Zľava 15 % na všetko (okrem tovaru so štítkom Akcia a darčekových poukazov). Len do konca januára. e-shope použite kód: KETO15

Keto frgál s orechovou náplňou

  • Bez lepku
  • Chuťovka
  • náročnejšie
  • 8 porcií
  • 60 min
  • od 2. kroku
Recept na keto frgál s orechovou náplňou

Poctivé cesto, bohatá orechová náplň, tradičná chuť. Kto by odolal valašskému frgálu? Ochutnajte ten náš – bez zbytočných cukrov, vhodný aj počas chudnutia.

Recept na keto frgál s orechovou náplňou

Suroviny na keto frgál

Na kysnuté cesto potrebujeme

Mandľová múka150 g
Proteínový nápoj – príchuť natural (40 porcií)25 g
Maslo16 g
Inulín7 g
Xantánová guma0,5 g
Čerstvé droždie13 g
Kravské mlieko83 ml
Xylitol (brezový cukor)15 g
Soľ2 g
Vaječný žĺtok1 ks

Na orechovú náplň potrebujeme

Vlašské orechy70 g
Xylitol (brezový cukor)25 g
Kravské mlieko25 ml
Škorica mletá1 g
Vajce1 ks

Na posýpku potrebujeme

Proteínový nápoj – príchuť natural (40 porcií)13 g
Maslo7 g

Nechcete vážiť?

Z uvedených surovín vytvoríme 8 porcií frgálu.

  • 150 g mandľovej múky = cca 15 polievkových lyžíc
  • 25 g proteínového nápoja na cesto = 2 zarovnané odmerky
  • 15 g xylitolu (brezového cukru) na cesto = 1 vrchovatá polievková lyžica
  • 25 g xylitolu (brezového cukru) na náplň = 2 zarovnané polievkové lyžice
  • 13 g proteínového nápoja na posýpku = 1 zarovnaná odmerka
  • 1 g mletej škorice = ½ čajovej lyžičky
  • 2 g soli = 1/3 čajovej lyžičky (štipka)

Ako pripraviť cesto na keto frgál

  1. Do väčšej misy dáme mandľovú múku s proteínovým nápojom natural a do zmesi vytvoríme jamku.
  2. Do jamky prisypeme inulín s xantánovou gumou a brezovým cukrom a ešte ju mierne prehĺbime.
  3. Rozdrobíme do nej droždie, zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások.
  4. Hneď ako kvások vzíde, pridáme rozpustené maslo, soľ a žĺtok.
  5. Spracujeme cesto a necháme ho aspoň 20 minút odpočívať.
  6. Medzitým si predhrejeme rúru na 160 – 170 °C a pripravíme si náplň a posýpku.

Ako pripraviť orechovú náplň a posýpku

  1. Vlašské orechy rozomelieme na múku. Nevadí, keď tam zostane pár kúskov.  
  2. Pridáme brezový cukor, mlieko, škoricu a vajcia a zmes poriadne premiešame. Bude tekutejšia, ale v rúre krásne spevnie.  
  3. proteínového nápoja natural a masla vytvoríme posýpku. Podľa chuti do nej môžeme pridať trochu brezového cukru. 

Keto frgál krok za krokom podľa videoreceptu

Pokračujeme v príprave frgálu

  1. Najprv si navlhčíme ruky vodou, aby cesto toľko nelepilo a lepšie sa s ním pracovalo.
  2. Vytvoríme z neho bochník a položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Mokrými rukami z bochníka vytvarujeme placku a následne kruh v tvare frgálu. Okraje necháme zvýšené.
  4. Orechovú náplň vylejeme na cesto, posypeme posýpkou a okraje frgálu potrieme rozšľahaným vajcom.
  5. Dáme zhruba na 20 minút piecť. Priebežne kontrolujeme. Okraje môžeme testovať špajľou.
  6. Hotový frgál vyberieme z rúry, necháme úplne vychladnúť a podávame.

Lepí sa vám cesto?

Pokiaľ sa vám cesto bude lepiť, opatrne prisypávajte mandľovú múku.

Kam po netypické suroviny, ktoré sa dávajú do frgálu?

Xantánová guma zlepšuje kvalitu pečiva. Pôsobí ako emulgátor a prírodný stabilizátor. Je vhodná na bezlepkové pečenie. Zoženiete ju v obchodíkoch so zdravou výživou alebo v drogériách DM.

Inulín je rozpustná vláknina získaná z koreňa čakanky. Je to biely prášok sladkastej chuti, ktorý sa ľahko rozpúšťa. Inulín v nezmenenej podobe prechádza tráviacim systémom až do hrubého čreva. Je dostupný vo všetkých lekárňach alebo obchodíkoch so zdravou výživou.

Xylitol je sladidlo, ktoré sa získava z dreva, často predovšetkým z brezovej kôry – preto sa mu často hovorí aj drevný cukor alebo brezový cukor. Vplyv xylitolu na zdravie sa prejavuje predovšetkým tým, že sladidlo neškodí zubom a chráni ich pred zubným kazom. Jeho kalorická hodnota je zhruba o 40 % nižšia ako pri bežnom stolnom cukre, a to aj napriek tomu, že majú rovnakú sladivosť. Zoženiete ho opäť v kamenných obchodoch so zdravou výživou, v lekárňach či vo väčších supermarketoch.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 074 kJ/257 kcal
Bielkoviny10,4 g
Sacharidy4,5 g
Tuky20,3 g
Vláknina3,4 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

5,0
1 hodnotení
Autorka keto receptov Pam Peliška

Autor

Pam Peliška
Profil autora 

Autorka receptov, ktoré chutia skvele aj bez zbytočného cukru. Suroviny i postup privedie do dokonalosti tak, že variť podľa nej dokáže naozaj každý

Ochutnajte aj ďalšie low carb dezerty