Týždeň zliav navyše! Využite Black Friday a objednajte so zľavou až 70 %. Len do nedele 4. 12. Tak rýchlo do e-shopu!

Vianočná štóla

  • Bez lepku
  • Raňajky
  • Svačina
  • Chuťovka
  • náročnejšie
  • 6 porcií
  • 90 min
  • od 2. kroku
Vianočná štóla – recept vhodný aj počas diéty
Pred Vianocami je ten pravý čas upiecť si sladučkú vianočnú štólu. Táto má oveľa menej sacharidov ako klasická štóla, je bez lepku a plná mandlí. Ozdobte vianočný stôl krehkou pochúťkou.

Na vianočnú štólu potrebujeme

Kypriaci prášok do pečiva12 g
Múka z ľanových semienok80 g
Mandle70 g
Proteínový nápoj – príchuť vanilka (35 porcií)27 g
Psylium30 g
Jogurt biely grécky150 g
Vajce4 ks
Xylitol (brezový cukor)90 g
Vaječný žĺtok1 ks

Bude sa vám hodiť

Z uvedených surovín pripravíme 6 porcií vianočnej štóly.

  • 12 g kypriaceho prášku je 1 vrecúško.
  • 27 g proteínového nápoja sú 2 zarovnané odmerky.
  • 90 g xylitolu je 6 vrchovatých polievkových lyžíc.

Ako pripraviť vianočnú štólu

  1. Do misky rozbijeme vajcia, pridáme jogurt (ten môžeme kombinovať s tvarohom alebo čerstvým syrom) a brezový cukor. Všetko dôkladne premiešame, najlepšie ručným mixérom.
  2. V druhej miske zmiešame všetky suché ingrediencieproteínový prášok s príchuťou vanilky (je možné ho nahradiť 2 odmerkami proteínového smotanového nápoja), ľanovú múku, psyllium, prášok do pečiva a 50 g orieškov alebo mandlí.
  3. Obe zmesi potom dôkladne zmiešame dohromady a cesto necháme chvíľu odpočinúť.
  4. Z cesta vytvoríme tvar štóly, ideálne na plechu vyloženom papierom na pečenie. Odporúčame si ruky dopredu navlhčiť studenou vodou. Štóla sa potom lepšie tvaruje, pretože cesto sa samo o sebe lepí. Ak by ste mali cesto príliš tekuté, pridajte ešte trochu psyllia. Malo by vám držať tvar, nerozteká sa.
  5. Keď sme s tvarom štóly spokojní, potrieme ju rozšľahaným žĺtkom a posypeme 20 g sekaných mandlí..
  6. Dáme do rúry vyhriatej na 160 °C a necháme cca 1 hodinu piecť.
  7. Štólu necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.

Vianočná štola po diéte

Ak ste už po skončení diétneho plánu, pridajte do cesta hrsť hrozienok, kandizovaného ovocia či pár štvorčekov horkej min. 70 % čokolády. V diétnom režime môžete primiešať nastrúhanú proteínovú tyčinku.

Na vianočnú štólu sme použili:

Xylitol (brezový cukor)

Alternatívne sladidlo, ktoré je o 40 % menej kalorické ako klasický biely cukor. Sladí pritom rovnako a nekazia sa po ňom zuby. Môžeme ho využiť aj v priebehu chudnutia.

Ľanová múka

Alebo mleté ľanové semienko. Nahrádza klasickú múku, má však výrazne menej sacharidov. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, omega-3 nenasýtených mastných kyselín a vlákniny, ktorá je dôležitá pre naše zažívanie.

Psyllium

Vláknina je nevyhnutnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a krvného cukru. Dospelý človek by mal prijať denne až 30 g vlákniny. Nájdeme ju v ovocí, zelenine, strukovinách alebo napríklad v celozrnnom pečive. Delíme ju na:

  • Rozpustnú – skvele absorbuje vodu, a tým niekoľkonásobne zväčší svoj objem, ktorý potom posúva potravu naším črevom a predchádza problémom s vyprázdňovaním.

  • Nerozpustnú – čistí záhyby v čreve tak, aby sme z potravy získali čo najviac živín, hlavne vitamínov.

Naša domáca vianočná štóla je vďaka psylliu a ľanovému semienku bohatá ako na rozpustnú vlákninu, tak na tú nerozpustnú.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1057 kJ/253 kcal
Bielkoviny16,6 g
Sacharidy7,8 g
Tuky13,9 g
Vláknina6 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,7
20 hodnotení
Martina Dvořáková manažérka produktového oddelenia a diétna trénerka KetoDiet

Autor

Martina Dvořáková
Profil autora 

Naša diétna koučka je v oblasti výživového poradenstva ako doma. Zdravý jedálny lístok je pre ňu vášňou. Vymýšľa pre vás recepty z kvalitných surovín.