Týždeň zliav navyše! Využite Black Friday a objednajte so zľavou až 70 %. Len do nedele 4. 12. Tak rýchlo do e-shopu!

Veľkonočný baránok

  • Bez lepku
  • Chuťovka
  • náročnejšie
  • 6 porcií
  • 60 min
  • od 2. kroku
Recept na bezlepkového veľkonočného baránka
Tradičný veľkonočný dezert vo forme, ktorá ide s diétnym plánom ruka v ruke. Zabudnite na bielu múku a klasický cukor. Upečte si vláčného veľkonočného baránka.

Na veľkonočného baránka potrebujeme

Proteínový nápoj – príchuť natural (40 porcií)25 g
Jogurt biely grécky140 g
Mak mletý40 g
Mandľová múka120 g
Múka z ľanových semienok50 g
Citrónová šťava10 ml
Vajce4 ks
Vaječný bielok1 ks
Kypriaci prášok do pečiva12 g
Čakankový sirup60 ml

Bude sa vám hodiť

Z uvedených surovín pripravíme 6 porcií.

Na recept sme použili biely grécky jogurt s 0 % tuku.  

  • 25 g proteínového nápoja sú 2 zarovnané odmerky.
  • 12 g prášku do pečiva je 1 vrecúško.
  • 10 ml citrónovej šťavy je zhruba 1 polievková lyžica.
  • 60 ml čakankového sirupu je zhruba 6 polievkových lyžíc.

Ako pripraviť veľkonočného baránka

  1. Celé vajcia vyšľaháme spoločne s čakankovým sirupom a citrónovou šťavou.   
  2. Bielok vyšľaháme zvlášť do tuhého snehu.  
  3. Zvyšné suché ingrediencie zmiešame.  
  4. Do vaječnej hmoty pridávame striedavo sypkú zmes a jogur. Hneď ako sa spoja,  zmes krátko prešľaháme.  
  5. Do cesta opatrne vmiešame sneh z bielkov. Pokiaľ by bolo cesto príliš husté, môžeme nariediť trochou rastlinného mlieka bez cukru.  
  6. Cesto nalejeme do vymastenej formy (alebo do silikónovej) a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 min.  
  7. Len čo začne baránok zlátnuť, teplotu stiahneme na 160 °C a dopečieme ďalších asi 30 min. Špajľou vyskúšame, či je vnútri prepečený.

Mandľová vs. klasická múka

Múka vyrobená z pšenicevysoký obsah sacharidov, ale nízky obsah tuku a vlákniny. Jej konzumácia tak môže viesť ku kolísaniu hladiny cukru v krvi a po výrobkoch z pšeničnej múky sa môžeme cítiť unaveníhladní. Oproti tomu mandľová múkanízky obsah sacharidov, ale vysoký obsah vlákniny a zdravých tukov. Má tak nízky glykemický index, cukor do krvi uvoľňuje pomaly a je trvalým zdrojom energie.

Prečo používať mandľovú múku

Dôvodov je celý rad. Vzhľadom na to, že sú v nej iba rozmixované mandle, prináša všetky zdravotné benefity s nimi spojené. Mandle sú skvelým zdrojom antioxidantov a tiež vlákniny a bielkovín. Obsahujú pre telo dôležité živiny, medzi ktoré patrí napríklad vitamín E, selén, zinok, vápnik, horčík, vitamín B a vitamín B7.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 287 kJ/308 kcal
Bielkoviny18,8 g
Sacharidy7,8 g
Tuky21,5 g
Vláknina10,6 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,7
16 hodnotení
Martina Dvořáková manažérka produktového oddelenia a diétna trénerka KetoDiet

Autor

Martina Dvořáková
Profil autora 

Naša diétna koučka je v oblasti výživového poradenstva ako doma. Zdravý jedálny lístok je pre ňu vášňou. Vymýšľa pre vás recepty z kvalitných surovín.