💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

Zabijaci diéty. Ktorým potravinám sa určite vyhnúť pri chudnutí?

4. 10. 2022Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Skoncovali ste so sladkosťami a slanými pochutinami, ale kilá nejdú dole? Posvieťte si aj na ďalšie zložky jedálneho lístka, vytrieďte špajzu a výsledok sa čo nevidieť dostaví.

Gombík KetoDiet vs skrytých cukrov a trans tukov plný ružový donut. Vysporiadajte sa so zabijakmi diéty

Čo nejesť pri diéte?  

V diétnej strave často zostávajú potraviny, o ktorých možno ani netušíte, že vaše chudnutie brzdia, ak nie úplne zastavia. Neopakujte obvyklé chyby. Zistite, na aké potraviny si dať pozor pri chudnutí. Tak ktoré z nich máte doma?

1. Skryté cukry  

Aj keď ste sa so sladkosťami rozlúčili, možno vám v jedálnom lístku na chudnutie napriek tomu prebývajú cukry. Môžu byť totiž doslova schované. Skryté cukry nielenže brzdia chudnutie, ale zapríčiňujú aj zdravotné ťažkosti, ako sú kardiovaskulárne ochorenia či diabetes 2. typu. Kde na ne narazíte?  

  • Pitný režim – odpustite si malinovky, džúsy, energetické drinky, jogurtové nápoje, ochutené kávy a všetok alkohol. Všetky tieto nápoje vám do tela dopravia nutnú dávku cukru. Napríklad jeden pohár koly obsahuje hneď päť kociek cukru.  
  • Dochucovanie jedál – skontrolujte si dresingy, kečupy, ale aj zdanlivo zdravú sterilizovanú kyslú kapustu či uhorky. Aj tam číhajú cukry. Diétne zálievky si pripravíte sami raz-dva. Pri nákupe kapusty či ďalšej sterilizované zeleniny, keď nemáte možnosť dopriať si domácu, starostlivo kontrolujte etikety.  
  • Polotovary – nie sú hotové jedlá ako hotové jedlá. Každému sa stane, že nestíha, ale aj napriek tomu dbajte na to, čo jete. Najrôznejšie mrazené potraviny, pečivo, ale aj ochutené jogurty alebo iné predpripravené jedlá vám možno ušetria pár minút, vašu diétu však môžu predĺžiť.   

TIP na rýchlovku! Ak nestíhate, skúste hotové keto jedlo.

2. Zlá voľba tukov 

Že by ste mali jesť pri diéte dostatok tukov, aby:  

  • vám nekolísali hormóny,
  • nelámali sa nechty, nestrapkali vlasy, žiarila koža,
  • sa ženám nerozhádzal menštruačný cyklus?

Rozhodne ÁNO! S množstvom to však nepreháňajte. Tuky sú síce pre správne chudnutie podstatnou zložkou stravy, zvlášť pri keto diéte, no súčasne sú kalorickou bombou. Dôležité je starostlivo vyberať a nájsť potraviny, v ktorých prevládajú zdravé tuky. Vyplatí sa kombinovať kvalitné rastlinné tuky so živočíšnymi, ideálne v pomere 2 : 1.  

Na aké tuky si dať pozor?  

Tuky sa delia na nasýtené a nenasýtené. Hojne „skloňované“ sú nenasýtené omega 3 mastné kyseliny.  A právom. Pre naše zdravie sú nenahraditeľné, takže ich doplňte do jedálneho lístka napríklad ľanovými semienkami, chia semienkami či morskými rybami. Vyhnúť by ste sa, naopak, mali trans nenasýteným mastným kyselinám a ustrážiť množstvo nasýtených mastných kyselín.  

Častou chybou je tiež zabúdanie na tuky použité pri príprave pokrmov. Aj lyžica oleja alebo masla, na ktorých ste si orestovali vajíčka či zeleninu, sa počíta do denného kalorického príjmu.  

diétnom menu si strážte predovšetkým:  

  • Trans tuky (trans nenasýtené mastné kyseliny) môžeme definitívne označiť ako zlé tuky, preto by mali v jedle okupovať maximálne 1 % celkového energetického príjmu. Realita býva však často niekoľkonásobne vyššia. Trans tuky na nás totiž číhajú vo vyprážaných jedlách, v trvanlivom pečive, lacných náhradách čokolád a v ďalších sladkostiach.  
  • Nasýtené mastné kyseliny (spravidla živočíšne tuky) majú v zdravom vyváženom jedálničku pevné miesto, ale ich množstvo by sme si mali dôkladne postrážiť. Tučné mäso, smotana, majonéza, tučné jogurty či syry nie sú samy osebe nebezpečné pre zdravie, no netreba to s nimi preháňať. Vo fáze chudnutia by ste sa im mali vyhnúť úplne.

Výpočet odporúčaných tukov v keto diéte

dôkladne preštudujte a doprajte si ich   

v povolenom množstve každý deň.

3. Príliš bielej múky  

V bežnom zdravom jedálnom lístku, ani v tom na chudnutie, nemusíte úplne vynechávať pečivo. Opäť bude záležať, po akom siahnete. V keto diéte sa okrem kvality riaďte aj množstvom sacharidov.  

Biela múka sama osebe chudnutiu nijako nebráni, oproti celozrnnej je však nutrične chudobnejšia. To znamená, že potravín s obsahom bielej múky zjete viac, a tým do seba dostanete viac kalórií. „Celozrnná múka obsahuje viac bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a vlákniny, a tak nás oveľa lepšie zasýti,“ vysvetľuje výživový poradca Jiří Skála. Vyberajte teda pekárenské výrobky z kvalitnej múky alebo si skúste upiecť vlastné. Okrem celozrnnej múky môžete pri pečení skúsiť použiť aj múku orechovú (mandľovú, z kešu či vlašských orechov).  

Kulinársky tip! Jednoduchý recept na domáci keto chlieb.

Pri chudnutí si môžete bez výčitiek dopriať:  

Do zdravého vyváženého jedálneho lístka po schudnutí potom pridajte:  

  • ražné pečivo,
  • celozrnné pečivo,
  • kváskové pečivo.

Ktoré pečivo nejesť pri chudnutí?  

  • Zo stravy pri chudnutí vynechajte:
  • biele pečivo,
  • sladké pečivo,
  • cereálne pečivo,
  • viaczrnné pečivo,
  • toasty a podobné trvanlivé pečivo, ktoré okrem bielej múky obsahuje aj ďalšie látky a často aj skryté cukry.  

Ako dopadla vaša špajza? Vytriedené? Chudnutie a po ňom pozvoľný prechod k vyváženému jedálnemu lístku vás môže zo začiatku „bolieť“, ale nezúfajte. Čo nevidieť mu prídete doslova na chuť a vytúžené viditeľné výsledky sa dostavia. Neberte seba ani chudnutie až tak vážne. Po jednom pošmyknutí nevešajte hlavu. Každým prešľapom sa človek učí. Hor sa k novému zdravšiemu telu.  

Zamotali sme vám hlavu? Ak si neviete s chudnutím rady, kontaktujte našu výživovú poradňu. Je tu pre vás.

Foto: KetoDiet

Potrebujete posilniť stehná?

3 jednoduché tipy + 3 účinné cviky na chudnutie stehien nájdete v našom článku.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Stále nechudnete? Poznáme ďalšie možné dôvody

Skryté cukry, trans tuky aj príliš veľa bielej múky je zo stravy preč, ale chudnúť sa nedarí? Prejdite si ďalšie možné príčiny dočasného neúspechu a kilá pôjdu čo nevidieť dole.
Zistiť, prečo nechudnem

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov