Najlepšie bylinkové maslo pripravíme zo skutočne čerstvého masla, známeho tiež ako čajové maslo. Teda takého, ktoré obsahuje najmenej 80 % tuku. Výber a množstvo prísad si najlepšie doladíme sami podľa chuti.
Maslo necháme pri izbovej teplote zmäknúť. Potom ho posolíme a zamiešame s nasekanými čerstvými bylinkami. Bylinky môžeme použiť čerstvé, mrazené aj sušené, prípadne ich kombinovať. Čerstvé bylinky umyjeme vodou a nasekáme alebo nakrájame nadrobno. Sušené bylinky jemne rozmrvíme. Podľa chuti pridáme ďalšie korenie.
Pripravenú hmotu necháme v chladničke odležať približne 60 minút. Pokiaľ nemáme príliš veľa času, potom dáme hmotu na potravinovú fóliu, pergamenový papier alebo alobal a zvinieme do valčeka. Pri servírovaní potom už len odkrajujeme tenké plátky.
Tí, ktorí sa radi vyhrajú s úpravou jedla, môžu bylinkové maslo nazdobiť pomocou zdobičky na tortu alebo pripraviť tvary vo formičkách na pečivo.
Bylinkové maslo možno krátkodobo skladovať v chladničke (vydrží až 2 týždne). Ak ho chceme mať poruke dlhší čas, potom je vhodnejšie ho zmraziť (vydrží aj niekoľko mesiacov).
Vhodné bylinky na bylinkové maslo: bazalka, zelerová vňať, cesnak, estragón, fenikel, kôpor, mäta, oregano, tymian, pažítka, ligurček, medovka.
Bylinkové maslo môžete servírovať na domácich žemličkách alebo ním natrieť už hotový keto chlieb.