🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Koľko porcií za deň jesť, aby sa vám ľahšie chudlo?

23. 1. 2024Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaMartina Weisserová, Nikola Nevečeřalová

5-krát za deň alebo koľkokrát jesť, aby ste schudli čo najrýchlejšie? Trendy vo výžive sa neustále vyvíjajú, výskumy pátrajú, ktorý smer stravovania je pre telo tým najprínosnejším. Ako to vidí skúsená výživová poradkyňa?

Koľko porcií jesť pri KetoDiet. Špagety môžete tiež

Pravidelne po 2 hodinách, po 3 hodinách, nechať telo od prísunu jedla odpočinúť pri prerušovanom pôste alebo vyskúšať nejakú ďalšiu stravovaciu metódu... Ak ste sa práve rozhodli niečo so svojím telom začať robiť, možno tápete, ako svoj jedálniček na chudnutie uchopiť. Urobte si dnes jasno.

Jesť 5-krát denne je prežitok? Kam smerujú trendy vo výžive

Ešte pred pár rokmi sme sa my, výživoví poradcovia, zhodovali na tom, že by sme mali jesť 5-krát denne v pravidelných intervaloch. Učili sme sa to tak v škole, a preto sme túto pravdu odovzdávali ďalej našim klientom,“ vysvetľuje hlavná výživová poradkyňa KetoDiet Martina Weisserová a dodáva, že sa odporúčalo pridať, ak skoro vstávate a chodíte neskoro spať, druhú večeru alebo dopoludnia ďalšiu desiatu.

Dnes sa vďaka mnohým štúdiám názory na početnosť jedál za deň líšia. „Každý sme iný, každému bude preto vyhovovať niečo iné. Záleží, aké máme vytvorené stravovacie návyky, ale aj ako sme citliví na kolísanie hladiny cukru v krvi. Niektorí ľudia sú takí citliví na pokles hladiny cukru v krvi, preto potrebujú jesť častejšie. Ak by jedlo vynechali, dostanú veľký hlad a na nízku glykémiu reagujú trasom, nervozitou, podráždenosťou,“ upozorňuje na zohľadnenie individuálnych potrieb výživová poradkyňa.

Udržte vyrovnanú hladinu cukru v krvi

Záleží aj na tom, aké jedlo si naložíte na tanier. Aký vysoký má glykemický index. „Platí, že čím vyšší glykemický index potravina má, tým rýchlejšie sa v nej obsiahnuté sacharidy trávia a vstrebávajú do krvi. Vysokú hladinu cukru v krvi sa náš organizmus snaží regulovať, a preto dochádza rýchlo k zníženiu cukru a potrebe čoskoro siahnuť po ďalšej potravine s vysokým glykemickým indexom,“ hovorí Martina Weisserová a varuje, že keď sa hladina cukru v krvi rozkolíše, môže dochádzať až k stavom hypoglykémie.

Vysoký glykemický index majú potraviny ako vyprážané hranolčeky, zemiaková kaša, sladké malinovky, pizza alebo biela ryža. Zjednodušene ide o potraviny s vysokým obsahom sacharidov alebo tukov (hlavne trans mastných kyselín), po ktorých čoskoro pociťujete hlad.

Cieľom by podľa výživovej poradkyne malo byť pravidelnou stravou udržať čo najvyrovnanejšiu hladinu cukru v krvi, ideálne na veľmi nízkych hodnotách, t. j. okolo 4 mmol/l (nalačno).

V praxi to znamená, že na udržanie vyrovnanej hladiny cukru v krvi bude:

  • niekto potrebovať 5 menších porcií na daný deň
  • iný 3 vyvážené porcie denne – raňajky, obed a večera,
  • ďalší si obľúbia tzv. prerušovaný pôst, kedy sa pauzy medzi jedlami môžu rôzne natiahnuť a vo finále jete napríklad len 1-krát alebo 2-krát za deň.

Inšpiráciu na diétne raňajky, obedy aj večere možno nájsť v keto receptoch.

Koľko porcií za deň jesť? Pri keto diéte jete 5-krát denne

Čo je dôležitejšie ako počet porcií za deň?

Jednou z najčastejších otázok v našej výživovej poradni je, ako často mám pri diéte jesť. „My v KetoDiet sa snažíme našim klientom vytvoriť v jedálničku predovšetkým poriadok. Pretože ten je pre úspešné chudnutie zásadný,“ hovorí Martina Weisserová.

Keto diéta je účinným spôsobom chudnutia hlavne pre ľudí s preukázateľnou nadváhou alebo obezitou, ku ktorej často vedie práve nepravidelný režim alebo nekontrolovaný prísun potravín, napríklad časté „ďobkanie“.

Pri keto diéte jete 5 porcií za deň. V každej porcii je takmer rovnaké množstvo bielkovín, sacharidov aj tukov, aby ste neboli hladní, dostali všetko, čo telo potrebuje, a zároveň udržali vyrovnanú nízku hladinu cukru v krvi. „Hneď ako sa vám podarí nadváhu zredukovať, môžete v rámci udržania novej hmotnosti znížiť počet porcií na 3 denne,“ ubezpečuje možnosť voľby výživová poradkyňa.

Proteinové lívance KetoDiet nepokazí hubnutí

V prvých týždňoch keto diéty je najpodstatnejšie:

  • návyk na pravidelnosť v jedle,
  • dostatočné množstvo bielkovín v jedálničku, ktoré vás zasýtia a budete tak môcť znížiť sacharidy na minimum,
  • kvalitný pitný režim, ktorý hydratuje telo a pomáha odvádzať škodliviny.

Prečo sa oplatí urobiť si dlhšiu pauzu medzi jedlami?

Štúdie vykonávané v posledných rokoch jednoznačne dokazujú, že predĺženie pauzy medzi jedlami má veľké benefity. „Napríklad v päťhodinových prestávkach medzi jedlami (rovnako ako počas nočného pokoja), klesá hladina inzulínu tak nízko, že je možné dobre spaľovať tuk,“ objasňuje výhody výživová poradkyňa a varuje, že ak je vaša hladina inzulínu permanentne zvýšená napríklad pre časté ďobkanie medzi jedlami, ste už len krok od tzv. inzulínovej rezistencie a následne od diabetu 2. typu a ďalšieho civilizačného ochorenia.

Keď budete jesť neustále, nenecháte telo oddýchnuť. „Neustály prísun jedla organizmus zaťažuje a negatívne ovplyvňuje produkciu hormónov súvisiacich s príjmom a spracovaním potravy. Tieto hormóny okrem iného riadia pocit hladu i sýtosti a súčasne proces ukladania energie – teda majú na svedomí priberanie,“ vysvetľuje Martina Weisserová.

Ak ste zvyknutí stravovať sa často a vaše jedlo máva vysoký glykemický index aj kalorickú hodnotu, bolo by pre vás veľmi náročné prejsť na režim, keď by ste jedli napr. len 2-krát za deň. Mali by ste pocit hladu a necítili by ste sa vo svojej koži,“ dodáva špecialistka na výživu. Preto je potrebné najprv naštartovať nový návyk pravidelnosti s vyššie spomínanými 5 porciami za deň a až následne svoj režim upraviť podľa toho, ako vám to bude vyhovovať.

Koľko porcií za deň jesť? Je jedno, či to budú dve, tri alebo päť. Dôležité je, aby ste sa cítili dobre pri akejkoľvek svojej obľúbenej aktivite.

Foto: KetoDiet

Tento článok stojí za zdieľanie!

Martina Weisserová manažérka produktového oddelenia a diétna trénerka KetoDiet

Naša diétna koučka je v oblasti výživového poradenstva ako doma. Zdravý jedálny lístok je pre ňu vášňou. Vymýšľa pre vás recepty z kvalitných surovín.

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Ako do jedálnička na chudnutie zaradiť tuky?

Pozrite sa, ktoré sú zdravé a koľko si ich dopriať.
Prečítam si

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov