🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Prečo sú Slováci stále na popredných miestach v obezite? Odpovedá výživová poradkyňa

4. 4. 2023Tento článok vám zaberie 8 min čítaniaMartina Weisserová, Tereza Břízová

S diétnou koučkou Martinou Weisserovou sme sa rozprávali o tom, ako sa v čase mení naše povedomie o zdravom stravovaní, ale aj o tom, prečo už KetoDiet nie je len diétou, ako to bývalo predtým. Podelila sa s nami aj o svoj obľúbený recept. Poďte na to.

Výživová poradkyňa odpovedá, prečo sú Slováci na popredných miestach v obezite.
Martina Weisserová, výživová špecialistka a diétna koučka KetoDiet

Martina Weisserová

Naša hlavná výživová špecialistka a diétna koučka. V KetoDiet je od samého začiatku a k vysnívaným krivkám priviedla rad klientov vrátane celebrít. O výžive dokáže rozprávať hodiny. Rada a skvele varí. Možno ju poznáte z relácie Dámsky klub či z TV Markíza.  

Viac o Martine

Marti, aká bola KetoDiet pri svojom vzniku pred takmer 12 rokmi?

Vtedy sme boli priekopníkom na trhu. V Slovenskej republike žiadna proteínová diéta alebo keto diéta neexistovala, a tak sme sa inšpirovali v zahraničí. V tomto ohľade bolo veľmi popredu Francúzsko, takže sme inšpiráciu zbierali práve tam. Hľadali sme rôzne štúdie, odporúčania a skúsenosti zahraničných lekárov, pretože Slovenská republika bolo pole neorané. O to väčšiu chuť a snahu sme mali. 

Rozhodne to spočiatku nebola nijaká chutná diéta. Bola však funkčná. A práve to nás odlíšilo od iných spôsobov chudnutia. Dodnes nemôžem uveriť, že sme začínali s jedným univerzálnym proteínovým práškom, do ktorého si klienti dávali ochucujúce tablety. Kvalita proteínovej zmesi nebola zlá, ale chuťovo nič moc. Navyše sme na ochutenie používali tablety, ktoré sa zle rozpúšťali. 

Chcelo to dosť sebaovládania a mať silnú motiváciu, ale fungovalo to. Ľudia nás vyhľadávali, pretože na trhu nič podobné nebolo. Videli úspechy na svojich známych a chceli chudnúť tiež. Rozhodne sme nemali taký prepracovaný sortiment, skrátka sme začínali.

Proteínový croissant KetoDiet s čokoládovou náplňou

Aká je dnes?

Na základe mnohoročných skúseností postup diéty upravujeme, obohacujeme a doprajeme našim zákazníkom lepšiu chuť proteínových jedál a nápojov. Občas si hovorím, že dnes už to ani nie je diéta. Všeobecne je slovo diéta vnímané negatívne. Vyvoláva obavy, že sa budete musieť obmedzovať. My však máme dnes v portfóliu také dobroty, ako sú: 

  • croissanty,
  • niekoľko druhov chleba,
  • palacinky,
  • pudingy
  • alebo napríklad čokoládové krémy.

Pochutnáte si a ešte chudnete. Vývoj a výroba išli v tomto smere raketovo dopredu. 

Prezrieť jedlá a nápoje

Vedia ľudia dnes o zdravej strave viac ako vtedy?

Rozhodne áno. Pred 12 rokmi sme klientom vysvetľovali, čo sú to makroživiny, tzn. aký je rozdiel medzi bielkovinami, sacharidmi a tukmi. Dnes je vzdelanosť v oblasti výživy oveľa vyššia. Vďaka mnohým často protichodným informáciám na internete si však mnohí ľudia nevie dať rady, ako začať, a skôr sa pýtajú, čo je správne. A čím viac sa snažia informácie vyhľadávať, tým viac sa v tom strácajú. 

Výživových smerov je mnoho a ja hovorím, že nie je jeden zlý a druhý dobrý, alebo že je dokonca len jeden správny. Každý sme iný, a preto každému vyhovuje iný režim. Dôležité je nájsť si pre seba ten pravý. A potom už nezáleží na tom, či je to nízky obsah sacharidov, prerušovaný pôst alebo keto diéta.

Keto diéta vás neláka, ale radi by ste skúsili low carb spôsob stravovania? Spísali sme pre vás 14 najlepších low carb potravín.

Ukázať potraviny

Utkvela ti v hlave nejaká konkrétna premena s KetoDiet?

Veľmi rada spomínam na projekt Chudne celé Česko, ktorý sme pred pár rokmi organizovali. Z každej časti republiky sme vybrali záujemcov o chudnutie a s nimi sme potom prešli celý diétny režim. Všetci účastníci tohto projektu krásne schudli a pokiaľ viem, tak si aj hmotnosť stále úspešne držia. Úžasní boli manželia Matouškovci z Plzne, ktorí vďaka novej váhe našli vášeň pre canicross (behanie so psami). Dnes už behajú aj ich dcéry. 

Prečo vnímaš KetoDiet ako skvelý odrazový mostík?

Mnoho ľudí by rado zmenilo svoje stravovacie návyky, ale nevie ako. Keď sa v zdravom stravovaní neorientujete, začiatky môžu byť zložité. Preto sa mi páči náš diétny plán, v ktorom sú jasne dané jednoduché pravidlá. Môžu sa zdať trochu striktné, ale ich cieľom je nastaviť v stravovaní poriadok. Zaistíme: 

  • pravidelnosť, 
  • kvalitný pitný režim 
  • aj dostatočný prísun bielkovín

Bielkoviny sú ako jedny z hlavných makroživín nenahraditeľné, napriek tomu v strave mnohých z nás často chýbajú. Navyše majú skvelý nasycujúci efekt, takže vás netrápi pocit hladu. Začnete pravidelne konzumovať zeleninuzdravé tuky. Skrátka bez toho, aby ste si to uvedomovali, pomaličky si začínate vytvárať nové stravovacie návyky, na ktorých môžete v budúcnosti stavať. Je potom jednoduchšie pomaly prechádzať na zdravú vyváženú stravu, pretože už viete, že je vám v novom tele dobre. 

Proteínové pudingy KetoDiet vám doplnia kvalitné bielkoviny.

Chcete sa pustiť do chudnutia s KetoDiet? Začnite tým, že vyplníte BMI kalkulačku a zistíte, aký diétny plán zvoliť. 

BMI kalkulačka

Ako sme na tom my Slováci s nadváhou?

Pri tejto otázke je mi vždy smutno. Slovenská republika sa už mnoho rokov drží na poprednom mieste pomyselného rebríčka obéznych národov. A to nielen v Európe, ale celosvetovo. 

Slovenská kuchyňa, bohužiaľ, nepatrí k tým zdravým:

  • Tuk ako základ, tučné bravčové mäso, knedle, múkou zahustené omáčky a k tomu pivo!
  • Kde je vláknina v podobe zeleniny, omega-3 zo za studena lisovaného olivového oleja, vitamíny a minerály zo zeleniny alebo napr. čerstvé ryby?

To v slovenskej kuchyni nenájdeme. Aj keď musím povedať, že sa blýska na lepšie časy a moderná gastronómia začína byť aj odľahčená. Stravovacie návyky zažité po generácie sa však veľmi ťažko menia. A spoločne s dnešnou uponáhľanou dobou, keď všetci jazdíme v autách, sa nie je čomu diviť, že je na tom náš národ tak zle. S tým sú však, samozrejme, spojené aj riziká ochorení, ktoré so sebou nadváha a obezita prinášajú. Sú to predovšetkým: 

  • cukrovka,
  • vysoký krvný tlak,
  • vysoký cholesterol,
  • ale aj rakovina hrubého čreva, ktorá je jednoznačne dôsledkom zlej životosprávy.

Aké sú najčastejšie chyby v stravovaní?

Ja si myslím, že stravovanie by malo mať poriadok. Mnoho ľudí je relatívne zdravo, ale chýba im logika v tom, ako si svoj jedálniček majú poskladať, a tiež pravidelnosť. A pritom je jedno, či je to 2× alebo 5× denne. Dnes to už nie je ako predtým, keď sa hovorilo, že sa musíš naraňajkovať, aj keď nemáš chuť a pod. Váš režim by sa mal ideálne opakovať a mal by byť (pokiaľ možno) každý deň rovnaký. 

Vajcia majú vysoký obsah kvalitných bielkovín.

Aké omyly a mýty o stravovaní sú podľa teba najhoršie?

  • Že vajíčka zvyšujú cholesterol,
  • že je potrebné nahradiť maslo margarínom
  • alebo že sa po lyžičke medu pred spaním chudne.

Za jeden z najväčších omylov v oblasti výživy považujem vyradenie potravín s prirodzene sa vyskytujúcim tukom a ich nahradenie light verziami bez tuku, zato plných škrobov. 

Vajíčok sa nezriekajte

Naopak! Do zdravej stravy určite patria. Do svojho jedálneho lístka vajcia zaraďte, a to nielen na Veľkú noc. 

Ázijská polievka Pho Bo podľa receptu výživovej poradkyne Martiny Weisserovej Dvořákovej

Akú národnú kuchyňu máš rada? Prezradíš nám nejaký recept?

Veľmi rada cestujem a spoznávam zahraničné kuchyne. Doma potom experimentujem a skúšam variť nové jedlá. Zbožňujem ázijskú kuchyňu, ale tiež stredomorskú, a to hlavne ryby a morské plody na akýkoľvek spôsob. Do kancelárie si pravidelne objednávame poké, čo je jedlo pôvodom z Havaja, ktoré sa tiež chystám doma vyskúšať.

Recept prezradím rada. Vyberám ľahké a zdravé jedlo, ktoré vás zahreje –⁠ ázijskú polievku Pho Bo, Ale v trochu inej verzii.

Ázijská polievka Pho Bo „bez Pho“

Na vývar potrebujeme:

  • hovädzia glejovka (nožina) aj s kosťou – 800 g
  • čerstvý zázvor – 50 g
  • čili paprička – 1 ks
  • celý badián – 5 ks
  • celá škorica – 3 ks
  • soľ – 2 polievkové lyžice
  • studená voda – 3 l

Čo dáme do misky?

  • cuketa – 1 ks nakrájaný na rezančeky
  • mrkva – 3 ks nakrájané na rezančeky
  • šampiňóny – 2 väčšie kusy nakrájané na tenké plátky
  • koriander čerstvý – nahrubo nasekaný
  • citrón – 1 ks nakrájaný na plátky
  • čili paprička – 1 ks nakrájaný na plátky
  • jarná cibuľka – 1 zväzok nakrájaný na kolieska
  • vajcia – 2 ks uvarené nie úplne natvrdo
  • sójová omáčka – podľa chuti
  • Perfect pasta – 1 balenie

Jako na to?

  1. Vývar varíme cca 60 minút v tlakovom hrnci.
  2. Rezance Perfect pasta pripravíme podľa návodu, tzn. niekoľkokrát prepláchneme vodou a potom cca 1 min. ohrievame v mikrovlnnej rúre.
  3. Hotový vývar zlejeme a mäso pokrájame na drobné kúsky.
  4. Do väčších misiek nachystáme rezance, mrkvu, cuketu, šampiňóny, mäso a všetko zalejeme pripraveným vývarom.
  5. Zvyšné suroviny pridáme podľa svojej chuti.
  6. Polievku môžeme dochutiť pravou sójovou omáčkou, citrónom a čili papričkou. Navrch posypeme čerstvý koriander.

 

Foto: Martina Weisserová, KetoDiet, Unsplash 

Tento článok stojí za zdieľanie!

Martina Weisserová manažérka produktového oddelenia a diétna trénerka KetoDiet

Naša diétna koučka je v oblasti výživového poradenstva ako doma. Zdravý jedálny lístok je pre ňu vášňou. Vymýšľa pre vás recepty z kvalitných surovín.

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.

Predchádzajúci článok:

Zistite, prečo sú proteíny pre naše telo nenahraditeľné, a to nielen počas chudnutia.
Prečítať si o proteíne

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov