Zelená výpredaju! Produkty v pôvodnom kabátiku so zľavou až 40 %Vyberte si. Len do vypredania zásob.

Low carb žemle s bylinkovým maslom

  • Bez lepku
  • Raňajky
  • Obed
  • Večera
  • Svačina
Recept na low carb žemle s bylinkovým maslo
  • náročnejšie
  • 5 porcií
  • 60 min
  • od 2. kroku
Nie je nad domáce žemle! Nadýchané, s ľanovými a s tekvicovými semienkami, plné bielkovín a vlákniny. Už jedna žemlička vás zasýti na dlhý čas. Doprajte si pečivo počas diéty.

Suroviny na recept

Na domáce low carb žemle potrebujeme

Proteínový nápoj – príchuť natural (40 porcií)50 g
Vaječný bielok3 ks
Kypriaci prášok do pečiva12 g
Tekvicové semienka10 g
Ľanové semienka10 g
Mandľová múka150 g
Psylium50 g
Voda125 ml
Soľ6 g
Drvená rasca3 g
Sušený tymian3 g
Vínny ocot5 ml

Na bylinkové maslo potrebujeme

Maslo30 g
Soľpodľa chuti
Čerstvá bazalkapodľa chuti
Čerstvá pažítkapodľa chuti

Bude sa vám hodiť

Z uvedených surovín upečieme cca 5 žemličiek (5 porcií).

Psyllium je rozpustná vláknina, ktorá navodzuje pocit sýtosti a pomáha so správnym trávením.

  • 50 g proteínového nápoja sú 4 zarovnané odmerky.
  • 12 g prášku do pečiva je 1 vrecúško.
  • 6 g soli je zhruba 1 čajová lyžička.
  • 3 g drvenej rasce a sušeného tymianu je približne ½ čajovej lyžičky.
  • 5 ml vínneho octu je zhruba 1 čajová lyžička.

Ako pripraviť low carb žemle

  1. Vo väčšej miske zmiešame sypké suroviny (okrem soli).  
  2. Do zmesi vmiešame bielky a za stáleho miesenia postupne prilievame horúcu vodu.   
  3. Po pridaní asi polovice množstva vody zmes osolíme, premiešame a pridáme zvyšok horúcej vody.  
  4. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov a vytvarujeme 5 žemličiek (bochníčkov).  
  5. Žemličky dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme medzi nimi medzery, pri pečení zväčšia objem.   
  6. Každú žemličku potrieme ľahko vodou zmiešanou s lyžičkou vínneho octu.  
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 20 – 30min, v priebehu pečenia ich ešte niekoľkokrát potrieme octovou vodou.

Ako pripraviť bylinkové maslo

  1. Zmäknuté maslo zmiešame s najemno nasekanými čerstvými bylinkami (prípadne možno použiť aj sušené) a trochu osolíme.
  2. Maslo zabalíme do fólie (alebo ním naplníme formičky) a necháme stuhnúť v chladničke.
  3. Bylinkové maslo natierame na upečené low carb žemle.

Bylinkové maslo jednoducho a rýhlo

Najlepšie bylinkové maslo pripravíme zo skutočne čerstvého masla, známeho tiež ako čajové maslo. Teda takého, ktoré obsahuje najmenej 80 % tuku. Výber a množstvo prísad si najlepšie doladíme sami podľa chuti.

Maslo necháme pri izbovej teplote zmäknúť. Potom ho posolíme a zamiešame s nasekanými čerstvými bylinkami. Bylinky môžeme použiť čerstvé, mrazené aj sušené, prípadne ich kombinovať. Čerstvé bylinky umyjeme vodou a nasekáme alebo nakrájame nadrobno. Sušené bylinky jemne rozmrvíme. Podľa chuti pridáme ďalšie korenie.

Pripravenú hmotu necháme v chladničke odležať približne 60 minút. Pokiaľ nemáme príliš veľa času, potom dáme hmotu na potravinovú fóliu, pergamenový papier alebo alobal a zvinieme do valčeka. Pri servírovaní potom už len odkrajujeme tenké plátky.

Tí, ktorí sa radi vyhrajú s úpravou jedla, môžu bylinkové maslo nazdobiť pomocou zdobičky na tortu alebo pripraviť tvary vo formičkách na pečivo.

Bylinkové maslo možno krátkodobo skladovať v chladničke (vydrží až 2 týždne). Ak ho chceme mať poruke dlhší čas, potom je vhodnejšie ho zmraziť (vydrží aj niekoľko mesiacov). 

Vhodné bylinky na bylinkové maslo: bazalka, zelerová vňať, cesnak, estragón, fenikel, kôpor, mäta, oregano, tymian, pažítka, ligurček, medovka.

Bylinkové maslo môžete servírovať na domácich žemličkách alebo ním natrieť už hotový keto chlieb.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 301 kJ/311 kcal
Bielkoviny17,2 g
Sacharidy6,6 g
Tuky24,4 g
Vláknina12,8 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,7
16 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autor

Silvie Labuťová
Profil autora 

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.