Keto frgál s orechovou náplňou

3 hodnotení

Recept na keto frgál s orechovou náplňou
Recept na keto frgál s orechovou náplňou

Recept na keto frgál s orechovou náplňou

Recept na keto frgál s orechovou náplňou

Poctivé cesto, bohatá orechová náplň, tradičná chuť. Kto by odolal valašskému frgálu? Ochutnajte ten náš – bez zbytočných cukrov, bez lepku, vhodný aj počas chudnutia.

Recept na keto frgál s orechovou náplňou

Suroviny na keto frgál

Na kysnuté cesto potrebujeme

Mandľová múka150 g
Proteínový nápoj – príchuť natural (40 porcií)25 g
Maslo16 g
Inulín7 g
Xantánová guma0,5 g
Čerstvé droždie13 g
Kravské mlieko83 ml
Xylitol (brezový cukor)15 g
Soľ2 g
Vaječný žĺtok1 ks

Na orechovú náplň potrebujeme

Vlašské orechy70 g
Xylitol (brezový cukor)25 g
Kravské mlieko25 ml
Škorica mletá1 g
Vajce1 ks

Na posýpku potrebujeme

Proteínový nápoj – príchuť natural (40 porcií)13 g
Maslo7 g

Nechcete vážiť?

Z uvedených surovín vytvoríme 8 porcií frgálu.

  • 150 g mandľovej múky = cca 15 polievkových lyžíc
  • 25 g proteínového nápoja na cesto = 2 zarovnané odmerky
  • 15 g xylitolu (brezového cukru) na cesto = 1 vrchovatá polievková lyžica
  • 25 g xylitolu (brezového cukru) na náplň = 2 zarovnané polievkové lyžice
  • 13 g proteínového nápoja na posýpku = 1 zarovnaná odmerka
  • 1 g mletej škorice = ½ čajovej lyžičky
  • 2 g soli = 1/3 čajovej lyžičky (štipka)

Ako pripraviť cesto na keto frgál

  1. Do väčšej misy dáme mandľovú múku s proteínovým nápojom natural a do zmesi vytvoríme jamku.
  2. Do jamky prisypeme inulín s xantánovou gumou a brezovým cukrom a ešte ju mierne prehĺbime.
  3. Rozdrobíme do nej droždie, zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások.
  4. Hneď ako kvások vzíde, pridáme rozpustené maslo, soľ a žĺtok.
  5. Spracujeme cesto a necháme ho aspoň 20 minút odpočívať.
  6. Medzitým si predhrejeme rúru na 160 – 170 °C a pripravíme si náplň a posýpku.

Ako pripraviť orechovú náplň a posýpku

  1. Vlašské orechy rozomelieme na múku. Nevadí, keď tam zostane pár kúskov.  
  2. Pridáme brezový cukor, mlieko, škoricu a vajcia a zmes poriadne premiešame. Bude tekutejšia, ale v rúre krásne spevnie.  
  3. proteínového nápoja natural a masla vytvoríme posýpku. Podľa chuti do nej môžeme pridať trochu brezového cukru. 

Keto frgál krok za krokom podľa videoreceptu

Pokračujeme v príprave frgálu

  1. Najprv si navlhčíme ruky vodou, aby cesto toľko nelepilo a lepšie sa s ním pracovalo.
  2. Vytvoríme z neho bochník a položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Mokrými rukami z bochníka vytvarujeme placku a následne kruh v tvare frgálu. Okraje necháme zvýšené.
  4. Orechovú náplň vylejeme na cesto, posypeme posýpkou a okraje frgálu potrieme rozšľahaným vajcom.
  5. Dáme zhruba na 20 minút piecť. Priebežne kontrolujeme. Okraje môžeme testovať špajľou.
  6. Hotový frgál vyberieme z rúry, necháme úplne vychladnúť a podávame.

Lepí sa vám cesto?

Pokiaľ sa vám cesto bude lepiť, opatrne prisypávajte mandľovú múku.

Kam po netypické suroviny, ktoré sa dávajú do frgálu?

Xylitol je sladidlo, ktoré sa získava z dreva, často predovšetkým z brezovej kôry – preto sa mu často hovorí aj drevný cukor alebo brezový cukor. Vplyv xylitolu na zdravie sa prejavuje predovšetkým tým, že sladidlo neškodí zubom a chráni ich pred zubným kazom. Jeho kalorická hodnota je zhruba o 40 % nižšia ako pri bežnom stolnom cukre, a to aj napriek tomu, že majú rovnakú sladivosť. K dostaniu je priamo u nás, stačí prihodiť do košíka > xylitol.

Xantánová guma zlepšuje kvalitu pečiva. Pôsobí ako emulgátor a prírodný stabilizátor. Je vhodná na bezlepkové pečenie. Zoženiete ju v obchodíkoch so zdravou výživou alebo v drogériách DM.

Inulín je rozpustná vláknina získaná z koreňa čakanky. Je to biely prášok sladkastej chuti, ktorý sa ľahko rozpúšťa. Inulín v nezmenenej podobe prechádza tráviacim systémom až do hrubého čreva. Je dostupný vo všetkých lekárňach alebo obchodíkoch so zdravou výživou.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 074 kJ/257 kcal
Bielkoviny10,4 g
Sacharidy4,5 g
Tuky20,3 g
Vláknina3,4 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

5,0
3 hodnotení
Autorka keto receptov Pam Peliška

Autorka receptov, ktoré chutia skvele aj bez zbytočného cukru. Suroviny i postup privedie do dokonalosti tak, že variť podľa nej dokáže naozaj každý

Ochutnajte aj ďalšie low carb dezerty

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov