🌜 Night Shopping –24 % takmer na všetko* s kódom NIGHT2D4 🌛 Do nedele prebieha tiež 🌸 jarný výpredaj so zľavami až 50 %.

Držať diétu, keď máte rodinu, nie je vôbec zložité

8. 2. 2020Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Chcete schudnúť, ale bojíte sa, že s rodinou „na krku‟ to nezvládnete? Nie ste sami. Jedným z najčastejších dôvodov, na ktorých chudnutie troskotá, je totiž výhovorka, že s rodinou sa schudnúť nedá. Už ste asi počuli, že je predsa nemožné variť dvojmo a že sa nedá servírovať manželovi a deťom bravčové s knedľou na kapuste bez toho, aby ste ochutnali. Čítajte ďalej a dozviete sa, že aj keď sa o svoje ratolesti a partnera vzorne staráte, schudnúť môžete. A dokonca ľahšie, než by ste čakali.

Manželia Nikola a Honza, ktorí schudli s keto diétou, sa vzájomne držia a usmievajú sa.

Bez podpory sa nezaobídete! Ale keď chudne žena a keď chudne muž, nie je to to isté

Napadlo vám niekedy, že keď chudne žena, väčšinou ďalej varí partnerovi a deťom rovnako, ako pred diétou, ale keď sa rozhodne schudnúť muž, často automaticky predpokladá, že na to bude mať prichystanú pôdu – nakúpené zdravé suroviny a žiadne nastražené lákadlá v podobe sladkostí, bieleho pečiva alebo pív v chladničke? Myslíte, že komu sa potom chudne lepšie? Než sa do samotného zhadzovania kíl pustíte, porozprávajte sa s partnerom. Váš úspech totiž závisí aj od psychickej pohody, s ktorou úzko súvisí aj pochopenie a stopercentná podpora zo strany partnera.

Pustite si zdravšie potraviny do kuchyne a schudne celá rodina

Než sa do samotnej diéty pustíte, začnite na nový režim rodinu pripravovať. V budúcnosti vám to ušetrí veľa práce. Ako na to? Pridávajte ku každému jedlu, ktoré uvaríte, porciu zeleniny a skúste svoj obvyklý jedálny lístok postupne obohatiť o nové zdravšie potraviny. Obmeňte potrebné prílohy. Tradičné zemiaky, cestoviny, ryžu alebo knedle sem-tam vymeňte za sladké zemiaky, celozrnný kuskus, bulgur, pohánku, červenú šošovicu alebo cícer a pridajte pečenú zeleninu. Skúste kombináciu tekvice a červenej repy alebo zeleru a baklažánu.

Nastal čas aj na zjednodušenie varenia. Nemusíte každý deň vyvárať omáčky či dvojchodové menu. Prichystajte plátok chudého mäsa alebo rybu a k tomu pridajte zeleninový šalát a celozrnné pečivo. Večeru budete mať na stole do pol hodinky a celá rodina si veľmi pochutí.

Inšpirujte sa ďalšími zdravými receptmi, ktoré pre vás zostavujú a podľa najnovších nutričných odporúčaní upravujú naše výživové poradkyne.

Ako bude rodina na zmenu stravy reagovať?

Vďaka vašej zmene máte úžasnú možnosť svojim zdravým jedálnym lístkom nenásilne ovplyvňovať aj stravovanie celej rodiny. A to predsa za to stojí,‟ hovorí nutričná poradkyňa Martina Weisserová. Deti sa často opičia, takže ak budete jesť zdravo vy, začnú jesť samy od seba zdravo aj ony. Uvidíte, že raz vám za tento zdraviu prínosný návyk poďakujú. Za nielen detskú obezitu, ktorá sa stala aktuálnym problémom takmer všetkých vyspelých krajín, totiž okrem genetickej výbavy môže práve nevhodne nastavené stravovanie naučené doma. A ako to bude s partnerom? Ten by vás mal v prvom rade na ceste za zdravším a štíhlejším ja podporovať, pretože čoskoro zbadá progres nielen u vás, ale aj na svojom tele.

Tešte sa! Úvodný krok chudnutia je za odmenu

Ako rýchlo schudnúť, aj keď máte rodinu? Jednoduchá cesta, ktorá naštartuje vaše spaľovanie, je vybrať si jeden z vopred nastavených diétnych plánov. Ušetrí vám veľa času a starostí s počítaním kalórií. A na dvojaké varenie môžete pokojne zabudnúť. Zeleninu budete chystať pre celú rodinu a medzitým si stihnete vypiť proteínový nápoj, ktorý zasýti, a do chladničky si pripraviť proteínový puding, po ktorom siahnete napríklad ráno. Takmer všetky proteínové jedlá, ktoré si budete v prvom kroku KetoDiet dávať hneď 5-krát denne, sú totiž hotové raz-dva. V druhej fáze už budete večerať mäso, rybu alebo napríklad vaječnú omeletu spoločne s rodinou a v tretej pozvoľna prejdete k zdravému jedálnemu lístku, ktorý môžete „naordinovať‟ aj ostatným členom.

Rodinná siesta! Radi si po víkendovom obede dáte spoločne niečo sladké? Ani pri diéte o svoju obľúbenú chvíľku neprídete. Skúste maslový proteínový croissant lieskovoorieškovým krémom.

Ako na ochutnávanie jedál pred podávaním pri diéte? „Ochutnávať netreba. Je to skôr otázka pevnej vôle než toho, že by sa nedalo uvariť bez toho, aby ste ochutnali. Navyše doma vždy určite odchytíte ďalšieho člena rodiny, ktorý rád ochutná za vás,‟ radí nutričná poradkyňa.

Po diéte vás jojo efekt neprekvapí

Podarilo sa! Ste o jednu, možno aj dve veľkosti štíhlejší a premýšľate, ako si poradiť s rodinným jedálnym lístkom po diéte? Skúste to podľa tipov výživovej poradkyne Martiny Weisserovej Dvořákovej, ktorá takmer denne varí pre seba aj svoju veľkú rodinu. Jedlá pre seba si len ľahko poupraví, aby sa jej hodili do nízkosacharidového štýlu stravovania, do ktorého sa po ketodiéte môžete pustiť aj vy. „Základ použijem vždy rovnaký, aby som nevarila dve úplne odlišné jedlá. Pre seba potom časť jedla nahradím alebo ju jednoducho vynechám.‟

Nízkosacharidový jedálny lístok & rodinné varenie prakticky
Skúste tipy Martiny Weisserovej Dvořákovej

  • Rodine varím na večeru plátok mäsa so zemiakovou kašou, sebe si kašu pripravím z karfiolu.
  • Keď máme hamburgery s hranolčekmi, mäso zjem rovnaké, ale nedám si k nemu žemľu. Naopak, zeleninu aj syr si dám tiež. Namiesto hranolčekov zo zemiakov si potom na plech prihodím hranolčeky zo zeleru alebo zo sladkých zemiakov.
  • Rezeň ani rybu si neobaľujem v trojobale, ale svoju porciu si upečiem v rúre na papieri na pečenie spoločne so zeleninou.
  • Keď máme mäso, špenát a zemiaky, dám si len mäso so špenátom, a ak je na rade pečená kačica, knedľa a kapusta, dám si len kačacie prsia s kapustou.‟

Rada nad zlato!Polievky zásadne nezahusťujem múkou. Časť polievky odoberiem a rozmixujem, potom do polievky vrátim a ešte krátko povarím. Nikto nič nespozná!‟

Už vás predstava „naservírovanej‟ zdravšej stravy pre celú rodinu nestraší? Tak kedy začnete?

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

8 tipov, ako doma začať cvičiť. A s radosťou!

Teraz už viete, ako na diétu, a čo takto ešte chudnutie podporiť pohybom? Prečítajte si náš článok 8 tipov, ako doma začať cvičiť. A s radosťou!
Pozrite sa

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov