🌸 Májová zľava 25 % na váš nákup.* S kódom LASKA25 len do 1. 5. 🎁 Každý deň navyše darček pre prvých 200 objednávok.

Tekvica. Prečo a ako ju zaradiť do diéty? 7 + 2 jednoduché recepty

3. 10. 2023Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaMartina Weisserová, Nikola Nevečeřalová

Tekvica nie je len atraktívna jesenná dekorácia. Pustite si túto nízkokalorickú zeleninu na tanier. Hodí sa nielen do jedálnička na chudnutie, ale aj bežného zdravého.

Tekvica hokaido. Diétna jesenná zelenina aj do keto diéty

Prečo zaradiť tekvicu aj do diétneho jedálneho lístka?

Najväčšou prednosťou tekvice je bezpochyby jej chuť. Na to, že ide o zdravú zeleninu vhodnú aj do proteínovej diéty, je chuťovo výrazná a obsahuje množstvo prospešných látok. „Je zdravá a má veľmi rozmanité využitie. Ako v slanej, tak v sladkej kuchyni. Z jej semien sa navyše získava veľmi kvalitný tekvicový olej,“ odhaľuje všestrannosť tekvice výživová poradkyňa Martina Weisserová, ktorú od nás možno poznáte ešte pod priezviskom Dvořáková a ktorá sa zdravým jedálničkom a keto diéte venuje viac ako 15 rokov.

„Príprava tekvice nie je vôbec náročná. Nepotrebuje ani dlhú tepelnú úpravu, a preto je stále obľúbenejšia. Či už ako príloha k mäsu, do polievok alebo do sladkých dezertov,“ dopĺňa výhody tekvice Martina.

Tekvicová polievka podľa výživovej poradkyne Martiny Weisserovej, KetoDiet

Najobľúbenejšie druhy tekvice

Existuje množstvo druhov tekvíc, ale bohato stačí mať prehľad o tých, ktoré sa v kuchyniach objavujú najčastejšie. „Ja mám rada všetky druhy tekvíc. Najčastejšie však používam hokaido alebo maslovú tekvicu, prípadne kombináciu obidvoch,“ prezrádza svoje favoritky výživová poradkyňa.

Najobľúbenejšie z jedlých tekvíc sú:

  • tekvica hokaido (pomenovaná po japonskom ostrove Hokkaidó, kde sa hojne pestuje, ale píšeme ju poslovenčene),
  • maslová tekvica,
  • muškátová tekvica,
  • patizón,
  • špagetová tekvica.

Výživové hodnoty tekvica hokaido (na 100 g)

  • 1,7 g bielkovín,
  • 8,8 g sacharidov,
  • 0,23 g tukov,
  • 1,6 g vlákniny.

Zdroj hodnot

Zdraviu prospešná tekvica. Čo obsahuje?

Tekvica možno nie je na prvý pohľad typickou zeleninou, ale z 90 % ju tvorí voda. „Preto je nízkokalorická a hodí sa pre každého, kto si stráži svoju hmotnosť. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov ju môžeme využiť aj pri keto diéte,“ vysvetľuje Martina Weisserová.

Zistite, od ktorého kroku diétneho plánu môžete tekvicu do jedálnička zaradiť -> v zozname vhodných potravín pre keto diétu.

Ďalšie výhody tekvice podľa výživovej poradkyne:

  • Je bohatá na vlákninu, vďaka ktorej vás lepšie zasýti a ktorá je dôležitá pre dobre fungujúce trávenie (pravidelné vyprázdňovanie);
  • obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ktorý jej dodáva krásne sýtu oranžovú farbu. Hlavne je však prospešný vášmu zdraviu – chráni kožu pred ultrafialovým žiarením a funguje ako veľmi dôležitý antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály a podporuje imunitný systém;
  • obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a E;
  • z minerálov je v nej najviac zastúpený draslík, ktorý je prospešný hlavne nervovej sústave a svalom.

Tekvica pôsobí blahodarne aj zvonku. Okrem kuchyne a skrášlenia záhrady sa využíva v kozmetickom priemysle. Do hydratačných pleťových krémov alebo výživných balzamov na pery sa pridáva tekvicový olej či tekvicový extrakt. Tekvicové semienka pomáhajú s čistením pokožky.

Recept výživovej poradkyne KetoDiet: Tekvica s fetou

Diétne recepty z tekvice. Roztočia to aj začiatočníci

U našej výživovej poradkyne sa často varí tekvicová polievka a preverený je aj nižšie uvedený tekvicový cheesecake. „Úplne najradšej mám však tekvicu zapečenú v rúre. Je to super jednoduché a rýchle a vždy si veľmi pochutnám,“ delí sa o svoj obľúbený recept Martina.

RECEPT: Tekvica zapečená v rúre podľa Martiny Weisserovej

  • Tekvicu hokaido nakrájam na väčšie kúsky (aj so šupkou, pečením krásne zmäkne).
  • Plech vyložím papierom na pečenie, naukladám tekvicu, posypem ju postrúhanou fetou, pokvapkám olivovým olejom a dám piecť.
  • Takto upečenú tekvicu dochutím najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou a tekvicovými semienkami (pokojne ich nasucho opražte na panvici), ktoré nasypem navrch. Tekvica môže byť skvelou prílohou ku grilovanému mäsu, ja ju mám však najradšej len takú samotnú.

TIP výživovej poradkyne: 2 diétne dezerty z tekvice

„Vyskúšajte zdravší variant cheesecaku, keď sa do krémového základu rozmixuje podusená tekvica dochutená škoricou,“ odporúča prípravu tekvice na sladko Martina Weisserová. Upravte si napríklad tento recept na nízkosacharidový tvarohový koláč alebo vymeňte bataty za tekvicu v diétnych mafinoch.

Tekvicové rýchlovky. Nestíhate variť?

Skúste tekvicovú nátierku alebo tekvicovú polievku, ktoré vám navyše dodajú extra porciu bielkovín. 

A jeden tajný tip pre vás: Nátierku so slaninou a tekvicou môžete využiť ako rýchlu omáčku na cestoviny.

Vypestujte si bio tekvicu doma

Skúste si na budúci rok vypestovať tekvicu sami, zvládnete to aj na balkóne. Zasaďte semienka z tekvice alebo zakúpené sadenice na jar do pôdy alebo veľa veľkého kvetináča (jedna tekvica potrebuje 1 – 2 metre miesta) a dbajte na pravidelné zalievanie. Zrelú tekvicu potom spoznáte podľa správnej farby a tiež podľa zaklopania. Áno, skúste na ňu zaťukať. Ak je dutá, môžete ju zberať.

Naša výživová poradkyňa má s pestovaním tekvice vtipnú skúsenosť. „Tekvicu sa mi podarilo vypestovať omylom, z čoho usudzujem, že to nebude nič náročné, pretože ja nie som práve dobrý záhradník,“ smeje sa Martina a vysvetľuje, ako k tomu došlo. „Každý rok na jeseň používam tekvicu ako dekoráciu okolo nášho domu. Jednu som si odložila do trávy pri plote a zabudla na ňu. Zostala tam do jari, sama zakorenila a my sme mohli na jeseň zberať niekoľko obrovských tekvíc.“

 

Foto: Archív autorov

Tento článok stojí za zdieľanie!

Martina Weisserová manažérka produktového oddelenia a diétna trénerka KetoDiet

Naša diétna koučka je v oblasti výživového poradenstva ako doma. Zdravý jedálny lístok je pre ňu vášňou. Vymýšľa pre vás recepty z kvalitných surovín.

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov