🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Ako nepodľahnúť vianočnému pokušeniu? Jednoduchý návod, ktorý funguje

5. 12. 2023Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Nechcete si zo sviatkov odniesť bonusový darček v podobe nadváhy? Držte sa našich tipov a povianočné kilá navyše vám nehrozia.

Ako nepribrať na Vianoce krok za krokom. S KetoDiet

Zostaňte v obvyklom režime. Nevynechávajte jedlo ani nepridávajte porcie

Strážte si veľké výkyvy svojho denného rytmu. Možno vás doženú výčitky z výdatnej večere a potom máte tendenciu neraňajkovať. Následne vynecháte dopoludňajšiu desiatu, pretože vás čaká kačica s knedľami na obed a nášup cukroviniek ako sladká bodka.

Svoje telo však akurát mätiete. Necháte ho vyhladovať a potom mu spôsobíte šok v podobe tisícov kalórií naraz. Potom vám je nielen ťažko, ale zarábate si minimálne na spomalenie metabolizmu.

 Ako nepribrať na Vianoce krok za krokom. S KetoDiet

Naložte s blížiacimi sa chodmi trochu inak. Večer sa neprejedajte. Nevynechávajte žiadne jedlá ani si porcie za deň nepridávajte. Jete bežne dopoludňajšiu desiatu? Vyčleňte si pár kúskov cukroviniek a prihoďte k nim ovocie s orieškami. Na obed si dajte chudé mäso z kačice s kapustou, s knedľami šetrite.

Vianočné sviatky zvádzajú k výkyvom z obvyklého denného režimu. Pre telo je však dobré, aby ste svoje existujúce návyky nemenili, či už jete tri výdatnejšie alebo päť menších porcií za deň. Potom nebudete mať pocit, že vás sviatky nútia prejedať sa,“ radí Martina Weisserová, hlavná výživová poradkyňa KetoDiet, a dopĺňa, že v týchto dňoch môžete výnimočne svoje obvyklé jedlá vymeniť za sviatočné (ideálne za ich odľahčené) verzie.

Zaraďte diétne pečivo. Milo prekvapí, pretože chutí

Keď začujete spojenie diétne vanilkové rožteky alebo proteínové medovníčky, ošívate sa? A skúsili ste ich? Ak sa snažíte schudnúť alebo si svoju štíhlu líniu strážite, stojí za to si bežné druhy sladkého pečiva s tými diétnymi aspoň skombinovať. Upečte si dva svoje najobľúbenejšie tradičné druhy a pridajte dva druhy diétnych cukroviniek. Nebudete si pripadať oklamaní a vaše telo vám poďakuje.

Na diétnom pečive si navyše môžete pochutnať aj v prípade, že ste sa cez sviatky rozhodli držať keto diétu. Tipy nielen na sladké pečivo v diéte nájdete v keto receptoch.

Odľahčite štedrovečernú večeru. Tešte sa na menej kalórií a kvalitnejší spánok

Honosná štedrovečerná večera, hlavný bod Štedrého dňa. Naložte s ňou uvedomelo už pri príprave, a to nákupom množstva surovín. Nemusíte nakŕmiť celú ulicu. Bohato postačí, keď budete mať dostatok na jedno jedlo pre celú rodinu. Potom nebudete mať tendenciu si 2-krát pridať, pretože by predsa bola škoda zvyšky vyhodiť.

Tradičné recepty odľahčite. Nie je nutné meniť celý recept. Čo napríklad namiesto majonézy pridať do zemiakového šalátu biely jogurt alebo aspoň pol majonézy a pol jogurtu? Vínna klobása môže byť na obed až na Silvestra, na Štedrý deň vás na poludnie zasýti hustá hrášková polievka doplnená hoci proteínovým pečivom.

Ani chlebíčky nemusíte mať vo sviatočné dni stále poruke. Pripravte si ich na desiatu alebo na večeru a natrieť ich môžete aj diétnymi nátierkami. Na raňajky si môžete namiesto klasickej vianočky pochutnať na diétnej vianočnej štóle.

Vianočné diétne recepty

Alkohol dôkladne vyberajte a šetrite ním

Pripíjať si na zdravie je vo sviatočnom čase v našich zemepisných šírkach rutinnou záležitosťou. S udržaním štíhlej línie alebo zotrvaním v ketóze si však nerozumie. Alkohol obsahuje prázdne kalórie, a navyše veľa cukru. Ako sa mu na rodinnom stretnutí vyhnúť?

Nie je žiadna hanba povedať, že alkohol piť nechcete. Prípadne si nechajte naplniť pohárik v úvode návštevy vínnym strekom z bieleho suchého vína a štrngnite si s ním so všetkými. Ďalej si už doň môžete doplniť len čistú vodu alebo ho jednoducho odložiť. Nepatričnými poznámkami okolia sa nenechajte rozhodiť.

Patríte skôr do opačnej skupiny – radi by ste si pohár dali, ale viete, že by ste pre svoju nadváhu nemali? Vyskúšajte nízkosacharidové víno, ktoré pre vás vytvoril moravský vinár Jiří Uherek. Obsahuje takmer nulový zvyškový cukor.

Ak držíte keto diétu, víno na spestrenie diétneho plánu si nedávajte, doprajte si ho až po jeho skončení.

Tip na víno takmer bez cukru

Buďte aktívni. Pohyb súčasťou sviatočnej pohody

Vianočné sviatky nie sú len o leňošení na gauči. Vytiahnite päty von, aj keď počasie práve nepraje. Po svižnejšej premrznutej prechádzke sa budete cítiť skvele. Okrem prechádzok na čerstvom vzduchu choďte naproti každodennému pohybu – s vervou vydrhnite zákutia, ktorým sa v pravidelnom upratovaní vyhýbate, alebo vyskúšajte skupinové lekcie vo fitku, na ktoré nemáte vo svojom bežnom zhone priestor.

Vedeli ste, ako dobre sa upratovaním spaľujú kalórie?

Človek, ktorý váži 80 kg, spáli za jednu hodinu nižšie uvedených činností tieto počty kalórií.

Domáce práce (spálené kcal za hodinu)

Šport (spálené kcal za hodinu)

  • Vysávanie (288 kcal)
  • Pilates (288 kcal)
  • Umývanie okien (288 kcal)
  • Domáce posilňovanie (384 kcal)
  • Drhnutie kachličiek alebo podlahy (432 kcal)
  • Beh 6 km po rovine (528 kcal)

 

Zdroj dát

Gombíčkov tip! Silvestrovské občerstvenie aj počas diéty

Je po Vianociach a vy ste odhodlaní pustiť sa do chudnutia naplno?

Pre presnejšie výsledky doplňte

Foto: Pexels, KetoDiet

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Až veľa bielkovín alebo zaručený jojo efekt?

Aké mýty ste počuli o keto diéte vy? Zistite, ako je to s nimi naozaj.
Prečítať si článok

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov