💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

Proteín – nenahraditeľný parťák nielen pri chudnutí

21. 3. 2023Tento článok vám zaberie 7 min čítaniaJiří Skála, Tereza Břízová

Vo fitnes svete je proteín vyzdvihovaný ako prostriedok na budovanie svalov. Jeho potenciál je však oveľa širší. Dnes sa dozviete, prečo sú bielkoviny nenahraditeľné pre chod nášho tela, ale aj aký vplyv má proteín na chudnutie. Poradíme, ako vybrať ten správny.

Proteín na chudnutie - proteínové nápoje KetoDiet

Čo sú to proteíny?

Proteíny (alebo tiež bielkoviny) sú základným stavebným kameňom nášho tela. Spolu so sacharidmi a tukmi patria medzi hlavné makroživiny v našej strave, preto sú nenahraditeľné.

„Telesné bielkoviny sú neustále degradované (podliehajú rozkladu) a znovu syntetizované (vytvárané), preto je ich dostatočný príjem nevyhnutný. Pri kostrových svaloch je polčas (ako rozpadu, tak aj novotvorby) rádovo v mesiacoch, pri plazmatických bielkovinách a črevných bunkách rádovo v hodinách až týždňoch. Optimálny príjem bielkovín zaisťuje, aby tieto procesy prebiehali pre nás šetrne,“ vysvetľuje dôležitosť bielkovín pre náš organizmus výživový poradca Jiří Skála

Pri dlhotrvajúcom nedostatku bielkovín hrozia zdravotné komplikácie ako napr.: 

  • narušenie obranyschopnosti,
  • zastavenie rastu,
  • pomalé hojenie rán,
  • ale aj zhoršenie fungovania niektorých orgánov.

Akú funkciu má proteín pri chudnutí?

Príjem bielkovín je pre nás kľúčový nielen pri zhadzovaní tuku. V súvislosti s redukciou hmotnosti spomenieme tri ich vlastnosti.

  1. Majú najvyšší nasycovací efekt. S bielkovinami v jedálnom lístku by vás nemal prepadať pocit hladu a chute. Túto ich vlastnosť pri chudnutí určite oceníte.
  2. Dostatočný príjem bielkovín ochráni svalovú hmotu. Úbytky tak zaznamenáte z tuku, nie zo svalov.
  3. Sú kľúčovou živinou na regeneráciu všetkých buniek v tele.

Ako vybrať proteín na chudnutie?

Tým hlavným meradlom pri výbere by malo byť zloženie proteínového nápoja. To znamená:

  • zdroj,
  • druh
  • a množstvo použitých bielkovín.

Najlepší proteín na chudnutie

Ideálne je poznať aj pôvod a kvalitu proteínu. Je totiž rozdiel v tom, či je v nápoji použitá zmes bielkovín napríklad z Ázie (Číny) alebo, naopak, západný zdroj (ten je v drvivej väčšine prípadov kvalitnejší) – napríklad srvátka zo Švajčiarska alebo z Veľkej Británie.

Proteínové nápoje na chudnutie

Pri proteínových nápojoch na redukciu hmotnosti (medzi ne patria aj proteínové nápoje KetoDiet) je zároveň vhodné sledovať i pomer tukov a sacharidov (z toho jednoduchých cukrov). To môže byť dôležité hlavne pre osoby, ktoré trpia napríklad laktózovou intoleranciou. „Tu totiž platí, že čím menej jednoduchých cukrov, tým menej laktózy, a tým lepšia stráviteľnosť,“ dopĺňa výživový špecialista.

Vyberajte aj podľa chuti. Piť nápoj s odporom a so zapchaným nosom aj tak nevydržíte dlho.

Proteínový nápoj KetoDiet – pri výbere najlepšieho proteínu na chudnutie sledujte o. i. jeho pôvod a kvalitu.

Proteín ako súčasť proteínových nápojov

Proteínový nápoj KetoDiet je viaczložkový proteín s vysokým obsahom vlákniny, s vitamínmi, minerálmi a s nízkym obsahom cukru. Viaczložkový proteín znamená, že je zložený z viacerých zdrojov bielkovín. Ten náš obsahuje kombináciu srvátkového izolátu, srvátkového koncentrátu, micelárneho kazeínu a sójového izolátu. Zároveň vás vďaka vysokému množstvu vlákniny zasýti, a tým, že obsahuje aj vitamíny a minerálne látky, môže v niektorom prípade nahradiť bežné jedlo. 

Proteín pri chudnutí

Na redukciu hmotnosti sú viaczložkové proteíny vhodnejšie, obsahujú totiž časť aminokyselinového spektra z každého druhu proteínu. Vďaka tomu je možné prijať vyvážený profil všetkých potrebných aminokyselín (bielkovín), ktoré sa uvoľňujú do organizmu podľa toho, o aký druh proteínu ide. Preto je tento proteín vhodný predovšetkým do diéty. Máte totiž istotu, že pomer bielkovín je vyrovnaný a pri chudnutí ochráni vašu svalovú hmotu,“ dopĺňa informácie k výberu vhodného proteínu výživový špecialista. 

Ochutnajte niektorý z našich proteínových koktailov

Kedy je najlepšie dať si proteínový nápoj?

Kedy piť proteín pri chudnutí?

Pri proteínových nápojov pri chudnutí na dennom čase nezáleží a môžete si ich dopriať kedykoľvek počas dňa. Slúžia predovšetkým na doplnenie dostatočného denného príjmu bielkovín a na udržanie svalovej hmoty. 

Páči sa vám zhadzovanie kíl s proteínovými nápojmi? Vyberte si niektorý z diétnych plánov a denne si doprajete 5 porcií proteínového nápoja. Tento spôsob chudnutia je extra pohodlný. 

Ukázať balíčky nápojov

Kedy si dať proteín pri športe?

Tu už načasovanie riešiť budeme, a to s ohľadom na konkrétny cieľ v rámci tréningu. Od toho sa odvíja aj druh proteínu, pretože každý reaguje v našom tele trochu inak. 

Proteínový nápoj je vhodné využiť tesne po tréningu (ideálne srvátkový proteín). V tom čase je náš zažívací systém utlmený a efektívnejšie strávi bielkovinu v tekutej forme.

Vedeli ste, že...?

  • Micelárny kazeín naše telo trávi pomalšie ako srvátku, a preto je vhodnejšie ho užívať vo večerných hodinách (tzv. night proteíny), pretože sa do nášho organizmu uvoľňuje zhruba 6 – 8 hodín.
  • Srvátka je stráviteľná v podstate hneď, a to maximálne do 3 hodín.

Rozdiely medzi proteínmi na chudnutie

Proteíny pre ženy a pre mužov

Pohlavie v tomto prípade nehrá žiadnu rolu. Nie je možné deliť špeciálne proteín pre ženy a špeciálne pre mužov. Dôležité je, aby mali obe skupiny dostatok bielkovín.

Muži vážia spravidla viac ako ženy a majú od prírody väčšie množstvo svalovej hmoty. Ich nároky na príjem bielkovín sú tak vyššie a je jedno, či pochádza z proteínového nápoja alebo bežného jedla.

Proteín na chudnutie bez cvičenia vs. športový proteín

V oblasti fitnes sa najčastejšie používa srvátkový proteínový nápoj. „Ten medzi ostatnými vyniká svojou vysokou vstrebateľnosťou a vysokým obsahom aminokyseliny leucínu, čo je jedna zo základných rozvetvených aminokyselín, tzv. BCAA, ktoré sú vo fitnes svete hojne spomínané,“ vysvetľuje Jiří Skála a dodáva, že srvátkový proteín zároveň zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. 

V jednoduchosti sa dá povedať, že: 

  • proteínový nápoj KetoDiet nahrádza svojím zložením (viaczložkový proteínový nápoj, vláknina, vitamíny a minerálne látky) skôr bežné jedlo, 
  • športový proteínový nápoj podporuje športový výkon a regeneráciu po cvičení. 
Proteín KetoDiet na chudnutie bez cvičenia

Koľko bielkovín by sme mali pri chudnutí konzumovať

Optimálny denný príjem bielkovín pri redukcii tuku je 1,2 – 1,7 g/kg vašej telesnej hmotnosti. Často sa môžeme stretnúť s názorom, že dlhodobo vysoký podiel bielkovín zaťažuje obličky.

„Za vysoký príjem možno považovať ten nad 2,5 g/kg hmotnosti. Ani tak však neexistujú spoľahlivé dôkazy o tom, že by vysoký príjem bielkovín poškodzoval obličky ZDRAVÝCH ľudí. Pokiaľ však trpíte ochorením obličiek, váš príjem bielkovín by mal byť nižší,“ upozorňuje výživový špecialista.

Varuje aj pred extrémnym stravovacím prístupom, keď energetický príjem tvorí z 80 a viac % bielkoviny na úkor ostatných makroživín (v anglickej literatúre označované ako„rabbit starvation“). Za týchto predpokladov môže naozaj dochádzať k zvýšenému zaťaženiu obličiek, vyššiemu riziku tvorby obličkových kameňov, zníženej rovnováhe vápnika v organizme a zvýšenému riziku rednutia kostí napríklad u športovcov.

Foto: KetoDiet

Tento článok stojí za zdieľanie!

Jiří Skála výživový poradca a produktový špecialista KetoDiet

Výživový poradca a kondičný tréner v jednej osobe. Zodpovedne rozširuje náš sortiment o nové produkty a píše články o zdravom životnom štýle.

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.

Predchádzajúci článok:

Spísali sme pre vás potraviny bohaté na bielkoviny. Budú sa vám hodiť nielen pri chudnutí.
Prečítajte si

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov