. Ak prechod na zdravé stravovanie zvládnete, máte veľkú šancu si svoju novú hmotnosť raz a navždy udržať. 

Ďalšou cestou, ako si svoju váhu udržať, môže byť prechod na nízkosacharidovú diétu.

TIP! Objavte rad proteínových jedál Stay fit, ktorý vám pomôže predísť jojo efektu.

Ako schudnúť bez jojo efektu?

Ako schudnúť a už znova nepribrať?

1. Vytýčte si cieľ a splňte ho

Prestaňte si seba ako štíhlejšiu osobu len predstavovať a pusťte sa do toho. Vytýčte si jasné ciele a tie si poctivo zapíšte, nech ich máte stále na očiach. Môžete si skúsiť vytvoriť svoj vlastný plán. Treba si nakresliť svoju cestu za štíhlou postavou, kde bude fotka nohavíc, do ktorých sa zase vojdete, ktoré partie spevníte, ako často sa budete hýbať a ktorý šport alebo cvičenie konečne vyskúšate.

2. Poučte sa zo svojich chýb

Ak už máte pár (neúspešných) pokusov o schudnutie za sebou, možno tušíte, čo na vaše telo platí a čo mu, naopak, nesvedčí. Skúste pátrať v pamäti. Čo mohlo minule spôsobiť to, že ste začali znovu priberať? Už viete, kde je vaše slabé miesto?

3. Zmeňte svoje stravovacie návyky a pridajte pohyb

Po skončení diéty je načase svoje pôvodné stravovacie návyky prehodnotiť, a to raz a navždy. Nemali by ste sa spoliehať na to, že liposukcia, spaľovače tukov alebo nejaké iné tabletky na chudnutie vás pred jojo efektom zachránia. Tie môžu byť maximálne podporným doplnkom vášho snaženia.

Zdravá strava a pravidelný pohyb sú základom vášho nového životného štýlu. A práve vďaka nim sa svojej novej štíhlejšej postavy nemusíte už nikdy vzdať.

Ako predísť jojo efektu

Jojo efektu po diéte predídete jednoducho tým, že sa skokom nevrátite k pôvodným stravovacím návykom. Predovšetkým pokiaľ ide o skladbu každodenného jedálneho lístka a jeho množstvo. Naše diétne plány majú 3 premyslené kroky práve preto, aby ste redukčný program opúšťali postupne. Telu tak nedáte falošný signál, aby sa zásobilo na horšie časy.

TIP! Špecialistami na výživu poskladané low carb balíčky jedál a nápojov vám môžu skvele poslúžiť aj po diéte. Vďaka nim udržíte sacharidy na uzde ľahšie. Dve proteínové jedlá alebo dva nápoje denne si môžete dopriať dlhodobo. V ketóze už vaše telo nezotrváva.

Čo si z článku o jojo efekte odniesť?

Pokiaľ túžite po trvalej zmene, prehodnoťte svoje stravovacie návyky a vyberte si zdravý udržateľný životný štýl. Po skončení diéty sa vyhnite návratu k pôvodným stravovacím návykom, ktoré vás k nadváhe doviedli. Jedine spojenie zdravej stravy s pravidelným pohybom je kľúčom na udržanie novej váhy a skoncovanie s jojo efektom nadobro.

Buďte trpezliví, učte sa zo svojich chýb a zamerajte sa na celkové zdravie a pohodu, nie iba na čísla na váhe. S pevnou vôľou a trvalými zmenami dosiahnete svoj cieľ a budete so sebou zase spokojní.

Držíme vám na ceste za štíhlou líniou palce!

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Poznáte najkvalitnejšie zdroje bielkovín?

Vo vašom jedálničku teraz hrajú prím. Okrem proteínových jedál a nápojov KetoDiet zaraďujte aj bežné na bielkoviny bohaté potraviny. Ktoré v obchodoch hľadať?
Chcem zistiť

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov