Zelená výpredaju! Produkty v pôvodnom kabátiku so zľavou až 40 %Vyberte si. Len do vypredania zásob.

Cuketové placky

  • Bez lepku
  • Obed
  • Večera
Recept na zdravé cuketové placky
  • jednoduché
  • 1 porcia
  • 15 min
  • od 2. kroku
Sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov. Výborné placky môžete okrem cukety pripraviť aj z iných druhov zeleniny. Dokonca aj tej, ktorá má svoje najlepšie časy za sebou. Pusťte sa do toho.

Na cuketové placky potrebujeme

Cuketa100 g
Vajce1 ks
Mandľová múka10 g
Proteínová omeleta – príchuť slanina (7 porcií)27 g
Kypriaci prášok do pečiva3 g
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Cesnak3 g
Olivový olej10 ml
Čerstvá bazalkapodľa chuti
Zakysaná smotana10 g
Cherry paradajka10 g

Nechcete vážiť?

  • 3 g prášku do pečiva je asi ½ čajovej lyžičky.  
  • 3 g cesnaku je zhruba 1 menší strúčik.  
  • 10 ml olivového oleja je 1 polievková lyžica.  
  • 10 g kyslej smotany sú zhruba 2 polievkové lyžice.

Ako pripraviť cuketové placky

  1. Na hrubom strúhadle nastrúhame cukinu vrátane šupky, osolíme ju, okoreníme a necháme odležať. Po chvíli vytlačíme prebytočnú vodu. 
  2. Oddelíme si žĺtok a bielok. K žĺtku pridáme soľ, čierne korenie a cesnak. 
  3. Nastrúhanú cuketu zaprášime ovsenou múkou a pridáme 1 vrecúško proteínovej omelety s príchuťou slaniny.  
  4. Primiešame kypriaci prášok.  
  5. K cuketovej zmesi potom pridáme pripravený žĺtok s cesnakom. 
  6. Z bielka vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne primiešavame do zmesi, až vznikne kompaktné cesto.  
  7. Panvicu na lievance rozohrejeme a potrieme olivovým olejom.  
  8. Cuketové placky smažíme dozlata z oboch strán.  
  9. Podávame s čerstvými bylinkami, lyžicou kyslej smotany a ozdobíme cherry paradajkami.

Zeleninové placky alebo dá sa to aj bez cukety

Zeleninové placky sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov. Zároveň tým efektívne využijeme prebytky zeleniny. Také nevšedné zeleninové fašírky sú bohatým zdrojom zdraviu prospešných látok a navyše sa dajú jesť aj studené, takže skvele zažiaria nielen na obedovom tanieri, ale aj na výlete v škatuľke.    

S druhmi zeleniny sa dá experimentovať a každý si tak môže nájsť obľúbené kombinácie podľa svojej chuti. Na prípravu placiek vždy volíme radšej tvrdšiu zeleninu. Namiesto cukety, ktorú uvádzame v recepte, môžeme do základného cesta použiť napríklad karfiol, tekvicu, zeler, petržlen alebo brokolicu.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 582 kJ/378 kcal
Bielkoviny27,8 g
Sacharidy11,7 g
Tuky24,2 g
Vláknina3,6 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,8
19 hodnotení
Martina Dvořáková manažérka produktového oddelenia a diétna trénerka KetoDiet

Autor

Martina Dvořáková
Profil autora 

Naša diétna koučka je v oblasti výživového poradenstva ako doma. Zdravý jedálny lístok je pre ňu vášňou. Vymýšľa pre vás recepty z kvalitných surovín.