Zelená výpredaju! Produkty v pôvodnom kabátiku so zľavou až 40 %Vyberte si. Len do vypredania zásob.

Štedrovečerný šalát z batát a tekvice

  • Bez lepku
  • Obed
  • Večera
Recept na štedrovečerný šalát z batát a tekvice
  • jednoduché
  • 2 porcie
  • 30 min
  • od 3. kroku
Sviatočný šalát môžete pripraviť aj bez klasických zemiakov, stačí mať poruke bataty a tekvicu. Namiesto bežnej majonézy použite domáci jogurtový dresing. Tejto kombinácii prídete čoskoro na chuť.

Na šalát z batát a tekvice potrebujeme

Cibuľka jarná20 g
Batata100 g
Tekvica hokaido50 g
Vajce2 ks
Uhorka sterilizovaná50 g
Tvrdý syr (45 % tuku)50 g
Olivový olej5 ml
Jogurt biely grécky80 g
Horčica15 g
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Čerstvá petržlenová vňaťpodľa chuti

Bude sa vám hodiť

Z uvedených surovín vytvoríme 2 porcie šalátu.

Ako tvrdý syr môžeme do šalátu použiť syr gouda alebo eidam so 45 % obsahom tuku.

  • 5 ml olivového oleja je zhruba 1 čajová lyžička.
  • 80 g bieleho gréckeho jogurtu (do šalátu sme použili grécky jogurt s 5 % obsahom tuku) je asi 5 vrchovatých lyžíc.
  • 15 g horčice je približne 1 polievková lyžica.

Ako pripraviť štedrovečerný šalát

  1. Tekvicu najskôr ošúpeme, zbavíme semienok a mäkkej vnútornej časti.
  2. Nakrájame ju na kocky, ktoré budú veľké, aké ich chceme mať v šaláte.
  3. Bataty tiež olúpeme a nakrájame ich na rovnako veľké kocky ako tekvicu.
  4. Do vriacej osolenej vody vložíme najskôr bataty a asi po minúte pridáme kocky tekvice.
  5. Varíme spoločne ďalších asi 3 – 5 minút podľa veľkosti kociek. Dôležité je zeleninu uvariť na zhryz. Pre lepšiu chuť je možné do vody pridať vetvičku čerstvého ligurčeka alebo zelerovej vňate.
  6. Uvarené bataty a tekvicu scedíme a schladíme studenou vodou. Necháme v sitku odkvapkať a preložíme do misky, v ktorej budeme miešať šalát.
  7. V menšej miske vedľa si zmiešame grécky jogurt s horčicou a olivovým olejom.
  8. K batatom a tekvici pridáme na drobné kocky nakrájanú uhorku, tvrdý syr a najemno nakrájanú jarnú cibuľku.
  9. Do šalátu vmiešame jogurtový dresing, dochutíme korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a soľou (so soľou opatrne, v šaláte je syr, ktorý je sám osebe slaný).
  10. Nakoniec opatrne primiešame na kocky nakrájané varené vajíčka.
  11. Šalát môžeme ihneď podávať alebo nechať v chladničke trochu postáť.

Prečo práve bataty a tekvica hokaido?

Tekvica hokaido je veľmi zdravá zelenina, ktorá pozitívne pôsobí na tráviacu sústavu. Cenená je pre svoje antioxidačné vlastnosti. Skvele zapadá do jedálneho líatka pri redukčnej diéte a môžu si ju dopriať aj diabetici.

Bataty (sladké zemiaky) majú nižší glykemický index ako klasické zemiaky. Obsahujú aj menej odolných škrobov, takže sa lepšie trávia. Nájdeme v nich veľké množstvo vitamínov a minerálov (vitamíny A, B6, C, K, vápnik, horčík, draslík a železo). V neposlednom rade sú bohaté na betakarotén. Oproti obyčajným zemiakom majú menej kalórií, viac vlákninymenej sacharidov.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 236 kJ/296 kcal
Bielkoviny19 g
Sacharidy14,7 g
Tuky17,4 g
Vláknina2,5 g

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,0
1 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autor

Silvie Labuťová
Profil autora 

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.