Glykemický index: Ako ovplyvňuje naše zdravie?

10. 9. 2024Tento článok vám zaberie 8 min čítaniaJiří Skála

Zložením jedálneho lístka môžete udržať hladinu glukózy stabilnú, ale tiež ju pekne rozhojdať. Poradíme, ktoré potraviny vyberať. Priaznivo tak ovplyvníte nielen snahu schudnúť. Zistite, ako môžu jednoduché zmeny priniesť zdravotné prínosy.

Glykemický index potravín

Čo je glykemický index (GI)?  

Glykemický index (GI) meria, ako rýchlo potraviny zvyšujú hladinu cukru (glukózy) v krvi po tom, čo ich zjeme alebo vypijeme. Potraviny s vysokým GI ju dvíhajú rýchlo, zatiaľ čo potraviny s nízkym GI majú pomalší vplyv na hladinu cukru.  

Ako sa meria glykemický index?  

Hodnotu glykemického indexu danej potraviny zistíme podľa toho, ako rýchlo sa glukóza v krvi zvyšuje po tom, čo túto potravinu skonzumujeme. Hodnoty GI potom delíme na:

  • nízke (≤55),
  • stredné (56 – 69),
  • vysoké (≥70),

pričom každá kategória ovplyvňuje inzulínovú odozvu inak.

Glykemický index vs. glykemická nálož (GL)  

Glykemická nálož (GL) zohľadňuje nielen glykemický index, ale aj množstvo sacharidov v porcii. GL poskytuje presnejší obraz o vplyve potraviny na hladinu cukru v krvi. Nízky GI neznamená vždy nízku GL, čo je dôležité pre správne plánovanie stravy.  

Prečo je glykemický index dôležitý pre zdravie?  

Potraviny s nízkym glykemickým indexom

Vplyv GI na hladinu cukru v krvi a inzulín

  • Potraviny s vysokým glykemickým indexom rýchlo zvýšia hladinu cukru v krvi.
  • Dochádza k uvoľneniu inzulínu, ktorý prebytočnú glukózu ukladá ako tuk.
  • Po rýchlom vzostupe glykémie obvykle nasleduje rýchly pokles. V tej chvíli pociťujeme zase hlad a často siahame po sladkostiach, ktoré ho na chvíľu zaženú.

Hladina cukru v krvi sa tak rozkolíše hore a dole. Tento začarovaný kruh komplikuje chudnutie a môže viesť k inzulínovej rezistencii (prestávame na inzulín správne reagovať).

Glykemická krivka

Znázorňuje, ako konzumácia potravín s vysokým glykemického indexu hýbe s hladinou glukózy.

Glykemická krivka a kolísanie hladiny glukózy – graf

Glykemický index a riziko cukrovky (diabetes) 

Dlhodobé zvyšovanie hladiny cukru v krvi a nadmerná produkcia inzulínu vedú k inzulínovej rezistencii. Tá je hlavným faktorom pre vznik cukrovky 2. typu (cukrovky).

Glykemický šok – o čo ide?

V bežnej reči sa glykemický šok zvyčajne vzťahuje k veľmi vážnemu stavu spojenému s extrémne nízkou hladinou cukru v krvi (hypoglykémiou). Tento stav môže byť život ohrozujúci.

Hypoglykémia (nízka hladina cukru v krvi):  

  • Rýchly pokles: Môže nastať, keď hladina cukru v krvi náhle spadne. Spôsobiť ju môže použitie inzulínu alebo iných liekov na cukrovku, ale aj napr. vynechanie jedla.
  • Príznaky: Môžu zahŕňať trasenie, potenie, zmätenosť, podráždenosť, slabosť až stratu vedomia.

Pravdepodobne ste už počuli aj o glykemickom záchvate. Býva spájaný s nerovnováhou hladiny cukru v krvi, či už ide o hypoglykémiu (nízku hladinu cukru) alebo hyperglykémiu (vysokú hladinu cukru).

Hyperglykémia (vysoká hladina cukru v krvi):

  • Rýchly vzostup: Môže sa vyskytnúť po konzumácii potravín s vysokým glykemickým indexom.
  • Príznaky: Môže zahŕňať únavu, smäd, pocit na zvracanie, časté močenie alebo rozmazané videnie.

Glykemický záchvat nemusí nutne znamenať kritický stav. Zahŕňa rôzne príznaky od miernych až po závažné.

Potraviny s nízkym glykemickým indexom pomáhajú udržať hmotnosť pod kontrolou.

Glykemický index a obezita  

Potraviny s vysokým glykemickým indexom môžu prispievať k obezite, pretože spôsobujú rýchly vzostup hladiny cukru v krvi a následne častejší pocit hladu. Výber potravín s nízkym GI môže pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru a podporiť kontrolu hmotnosti.

Glykemický index a metabolizmus

Glykemický index pôsobí na fungovanie celého metabolizmus. Ovplyvňuje totiž, ako telo spracováva sacharidy. Potraviny s nízkym GI môžu pomôcť udržiavať stabilné zásoby glykogénu a energetickú rovnováhu. 

Ako sa vyznať v glykemickom indexe potravín?

  • Nízky glykemický index: tieto potraviny všeobecne považujeme za vhodnejšie. Vstrebávajú sa pomalšie a zaisťujú dlhší pocit sýtosti. To je fajn aj vtedy, keď chudnete alebo si len chcete udržať hmotnosť.
  • Stredný glykemický index: potraviny môžu byť súčasťou vyváženej stravy, ale je dobré ich kombinovať s potravinami s nízkym GI.
  • Vysoký glykemický index: doprajte si také potraviny s mierou, najmä pokiaľ ide o jednoduché sacharidy, ktoré môžu viesť k rýchlemu zvýšeniu a následnému poklesu energie. Môžu však byť užitočné pre rýchle doplnenie energie po športe.

Zoznam potravín s nízkym glykemickým indexom  

Patria medzi ne napríklad celozrnné výrobky, strukoviny, mäsoryby alebo zelenina. Nízky až stredný GI majú väčšinou aj mliečne výrobky (syry, mlieko).

Glykemický index – tabuľka  

Nízky glykemický index  

  • zelená zelenina
  • reďkovky
  • orechy a semienka
  • avokádo
  • ryby
  • mäso
  • syry (mozzarella)
  • strukoviny (čierna fazuľa, hrach)
  • huby
  • grapefruit
  • čerešne
  • broskyňa
  • jablko

Stredný glykemický index

  • banán
  • ovsené vločky
  • džem
  • červená repa
  • kukurica
  • smotanová zmrzlina
  • ananás
  • mango
  • hrozienka
  • kuskus

Vysoký glykemický index

  • zemiaky
  • hranolčeky
  • biela ryža
  • donut
  • šiška
  • cola
  • praclík
  • pukance
  • čipsy
  • kukuričné lupienky
  • biely rožok
  • biely chlieb

Ďalšie potraviny nájdete v tabuľke glykemického indexu potravín.

Glykemický index vybraných potravín

Čo nám o GI vybraných potravín prezradil výživový poradca Jiří Skála?

Aký glykemický index majú ovsené vločky?

Záleží na tom, v akom stave ich konzumujeme. Ak ich budeme jesť suché, majú GI od 40 do 57. Naproti tomu rozomleté alebo rozvarené vločky vo forme ovsenej kaše môžu mať GI od 50 do 70. Ak teda chceme, aby vločky mali čo najnižšie GI, je vhodné ich konzumovať neupravené a ideálne v kombinácii s bielkovinami, Takže sa ponúka primiešať ich do jogurtu alebo tvarohu.

Aký glykemický index má jablko?

Záleží na odrode a zrelosti. Aj napriek tomu, že je jablko ovocie, má relatívne nízky GI, a to okolo 30 až 40. 

Aký glykemický index majú zemiaky?

Aj pri zemiakoch záleží na odrode, spôsobe prípravy a ďalších rôznych faktoroch. Všeobecne sa však dá povedať, že majú GI od 50 do 111.

  • Varené zemiaky (50 až 70),
  • pečené (85 až 110).
  • Nižšie GI majú napr. nové zemiaky alebo zemiaky varené v šupke.

Tak ako pri všetkých prílohách je vhodné konzumovať zemiaky s ďalšími potravinami, vďaka čomu znížime celkový GI celého jedla. 

Ako glykemický index ovplyvňuje energetický príjem a kalórie?

Potraviny s nízkym GI pomáhajú udržiavať stabilný energetický príjem a môžu prispieť k lepšej kontrole kalórií. Vyvážená strava s nízkym glykemickým indexom podporuje dlhodobé zdravie a pomáha predísť nadváhe a metabolickým problémom.

Aký glykemický index má pivo, víno a tvrdý alkohol?

PIVO: má ešte vyšší glykemický index (120) než samotná glukóza (100) a obsahuje až 50 g cukrov na 1 liter. To znamená, že ak si dáme 5 pív, je to podobné, ako by sme zjedli 5 krajcov chleba. Možno preto sa pivu hovorí tekutý chlieb.

VÍNO: záleží, o aký typ vína ide a koľko obsahuje zvyškového cukru. Čím suchšie víno, tým nižšie GI. Biele suché vína s obsahom cukru do 5 g/l nemajú na hladinu glukózy takmer žiadny vplyv. Naopak, sladké vína môžu mať veľmi vysoký GI (45 až 80). Aby sme mohli povedať konkrétne číslo, treba poznať aj konkrétne číslo zvyškového cukru.

ALKOHOL: opäť záleží, o aký druh alkoholu ide a koľko zároveň obsahuje cukru. Všeobecne sa však pri destilátoch GI príliš neudáva, pretože vo väčšine prípadov obsahujú iba minimálne množstvo sacharidov. To však neznamená, že by alkohol nemal vplyv na hladinu glykémie. Dokáže totiž veľmi znížiť hladinu glukózy v tele, čo je spôsobené tým, že pečeň metabolizuje prednostne alkohol a obmedzuje produkciu glukózy.

Inzulín tak preto pôsobí v tele dlhšie, než by mal, a tým môže dôjsť k závažnej hypoglykémii. To sa môže diať najmä vtedy, ak sa tvrdý alkohol konzumuje na prázdny žalúdok alebo vo väčšom množstve. 

Vplyv alkoholu na hladinu glykémie tak závisí od:

  • množstva konzumovaného alkoholu,
  • od toho, či sa alkohol konzumuje s jedlom,
  • od individuálnych faktorov, ako sú metabolizmus a zdravie jednotlivca.

Aký glykemický index má ryža?

Záleží:

  • na druhu, pretože existuje asi 40 000 druhov ryže,
  • na tom, ako dlho ryžu varíme,
  • na aký účel.

Čím je ryža viac rozvarená, tým má vyšší GI. Inak dlho varíme ryžu na rizoto (arborio) alebo sushi a inak dlho ryžu ako klasickú prílohu. Jazmínová ryža má GI okolo 70, naopak, napr. ryža basmati má GI okolo 58. V rámci GI z toho najlepšie vychádza asi hnedá ryža, ktorá má GI okolo 55. Naopak, za najhorší variant v rámci GI sa dá považovať klasická biela ryža vo vrecúškach, ktorá má GI okolo 90.

Aký glykemický index majú čakankový sirup a xylitol?

Xylitol: má GI cca 7, čo znamená veľmi nízky.   
Čakankový sirup: má tiež pomerne nízky GI (15 až 30).  
Práve vďaka tomu sú obe sladidlá vhodné nielen pre diabetikov ale aj do diétnych režimov.

Čo si z článku o glykemickom indexe odniesť?

Glykemický index meria, ako rýchlo potraviny zvyšujú hladinu cukru v krvi

Potraviny s nízkym GI pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a s tým súvisiacu inzulínovú odozvu. Zohľadnenie glykemického indexu v každodennej strave môže podporiť kontrolu hmotnosti a prevenciu cukrovky*.

* Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352659/

 

Odporúčania pre každodenný život

Zaraďujte do svojej stravy potraviny s nízkym glykemickým indexom, ako sú strukoviny, ryby, väčšina zeleniny alebo niektoré druhy ovocia. Obmedzte potraviny s vysokým GI, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Monitorovanie glykemického indexu môže pomôcť udržať energetický príjem a podporiť celkové zdravie.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Bažíte po ďalších témach?

Budeme vám ich posielať do e-⁠mailu.
Môžete sa kdykoľvek odhlásiť.
Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Jiří Skála výživový poradca a produktový špecialista KetoDiet

Výživový poradca a kondičný tréner v jednej osobe. Zodpovedne rozširuje náš sortiment o nové produkty a píše články o zdravom životnom štýle.

Ako udržať vyrovnanú hladinu cukru v krvi?

Výber vhodných potravín je iba jedným z predpokladov vyrovnanej hladiny cukru v krvi.
Aké sú ďalšie?