Ako pripraviť vianočnú štólu
- Do misky rozbijeme vajcia, pridáme jogurt (ten môžeme kombinovať s tvarohom alebo čerstvým syrom) a brezový cukor. Všetko dôkladne premiešame, najlepšie ručným mixérom.
- V druhej miske zmiešame všetky suché ingrediencie – proteínový prášok s príchuťou vanilky (je možné ho nahradiť 2 odmerkami proteínového smotanového nápoja), ľanovú múku, psyllium, prášok do pečiva a 50 g orieškov alebo mandlí.
- Obe zmesi potom dôkladne zmiešame dohromady a cesto necháme chvíľu odpočinúť.
- Z cesta vytvoríme tvar štóly, ideálne na plechu vyloženom papierom na pečenie. Odporúčame si ruky dopredu navlhčiť studenou vodou. Štóla sa potom lepšie tvaruje, pretože cesto sa samo o sebe lepí. Ak by ste mali cesto príliš tekuté, pridajte ešte trochu psyllia. Malo by vám držať tvar, nerozteká sa.
- Keď sme s tvarom štóly spokojní, potrieme ju rozšľahaným žĺtkom a posypeme 20 g sekaných mandlí..
- Dáme do rúry vyhriatej na 160 °C a necháme cca 1 hodinu piecť.
- Štólu necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.