🌸 Májová zľava 25 % na váš nákup.* S kódom LASKA25 len do 1. 5. 🎁 Každý deň navyše darček pre prvých 200 objednávok.

Low carb desiaty na cesty. 9 tipov a 13 receptov

25. 7. 2023Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Žiadne občerstvenie na dohľad alebo iba smažený syr a hranolčeky, klobása a nanuky? Žiadny strach, máme pre vás hneď 9 tipov na desiatu, ktoré vás zachránia na výlete aj na dlhej ceste. A prihodíme 13 low carb receptov na jedlá do batoha.

Eva Decastelo s KetoDiet na cestách

Je skvelé, keď viete, čo budete o tri hodiny jesť. Lenže na dovolenke, na výlete alebo pri dlhej ceste autom ste často odkázaní na stravovacie možnosti, na ktoré práve narazíte. Buďte radšej pripravení, nech do seba nepcháte predražený párok v rožku, ktorý si budete už vopred vyčítať. 

Bielkoviny = základ kvalitných desiat

Je jedno, či chystáte desiatu na hory, na bicykel alebo na dlhú cestu autom či vlakom. Riaďte sa pri výbere občerstvenia i desiat so sebou jednoduchými pravidlami a ste v suchu, a to aj keď držíte nízkosacharidovú stravu

  • Presmažené trans tuky nebrať. 
  • So sacharidmi, hlavne s jednoduchými cukrami šetrite. 
  • Zamerajte sa na bielkoviny. Doplnia energiu, spoľahlivo zaženú hlad, ochránia svalovú hmotu a nehrozia po nich zbytočné kilá navyše.   
  • K bielkovinám pridávajte zdravé tuky, zeleninu a ovocie.

9 tipov na desiatu na výlet alebo na cestu autom…

… ktoré sa hodia aj do jedálnička na chudnutie.  

1. Oriešky, semienka  

Máte ich vždy poruke. Urobte si svoj obľúbený mix do škatuľky. Vlašské, lieskové, mandle, kešu alebo slnečnicové semienka, ľanové či tekvicové. Len pozor pri ich výbere (orechy sú pri nesprávnom skladovaní v obchode alebo pri prevoze náchylné na plesne) a tiež na množstvo, ktoré zjete. Aj keď obsahujú veľkú porciu zdravých tukov, sú kalorickou bombou. 

2. Proteínové vrecká – HIT medzi desiatami!

Že ste ešte nemali proteínové pyré? Na ceste sa vám bude hodiť. Ide o bielkoviny v praktickom balení – dobre zasýti, je rýchlo stráviteľné, s minimom cukru a bude vám chutiť. Ideálna desiata do auta aj na túru.  

3. Ovocie a zelenina  

Vyberajte druhy, ktoré ľahko nezmäknú a tiež podľa toho, koľko sacharidov máte v jedálničku povolených. Ukladajte ich na vhodné a nie príliš tesné miesto v batohu (nie dole!), nech sa nerozpučia. Voľte tvrdšie odrody, ako sú jablká, hrušky, prípadne mandarínku v šupke, papriku, mrkvu alebo nakrájajte čokoľvek do škatuľky. 

Skvelým variantom na fyzicky náročnejší výlet je banán, ktorý rýchlo doplní energiu. No ten až po proteínovej diéte. Sušené ovocie potom prihoďte jedine pre stav núdze, je v ňom príliš koncentrovaný cukor. 

4. Proteínový nápoj ready to go vs. praktické vrecko

Ready to go proteínový drink pretrepete a vypijete. Pokojne za jazdy alebo počas chôdze. Pokiaľ vás čaká dlhý výstup alebo máte už teraz ťažký batoh, namiesto ready to go proteínového nápoja si zabaľte praktické malé vrecko s jednou porciou proteínového nápoja (alebo vezmite pre istotu dva) a prázdny šejker. Rozmiešať proteín však môžete aj v pohári s vodou, ktorú zoženiete kdekoľvek po ceste. 

2 v 1! Proteínový nápoj má hneď dvojaký benefit. Zasýti vás a doplní pitný režim, ktorý býva na cestách výrazne zanedbávaný.

5. Sladké pečivo na cesty – nie je buchta ako buchta  

Na cestu voľte suché varianty sladkého pečiva bez nadbytku cukru, ideálne s nutnou dávkou bielkovín. Jednotlivé kúsky alebo muffiny naskladajte vedľa seba do škatuľky, prípadne medzi ne vložte alobal či obrúsky, nech z nich nemáte posýpku. 

Alebo siahnite po jednotlivo balených proteínových muffinoch či po proteínových croissantoch

6. Slané pečivo na cesty  

Ideálny je na natretie trvanlivý proteínový chlieb. Tipy na nátierky pre vás máme v receptoch nižšie

Alebo si zapečte hrianky či tortillu. V sendvičovači alebo v kontaktnom grile. S plátkom čedaru, slaniny a šalátom alebo čímkoľvek, čo máte radi. A v škatuľke alebo v alobale to aj pár hodín vydrží. Keď budete vyberať tortillu, siahnite po proteínovej tortille. Nebudete po nej cítiť hlad tak rýchlo ako po bežnej a hodí sa aj do low carb jedálnička

7. Sušené mäso  

Sušené mäso sa hodí vždy. Zmestí sa do každého vrecka a zaručene zasýti. Vedeli ste, že okrem sušeného hovädzieho môžete u nás ochutnať aj morčacie jerky

8. Slané krekery a proteínové čipsy  

Rýchlosnack plný proteínov. Zaručene odveziete alebo odnesiete balíček proteínových krekerov alebo proteínových čipsov, ktoré zďaleka nie sú len náhradou nezdravých zemiačikov. Tieto dobroty dokážu aj kvalitne zahnať hlad. 

Vyskúšajte si proteínové krekery natrieť jednou z nátierok nižšie

9. Proteínové tyčinky  

Záchranná klasika. Pri výbere proteínových tyčiniek si ustrážte množstvo cukru, ale tiež či majú čokoládovú polevu alebo nie. V aute vám vydržia, ak máte klimatizáciu, ale na ceste po svojich alebo na bicykli by sa vám mohli nepríjemne roztiecť.

 

Aká je najlepšia desiata na cestu autom? 

Najlepšia je taká, ktorá sa nepokazí. Záleží tiež, či balíte desiatu na cestu do Chorvátska alebo len do Krkonôš. Podľa dĺžky cesty si spočítajte, koľko desiat budete potrebovať a vrhnite sa na prípravu. Namiešajte si kombináciu desiat podľa tipov vyššie a nedovoľte, aby vám hlad pokazil úvod dovolenky.

Vytvorte si odškrtávací zoznam nielen vecí so sebou na dovolenku, ale aj špeciálny zoznam na cestu. Naň si okrem jednotlivých jedál dajte napríklad zábavné aktivity pre deti, diaľničné známky či doklady. 

Low carb desiaty – recepty

6 receptov na slano – proteínové žemle, placky a muffiny

3 diétne nátierky na pečivo

4 sladké desiaty na cesty z rúry

Dajte cesto na baránka do inej formy na pečenie alebo si jednoducho doprajte baránka aj mimo veľkonočných sviatkov. Prečo by nie!

TIP! Vyskúšajte aj ďalšie naše diétne low carb recepty.

Šťastnú cestu.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Chcete ďalšiu várku letných receptov?

Vyskúšajte jednu z diétnych okamžite hotových zálievok na šalát. Pochutnáte si a neprídete o štíhlu líniu.
Chcem recepty

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov