🌸 Májová zľava 25 % na váš nákup.* S kódom LASKA25 len do 1. 5. 🎁 Každý deň navyše darček pre prvých 200 objednávok.

9 najväčších omylov o keto diéte. Ktorému ste verili vy?

7. 11. 2023Tento článok vám zaberie 7 min čítaniaNikola Nevečeřalová

„Predávkovanie“ sa bielkovinami, zložité skladanie jedálnička alebo obrí hlad? Čo ste o keto diéte začuli vy? Poďme si ujasniť, ako to s tými bludmi kolujúcimi (nielen) na internete naozaj je.

Žena objavila na internete nepravdivé informácie o KetoDiet

„Ty budeš držať keto, áno? Tak to potom priberieš dvakrát toľko a ešte budeš cítiť mega hlad.“ Dostali ste takú reakciu, keď ste niekomu prezradili, že chcete schudnúť s keto diétou? Pritom už viete, že keto diéta alebo tiež proteínová diéta je prevereným, a hlavne fungujúcim spôsobom zhadzovania nechcených kilogramov.

Keto diéta vám pomôže schudnúť, ale tiež zmeniť pohľad na stravovanie:

  • naučíte sa jesť pravidelne,
  • pripravovať si zdravé a chutné jedlá s množstvom zeleniny a zdravých tukov,
  • piť dostatok tekutín,
  • ale tiež sa začnete hýbať – a na šport sa budete dokonca tešiť.

Jednoducho odštartujete nový zdravší životný štýl. Ako Lucka alebo Mirka.

„Priateľ vyhlásil, že zo mňa bude krásna nevesta, a už sa nemôže dočkať, až ma uvidí vo svadobných šatách.“

Lucka | Celý príbeh

„Môžem sa na seba zase pozrieť do zrkadla bez výčitiek.“

Mirka | Celý príbeh

„KetoDiet mi pomohla nielen s úbytkom na váhe, ale aj nasmerovala na zdravý životný štýl.“

Lucka | Celý príbeh

Nenechajte sa zneistiť poznámkami okolia. Tu sú najčastejšie mýty, ktoré sme o keto diéte počuli my. Spoznávate niektorý?

1. Budem pociťovať hlad

Koľkokrát denne teraz jete? Pri keto diéte vás čaká porcia kvalitných bielkovín spolu so zeleninou a zdravými tukmi 5-krát denne. A ak si netrúfate na 5 porcií za deň, pripravíte si z rovnakého množstva jedla tri poriadne.

Hlad môže prísť v prvých dňoch diéty, než sa telo prepne do ketózy – než začnete energiu čerpať z uložených tukových zásob. Potom sa nebudete cítiť hladní, ale, naopak, svieži a plní elánu.

Cítite pri keto diéte naozaj hlad? Možno nemáte dostatok tukových zásob, a preto vaše telo nemôže čerpať energiu z uložených tukov.

Skúste sa namiesto kompletného diétneho plánu držať zásad zdravého stravovania:   

  • jedzte pravidelne,
  • vynechajte sladkosti vrátane limonád a biele pečivo,
  • znížte porcie príloh s vysokým obsahom sacharidov, ako sú cestoviny alebo ryža,
  • dbajte na dostatok bielkovín.

TIP na odľahčenie jedálnička
= výhodný balíček kvalitných low carb jedál vrátane jedálneho lístka a diétnych receptov

Alebo je v tom niečo iné. Spýtajte sa našich výživových poradkýň. Sú tu pre vás zadarmo.

2. Budem jesť stále to isté dookola

Váš jedálniček sa bude skladať zo sladkých aj slaných proteínových jedál a nápojov, ako sú proteínová smoothie, raňajkové kaše, polievky, omelety, palacinky, cestoviny, ale aj proteínové pečivo, veľa zeleniny a pridáte aj zdravé tuky – oriešky, semienka, oleje alebo avokádo. V ďalšej fáze diéty si doprajete mäso, ryby alebo mliečne výrobky (syry, tvaroh či grécky jogurt).

A to všetko v najrôznejších príchutiach a kulinárskych úpravách. Využiť môžete aj inšpiráciu v podobe keto receptov.

Stále nuda? Spestrite si diétu oranžovým radom Enjoy

3. Poskladať si jedálny lístok na chudnutie je príliš zložité

Máte pred zostavením keto jedálnička rešpekt? Kto sa má v tých bielkovinách, tukoch a sacharidoch vyznať, však? Presné množstvo sacharidov, bielkovín a tukov však sami počítať nemusíte.

Stačí, keď si vyberiete jeden z odborníkmi na výživu poskladaných diétnych plánov. Sú dokopy 3 a volia sa podľa výšky nadváhy.

Neviete, ktorý diétny plán vybrať?

Spýtajte sa našich výživových poradkýň alebo nechajte rozhodnúť múdru BMI kalkulačku.

Pre presnejšie výsledky doplňte

4. Budem jesť veľa bielkovín

Bielkoviny v optimálnej dávke vás skvele zasýtia, ochránia svaly a pomôžu tak schudnúť.

Viete, koľko bielkovín denne by ste mali zjesť? Je to 0,8 až 1,3 g bielkovín na 1 kg vašej ideálnej hmotnosti. Pokiaľ sa často hýbete alebo máte viac ako 50 rokov, norma sa zvyšuje až na 1,5 g bielkovín na 1 kg váhy.

keto diéte sa dostanete približne na 90 g bielkovín denne, čo pre vás pravdepodobne znamená, že bielkoviny zvýšite v jedálničku len nepatrne. Bielkovín by ste jedli veľmi v prípade, že by ste sa dostali na množstvo 3 g/kg. Na tieto hodnoty sa dostávajú maximálne profesionálni kulturisti.

Pizza KetoDiet – proteínová pizza na chudnutie

5. Príde jojo efekt

O tom, či vás po úspešnom chudnutí doženie jojo efekt, rozhodnete iba vy sami.

Po každej diéte môže tento obávaný jav nastať, dá sa mu však jednoducho predísť. Stačí, keď sa po ukončení chudnutia nevrátite k svojmu pôvodnému jedálničku. Bola by predsa len škoda zahodiť svoje snaženie a s ním aj novozískané zdravé stravovacie návyky.

V diétnych plánoch KetoDiet vás čakajú 3 po sebe idúce rovnako dlhé kroky, vďaka ktorým sa postupne dostanete k low carb štýlu stravovania alebo k bežnému vyváženému jedálničku. Keď tento plynulý prechod dodržíte, jojo efekt vám nehrozí.

6. Diétu budem musieť držať navždy

Keď sa raz pustíte do diéty, nesmiete s ňou nikdy prestať? Tak to nie je. Nie je ani pravdou, že by ste sa po keto diéte nemohli vrátiť k sacharidom. Vďaka prejdenie všetkých 3 krokov proteínovej diéty pozvoľna prejdete k racionálnemu jedálničku vrátane sacharidov.

Prečítajte si tiež –> Čo jesť po diéte

Po skončení diéty sa nemusíte vzdávať svojich keto obľúbencov. Pokojne pokračujte s dvoma KetoDiet jedlami alebo nápojmi denne namiesto bežných jedál. V ketóze už ďalej nezotrvávate a váhu si ľahšie udržíte.

Alebo objavte zelený rad KetoDiet Stay fit, s ktorým vás bude zdravý životný štýl ešte viac baviť.

Omrknúť Stay fit

7. Po jednom prešľape musím začať znova

Nielen pri keto diéte, ale aj v živote platí, že po jednom prešľape nie je všetko stratené. Preto si jednorazové pošmyknutie nevyčítajte a nezahadzujte úsilie, ktoré ste na ceste za štíhlejšou postavou vynaložili. Bez výčitiek pokračujte ďalej.

Pozor si však dajte na častú a veľmi zákernú reakciu „keď už, tak už“. V praxi vyzerá tak, že si poviete: „Keď už som si dal/-a jeden štvorček čokolády, tak ju zjem celú“. Potrénujte radšej pevnú vôľu a vydržte. 

  

8. Nebude mi to chutiť

Nemusíte si hneď kúpiť celú diétu, keď neviete, do čoho idete. Vyskúšajte ju. Máme pre vás Ochutnávkový balíček – KetoDiet na 3 dni. Vyhovuje? Potom si môžete vybrať medzi najvýhodnejším funkčným variantom v podobe nápojov – nápojový balíček alebo kombinovaný variant – „kufor“ s pestrým výberom TOP produktov, aby ste mali aj čo hrýzť.  

Pokiaľ vás neosloví ani jeden variant, môžete si diétu z keto jedál a nápojov poskladať sami podľa svojej chuti. Len pamätajte, v 1. kroku kombinujte akékoľvek produkty z modrého radu Original, len tyčinky môžete maximálne 1-krát za deň. Sortiment neustále rozširujeme o nové produkty a príchute, takže určite bude z čoho vyberať.

Idem si vybrať do e-shopu

  

9. Schudnem rovnako ako kamarátka

Že vaša známa schudla úžasných 20 kíl? To je skvelé a prajte jej to. Vy sami sa však na jej úspech neupínajte. Každý človek chudne inou rýchlosťou. Záleží na mnohých faktoroch, ako sú vek, pohlavie, diétna minulosť, zdravotný stav, skladba tela, výška nadváhy, a predovšetkým na psychickom rozpoložení. Radujte sa z každého kila, z každého centimetra. Pozitívny prístup je polovica úspechu.  

Chýba vám podpora a motivácia? Pridajte sa k našej facebookovej skupine Moje KetoDiet, kde to žije.

 

Fotografia: KetoDiet, Pexels

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Čo hovorí o keto diéte speváčka Tina a ako sa k nej dostala?

Prečítajte si rozhovor so slovenskou popovou hviezdou.
Prečítať si rozhovor

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov