Chovaný vs. divoký losos je len rozdelenie podľa spôsobu chovu. Losos nie je označenie pre konkrétnu rybu, ale pre niekoľko druhov lososovitých. Ako to s tými lososmi teda vlastne je? Atlantický losos a pacifický losos sú dva druhy voľne žijúcich rýb, ktoré majú porovnateľné životné cykly. V určitých vlastnostiach sa však líšia. Keď sa v čase trenia vracia do sladkých vôd, losos atlantický potom nemusí zomrieť, kým losos pacifický áno.
Losos atlantický
Je v prírode vzácny, pretože nadmerný rybolov zdecimoval jeho populáciu. Preto filety z atlantického lososa, ktoré nájdete v obchodoch s potravinami, zaručene pochádzajú z lososa z chovu. Také mäso je bledšie a má aj mdlejšiu chuť. Rovnako ich determinujú spomínané prúžky tuku, ktoré sú pri chovanom lososovi výraznejšie. Veľmi výrazne sa tiež môžu líšiť v obsahu omega-3 mastných kyselín.
Losos pacifický
Ak, naopak, natrafíte na filety z lososa pacifického, môžete si byť takmer istí, že pochádza z divokej ryby. Také filety sú výraznejšej farby aj chuti.