
- jednoduché
- 3 porcie
- 45 min
- od 2. kroku

Lasagne chutia skvele! A nemusia byť nutne z plátov cestovín poliatych bešamelom. Skúste našu variáciu s cuketou. Zasýtia vás, sú bez lepku a ich príprava je naozaj jednoduchá.
Na cuketové lasagne potrebujeme
Proteínová omeleta – príchuť slanina a cibuľka | 27 g |
Cuketa | 300 g |
Lúpané paradajky | 100 g |
Mleté hovädzie mäso | 120 g |
Olivový olej | 20 ml |
Cesnak | 3 g |
Parmezán | 20 g |
Cibuľa červená | 30 g |
Čerstvá bazalka | 6 lístkov |
Soľ | podľa chuti |
Korenie | podľa chuti |
Paprika mletá sladká | 1 g |
Smotana na varenie | 120 ml |
Nechcete vážiť?
Z uvedených surovín pripravíme 3 porcie cuketových lasagní.
- 27 g proteínovej omelety = 1 vrecúško
- 20 ml olivového oleja = 2 polievkové lyžice
- 3 g cesnaku = 1 stredný strúčik
- 20 g strúhaného parmezánu = cca 3 polievkové lyžice
- 1 g mletej sladkej papriky = 1/3 čajovej lyžičky
Ako pripraviť cuketové lasagne
- Škrabkou na zemiaky si našúpeme z cukety lasagne, ktoré zľahka osolíme (cuketa pustí vodu).
- Na lyžici olivového oleja orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, ku ktorej pridáme mleté mäso a opečieme ho.
- Hneď ako je mäso opečené, pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
- Zmes dochutíme troškou mletej červenej papriky, nasekanou bazalkou, soľou a čiernym korením.
- Na záver vložíme olúpané paradajky a ešte krátko prehrejeme.
- Zmes na proteínovú omeletu dôkladne rozmiešame v smotane a necháme minútu odstáť.
- Zapekaciu misku vymažeme lyžicou oleja a na dno poukladáme lasagne z cukety.
- Na vrstvu lasagní dáme trochu mäsovej zmesi a polejeme asi 1/3 smotanovej zmesi, ktorá nám nahradí bešamel.
- Takto striedame vrstvy. Striedanie zakončíme vrstvou lasagní, ktorú polejeme zvyškom smotanovej zmesi.
- Pečieme v predhriatej rúre na 190 °C zhruba 30 minút.
- Lasagne vyberieme z rúry, posypeme strúhaným syrom a vrátime ešte na cca 5 minút späť do rúry zapiecť.
Po akej cukete siahnuť?
Na kuchynskú prípravu sú najvhodnejšie tie s veľkosťou 20 až 25 cm. Takéto cukety nemajú zrelé (tvrdé) semienka a celkovo sú krehkejšie.

Cuketa – zelený zázrak
Vzhľadom na obsah vody vás cuketa v horúcich dňoch zavlaží, a nielen to!
Obsahuje nezanedbateľné množstvo minerálnych látok, ktoré v horúčave strácame potením. Ide najmä o draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok. Veľmi dôležité sú draslík a horčík. Predovšetkým draslík sa ako jedna z mála minerálnych látok podieľa na udržiavaní optimálnej hodnoty krvného tlaku.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 1 221 kJ/ 292 kcal |
Bielkoviny | 18 g |
Sacharidy | 7,9 g |
Tuky | 20,6 g |
Vláknina | 1,6 g |
Použité produkty
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
Vhodné ako
Autor
Silvie LabuťováAutorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.
Čo takto ďalšie diétne recepty so zeleninou?

Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.