🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Aké pečivo jesť pri chudnutí? Prehľad druhov a ako si vybrať

22. 11. 2022Tento článok vám zaberie 8 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Nemôžem jesť pečivo, keď chcem schudnúť? Dávny mýtus. Dôležité je však vedieť, ktoré si zo širokej ponuky vybrať. V prehľadnej tabuľke zistíte, s akým pečivom schudnete aj ktoré z jedálneho lístka vynechať.

Low carb pečivo aj cez diétu. Proteínový chlieb KetoDiet s nátierkou

Je biela múka nevhodná pri chudnutí?

Biela múka sama osebe nie je strašiakom, ktorého by sme sa pri chudnutí mali báť. Vždy je to o množstve a o nutričných hodnotách potravín, ktoré chceme jesť. Biela múka = múka zo zŕn zbavených šupky a klíčkov, kde sa však nachádza väčšina telu prospešných látok. „Biela múka je oproti celozrnnej múke nutrične chudobnejšia, a preto nás aj menej zasýti. Pečiva z bielej múky tak zjeme na kusy naraz oveľa viac, preto prijmeme viac kalórií,“ vysvetľuje hlavnú nevýhodu bielej múky výživový poradca Jiří Skála.

Celozrnná múka (= z celého zrna) obsahuje v porovnaní s bežnou bielou múkou:

  • viac bielkovín,
  • viac minerálnych látok,
  • množstvo vitamínov,
  • vlákninu, vďaka ktorej nás lepšie zasýti.

Tabuľka druhov pečiva. Ktoré pečivo jesť pri chudnutí?

Aby ste sa nabudúce vyznali v širokej ponuke pečiva, zostavili sme pre vás tabuľku najbežnejších druhov. Uvedené údaje sa riadia platnou českou legislatívou, preto by v každom obchode aj pekárni mali byť druhy pečiva označené rovnako.

Pri pečive, ktoré by v zdravom jedálnom lístku malo prevažovať, nájdete v treťom stĺpčeku odpoveď ÁNO.

S vybranými druhmi pečiva môžete aj schudnúť, ale ak ste sa rozhodli pre chudnutie s diétnym plánom KetoDiet, doprajte si v jeho priebehu len jeden druh pečiva, a to proteínové. Ostatné s označením ÁNO zaraďujte postupne po skončení diétneho plánu.

Tabuľku berte ako informačný prehľad a odporúčanie, nie dogmu, ktorou je nutné sa riadiť. Každý má iné chute aj trávenie, preto si nájdite také pečivo, ktoré vám chutí a vyhovuje vášmu životnému štýlu. Vždy strážte hlavne pestrosť a vyváženosť stravy.

Druh pečiva Dobré vedieť Vhodné do zdravého jedálneho lístka?
Biele Klasické rožky a žemle z bielej pšeničnej múky. Nutrične najchudobnejšie. V zdravom jedálnom lístku by sa mali objaviť len výnimočne.  NIE
Cereálne Tu pozor, zavádzajúci názov. Ide o pečivo vyrobené z obilnín (= cereálií), takže je na tom úplne rovnako ako obyčajný rožok alebo napríklad kaizerka. Dnes už nie je tajomstvom, že sa nutrične takmer nelíšia. Do zdravej stravy ho zaraďte len výnimočne. NIE
Celozrnné Obsah celozrnnej múky musí byť minimálne 80 %, preto je nutrične bohatší a pre telo prínosnejší. ÁNO, ale až po skončení keto diétneho plánu
Viaczrnné Znamená, že pečivo je vyrobené z viacerých druhov múky a 5 % výrobku musí byť z niečoho iného ako pšeničná alebo ražná múka. Do cesta bývajú často pridávané olejniny alebo strukoviny. Vo výsledku je o niečo málo nutrične bohatšie ako obyčajné biele pečivo, ale do zdravého jedálneho lístka ho úplne neodporúčame. NIE
Ražné Obsah ražnej múky musí byť minimálne 90 %, preto je nutrične bohatší a do zdravej stravy patrí. ÁNO, ale až po skončení keto diétneho plánu
Ražno-pšeničné Obsah ražnej múky musí byť minimálne 50 % a pšeničnej múky minimálne 10 %, a preto je vítaným občasným spestrením zdravého jedálneho lístka. ÁNO, ale až po skončení keto diétneho plánu
Pšenično-ražné Tu je to naopak. Podiel pšeničnej múky musí dosahovať aspoň 50 % a ražnej múky 10 %. Preto je opäť len o niečo málo nutrične bohatšia ako obyčajné biele pečivo. NIE
Kváskové pečivo Na jeho výrobu sa používa tradičný kvások z ražnej múky. Pečivo tak kysne pomocou oxidu uhličitého, ktorý vzniká práve pri zrení kvasu. Aj v zdravom jedálnom lístku môže mať svoje miesto. ÁNO, ale až po skončení keto diétneho plánu
Kysnutý chlieb

Bežný kysnutý chlieb sa od kváskového líši použitím droždia. V zdravom jedálnom lístku by mal byť len výnimočne.

NIE
Proteínové pečivo Netradičná forma pečiva, ktorú si obľúbili predovšetkým vyznávači low carb stravy. A hodí sa aj pri chudnutí. Práve v keto diéte funguje skvele. Pri jeho výbere si starostlivo prejdite zloženie a zamerajte sa na množstvo sacharidov. ÁNO, hneď od 1. kroku keto diétneho plánu
Proteínový chlieb neprekazí chudnutie. Skúste ho s avokádom alebo reďkovkou

Orechové múky. Spása dietárov alebo naopak?

Popularita používania múky z rôznych druhov orechov z roka na rok rastie. Pretože 'čo jesť pri diéte namiesto pečiva'? 'Predsa pečivo z orechovej múky', taká je častá odpoveď dietárov, ktorí si obľúbené recepty na tradičné torty i pečivo upravujú práve zámenou bežnej múky za jednu z orechových.

Orechové múky, ako sú mandľová múka, kešu, kokosová múka, múka z vlašských orechov atď., sa vyrábajú lisovaním oleja z orechov a semien. „Výsledný produkt je plný rastlinných bielkovín, zdravých tukov, vitamínov, minerálov a vlákniny. Má to však jeden háčik. Orechy sú predovšetkým zdrojom tukov, a preto sú aj veľmi kaloricky bohaté, čo nie je pri redukcii hmotnosti úplne žiaduce. Preto si treba strážiť množstvo, ktoré konzumujeme,“ upozorňuje výživový špecialista Jiří Skála.

Zdravá strava je predovšetkým vyvážená strava. Výživový poradca dodáva, že jedálny lístok je u mnohých ľudí výrazne vychýlený v prospech obilnín, preto ho môže spestriť a vybalansovať práve orechová múka. V praxi tak môžete pri pečení vymeniť napríklad len časť klasickej múky za orechovú.

Recepty na domáce low carb pečivo

Chcete si diétne pečivo sami upiecť? Vyskúšajte niektorý z našich tipov na nízkosacharidové pečivo alebo si na ďalšiu inšpiráciu prejdite celý receptár.

 Tipy na recepty na low carb pečivo:

Keď nie je čas na pečenie, siahnite
po proteínovom maslovom croissanteproteínovou lieskovoorieškovou nátierkou
alebo po proteínovom slanom croissante s roztlačeným jemne osoleným avokádom.

TIP! Vyskúšajte aj ďalšie naše diétne low carb recepty.

Low carb vafle aj počas diéty. S čokoládovým tvarohom a ovocím.

Moderná bezlepková diéta. Schudnete s ňou?

Veľa ľudí si striktne upravuje stravu len preto, že to „u niekoho videli“. Tzv. glutén-free fenomén sa rozmohol po roku 2011. Vtedy tenista Novak Djokovič vydal vyhlásenie, že drží bezlepkovú diétu. K tomu sa pridalo množstvo publikácií propagujúcich štýl stravovania bez obilnín a pripojili sa ďalšie svetové celebrity. Napríklad Jennifer Aniston jeden čas vyznávala len nízkosacharidovú a bezlepkovú stravu.

„Súčasne na internete začalo kolovať množstvo nepravdivých informácií o tom, že sa vďaka šľachteniu a genetickým modifikáciám zdvojnásobil obsah lepku v pšenici. Ten je však posledných 100 rokov prakticky stále rovnaký,“ dopĺňa špecialista na výživu Jiří Skála.

V posledných 20 rokoch sa však výrazne zvýšilo množstvo skonzumovaného lepku. „Dnes sa lepok pridáva aj do potravín, ktoré ho predtým vôbec neobsahovali, ako sú mäsové výrobky a údeniny, kečup a sójové omáčky, zmrzlina a mnoho ďalších potravín,“ upozorňuje výživový poradca.

Zmenil sa aj výrobný proces pečiva, keď sa namiesto dlhodobého kysnutia pomocou kvásku používajú enzýmy, kvasnice a aditíva („vrecové zmesi“). „Kvások inak prirodzene štiepi časť obsiahnutého lepku,“ vysvetľuje Jiří Skála a dopĺňa, že sa pri výrobe bežného chleba znižuje podiel drahšej ražnej múky na úkor pšeničnej, čo vedie aj k zvýšeniu obsahu lepku.

Kedy má bezlepková diéta zmysel?

Keď sa obézny človek rozhodne, že bude držať bezlepkovú diétu, začne sa oveľa viac zaujímať o to, čo a koľko toho zje. „Užší výber potravín bude pravdepodobne spojený so znížením príjmu energie, a preto daný človek schudne. To však nesúvisí s vyradením lepku, ale s obmedzením konzumácie vysokoenergetických potravín obsahujúcich lepok ako údeniny, fast food alebo zmrzlina,“ osvetľuje zavádzajúcu účinnosť diéty výživový poradca.  

Bezlepkovú diétu, teda vylúčenie všetkých obilnín zo stravy, by mali držať ľudia s alergiou na pšenicu alebo ľudia s celiakiou. Výživový poradca dodáva, že výskyt celiakie v populácii je za posledných 10 rokov prakticky rovnaký, a to 0,5 – 1 %. Pokiaľ sa snažíte schudnúť a neviete ako, zverte sa radšej do rúk odborníka na výživu.  

Foto: KetoDiet

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

A čo vaše deti? Jedia správne?

Zistite, ako spoznať, že už dieťa z roztomilej bacuľatosti len tak nevyrastie a ako mu pomôcť.
Prečítať si o detskej obezite

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov