💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

Sú raňajky dôležité pre naše zdravie?

3. 5. 2022Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaredakcia KetoDiet

Raňajkovať či neraňajkovať? To je otázka. Raňajky sú už dlhý čas považované za najdôležitejšie jedlo dňa, pretože nám ráno naštartujú metabolizmus, a tým pripravia naše telo na nový deň. Zaistia dostatok energie, z ktorej môžeme celé dopoludnie čerpať a netrápi nás hlad. Ale sú raňajky naozaj také nenahraditeľné, ako sa na prvý pohľad zdá? Poďme si o tom povedať niečo viac.

Raňajky naštartujú metabolizmus a dodajú nášmu telu energiu.

Raňajkovať alebo neraňajkovať? Ako to naozaj je?

Naše telo, aj keď to nie je vidieť, pracuje aj cez noc. Zatiaľ čo my spíme, telo sa regenerujenaberá silu na ďalší deň. Cez noc trávite a spotrebovávate energiu, ktorú ráno musíte znova doplniť.

Niekto si nevie predstaviť štart dňa bez toho, aby sa naraňajkoval, a niekto do seba po prebudení nedostane ani hlt. Ako nájsť tú správnu cestu?

Odpoveď je celkom jednoduchá. Konajte intuitívne. Ak cítite, že vaše telo bez raňajok nefunguje, určite raňajky nevynechávajte, ale ak nie ste zvyknutí raňajkovať, a to posledné, na čo ráno myslíte, sú raňajky, pokojne ich o pár hodín odložte. Na raňajky nikdy neponáhľajte, urobte si na ne čas, jedzte pomaly, v pokoji a na príjemnom mieste.

Nie je nutné za každú cenu ráno jesť a do hodiny po prebudení do seba dostať 20 – 25 % z celkového energetického denného príjmu. Vždy berte do úvahy hlavne svoj spánkový profil a svoj tréningový alebo pracovný harmonogram.

Lenže to neznamená, že neraňajkovať je zdravé. Každý sme iný a každému vyhovuje niečo iné, preto je v tomto prípade naozaj dôležité nájsť tú správnu rovnováhu, aby náš metabolizmus fungoval a nespomalil sa. Čo sa môže stať, ak budeme dlhodobo vynechávať jedlo v ranných/dopoludňajších hodinách a doháňať to popoludní alebo večer? Energia získaná z jedla sa totiž ukladá do tukov a následkom často býva nárast hmotnosti. Oproti tomu ľudia, ktorí raňajkujú, pravidelne jedia a ich metabolizmus funguje optimálne, ľahšie chudnú a udržujú si štíhlejšiu postavu.

Ako sa naučiť raňajkovať?

Ráno vstať, rýchlo do kúpeľne, obliecť sa a rýchlo do práce, do školy alebo s deťmi do škôlky. Na nič ostatné nie je čas, nieto sa stihnúť naraňajkovať. Z toho zhonu a stresu nemáte ráno ani chuť jesť a prvé jedlo vás čaká až pri obedňajšej pauze na obed. Spoznávate sa v tom?

Aj keď sme si hovorili, že nie je nutné za každú cenu hneď po prebudení jesť, je ideálne si urobiť čas na neskoré raňajky alebo aspoň na menšiu dopoludňajšiu desiatu. Ako sa to naučiť?

TIP!

Keď budete mať chvíľu čas, aj keby to bolo napríklad o pol jedenástej, najedzte sa. Ďalší deň si jedlo posuňte o niekoľko minút skôr, takto raňajkujte dva dni a tretí deň si naplánujte jedlo už napríklad na desiatu. Postupne jedlo posúvajte tak, ako vám to bude vyhovovať. Napríklad až na vtedy, keď bude váš raňajkový čas nastavený pred odchodom do práce. Nezabudnite si tomu prispôsobiť aj svoj budíček, aby ste sa naraňajkovali ráno v pokoji a bez zhonu!

Nejedzte ani bezprostredne po prebudení, ideálny čas na raňajky je cca 45 – 60 minút po tom, čo vstanete. Na raňajky si tiež nezabudnite naliať pohár vody!


Cez víkend si z raňajok urobte príjemný rituál. Posaďte sa k stolu spoločne s deťmi alebo si ľahnite do postele s táckou plnou dobrôt. Uvarte si kávu, čaj, čítajte si knižku alebo pozerajte televíziu. Z raňajok sa tak razom stane čas len pre vás. Uvidíte, že potom sa budete na ne tešiť ešte predtým, než pôjdete spať.

5 TIPOV, AKO ZDRAVO A VYVÁŽENE RAŇAJKOVAŤ

  1. Raňajkujte v pokoji a bez zhonu a vychutnávajte si každý hlt. Jedine tak si čas raňajok obľúbite.
  2. Nejedzte cestou do práce. Bageta z benzínky a káva z automatu určite nie je tá správna voľba. Skúste si svoje raňajky naplánovať už večer a uvidíte, ako vám budú chutiť.
  3. Nezabúdajte na pitný režim! Po celej noci je telo dehydrované a potrebuje doplniť tekutiny. Ideálnou voľbou je v tomto prípade čistá voda, napríklad s kvapkou citrónovej šťavy alebo váš obľúbený čaj.
  4. Sladké raňajky? Prečo nie! Či zvolíte sladké alebo slané raňajky, je na vás. Do ničoho sa nenúťte a dajte si, na čo máte chuť.
  5. Zaraďte všetky potrebné živiny. Zdravé raňajky by mali obsahovať kvalitný zdroj bielkovín (jogurty, syry, vajcia, tvaroh, šunka), vhodné sacharidy (celozrnné pečivo, cereálie, ovocie), vlákninu (zelenina) aj tuky (avokádo, oriešky, semienka). Ide predsa o to nabrať dostatok energie!
Proteínový keto chlieb s avokádovou nátierkou sú skvelé zdravé raňajky.

Tipy na najlepšie keto raňajky pri diéte

Low carb vafle s tvarohom a ovocím sú výbornými zdravými raňajkami.

Najlepšie recepty na low carb raňajky

Ak ste si nevybrali svoje raňajky, nevadí! Máme pre vás v zásobe ešte množstvo ďalších nízkosacharidových keto receptov. Z ktorých si môžete vybrať a zbierať inšpiráciu na ďalšie dni.

Uvidíte, že teraz už raňajky nebudú len zbytočné zdržiavanie, ale príjemne strávený čas pred odchodom do práce alebo do školy.

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov