Cottage sa zaraďuje medzi čerstvé syry. Je zdrojom kvalitných bielkovín, niektorých vitamínov a minerálnych látok, pričom najcennejší je obsah dobre využiteľného vápnika. Vďaka svojmu zloženiu má nízky glykemický index, dobre vás zasýti a je pomerne ľahko stráviteľný.
Od ostatných syrov sa odlišuje najmä nízkym obsahom tuku, čo oceníte najmä vtedy, keď si strážite hmotnosť.
Cottage obsahuje len 4 až 6 g tuku v 100 g, pritom vám dodá okolo 12 g kvalitných bielkovín.
Na porovnanie:
- 30 % eidam obsahuje 15 g tuku,
- 45 % už 26 g tuku,
- niva dokonca 32 g tuku,
- ale aj čerstvé syry, ako sú žervé alebo Lučina, obsahujú výrazne viac tuku ako práve cottage. Žervé väčšinou okolo 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.
Cottage sa teda radí medzi vhodné zdroje bielkovín, s ktorými zároveň neprijmete nadbytok živočíšnych tukov a kalórií tak ako pri väčšine iných syrov.
Cottage obsahuje okolo 2 až 4 g sacharidov, najmä mliečneho cukru – laktózy. Pokiaľ trpíte laktózovou intoleranciou, nemusíte sa cottageu vzdávať a siahnite po bezlaktózovom výrobku.