Pokiaľ sa vám cesto bude lepiť, opatrne prisypávajte mandľovú múku.
Kam po netypické suroviny, ktoré sa dávajú do frgálu?
Xantánová guma zlepšuje kvalitu pečiva. Pôsobí ako emulgátor a prírodný stabilizátor. Je vhodná na bezlepkové pečenie. Zoženiete ju v obchodíkoch so zdravou výživou alebo v drogériách DM.
Inulín je rozpustná vláknina získaná z koreňa čakanky. Je to biely prášok sladkastej chuti, ktorý sa ľahko rozpúšťa. Inulín v nezmenenej podobe prechádza tráviacim systémom až do hrubého čreva. Je dostupný vo všetkých lekárňach alebo obchodíkoch so zdravou výživou.
Xylitol je sladidlo, ktoré sa získava z dreva, často predovšetkým z brezovej kôry – preto sa mu často hovorí aj drevný cukor alebo brezový cukor. Vplyv xylitolu na zdravie sa prejavuje predovšetkým tým, že sladidlo neškodí zubom a chráni ich pred zubným kazom. Jeho kalorická hodnota je zhruba o 40 % nižšia ako pri bežnom stolnom cukre, a to aj napriek tomu, že majú rovnakú sladivosť. Zoženiete ho opäť v kamenných obchodoch so zdravou výživou, v lekárňach či vo väčších supermarketoch.