💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

Prečo nechudnem, aj keď zdravo jem a cvičím?

19. 7. 2022Tento článok vám zaberie 9 min čítaniaredakcia KetoDiet

Snažíte sa zo všetkých síl, cvičíte, beháte, jete zdravo, a napriek tomu nie a nie schudnúť? Alebo vám to zo začiatku išlo skvele a po pár týždňoch sa chudnutie zastavilo? Nezúfajte! To, akým tempom chudnete, závisí od mnohých faktorov a otázky „Prečo nechudnem?“ alebo „Prečo sa mi zastavilo chudnutie?“ sú jedny z najčastejších, ktoré dostávajú naše výživové poradkyne. Preto sme spojili sily a napísali sme pre vás odpovede na najfrekventovanejšie otázky, na ktoré sa pýtate.

Prečo nechudnem, keď zdravo jem a prečo nechudnem, keď cvičím a behám?

7 najčastejších dôvodov, prečo nechudnete

Proces chudnutia ovplyvňuje široká škála rôznych faktorov. Poďme zistiť príčinu neúspechu v chudnutí a nájsť cestu k vysnívanej postave.

1. Nedostatok spánku a stres

Pracujete do noci a máte pocit, že štyri hodiny spánku vám bohato stačia? Veľa ľudí spánok podceňuje, pritom spánok je pre naše zdravie a chudnutie nenahraditeľný. Pokiaľ vaše telo bude unavené a nebude mať dostatok regenerácie, nebude mať silu ani na chudnutie. Skúste skrátiť čas strávený pri televízii alebo pri pracovných povinnostiach a radšej si choďte o dve hodiny skôr ľahnúť.


Pozor tiež na stavy chronického stresu, pri ktorom môže dôjsť k zvýšenému ukladaniu tukových zásob.Tému stres a chudnutie sme pre vás rozpísali v článku Schudnem, keď som v strese? Pravda o tom, ako spolu vychádza stres a chudnutie.


Pri chudnutí je dôležitý odpočinok a dostatočná regenerácia. Nedostatok spánku a stres môže ohroziť vaše chudnutie.

2. Diétna história

Chudnutie môže ovplyvniť aj spôsob stravovania pred diétou. Ak ste boli zvyknutí jesť nepravidelne alebo vo večerných hodinách, nemusí k chudnutiu po začatí diéty dôjsť tak ľahko. Telo sa pri pravidelnom stravovaní, príjme bielkovín, vlákniny a tukov potrebuje tzv. „dovyživiť“, čo so sebou môže často niesť aj mierny nárast váhy z dôvodu spomaleného metabolizmu.

Dôležité teda je dopriať si čas a nechať telu priestor, aby si zvyklo na nový režim, dostalo sa do správnej rovnováhy, naučilo sa pravidelnosti a odbúralo strach z hladovania.


Keto diéta nie je len o strate hmotnosti, ale aj o celkovej zmene pohľadu na stravovanie a začiatok nového, zdravšieho životného štýlu.


3. Zlý pitný režim

Pitný režim určite nepodceňujte. Snažte sa denne vypiť aspoň 2,5 litra vody a vynechajte sladké malinovky. Ak máte s dodržiavaním pitného režimu problém a zabúdate piť, noste si všade so sebou fľašu vody, majte ju na očiach a pite, pite, pite.

Ideálne je v tomto prípade:

  • čistá voda,
  • neochutená minerálna voda,
  • zelený čaj,
  • slabý ovocný čaj,
  • bylinkový čaj,
  • KetoDiet sirupy bez cukru.

Najmä pri keto diéte je pitný režim dôležitý, pretože pomáha z tela vyplaviť toxíny uvoľňované počas ketózy.

Všeobecne platí, že na 1 kg vašej hmotnosti by ste mali vypiť 30 – 40 ml tekutiny.


Pre efektívne chudnutie je dôležitý pitný režim. Denne by sme mali vypiť aspoň 2,5 litra vody.

4. Málo pohybu

Jete zdravo, vyvážene, dobre spíte, váha klesá, ale stále nevyzeráte tak, ako by ste si priali? Skúste zaradiť pohyb! Nie, nemusíte hneď nabehať desiatky kilometrov ani potiť sa každý deň dve hodiny v posilňovni. Ak sa na takýto spôsob aktivity necítite, bežte sa napríklad prejsť do lesa, urobte si rodinný výlet, namiesto autom choďte pešo, jazdite na bicykli alebo si zacvičte doma pri sledovaní obľúbeného seriálu.


Vyskúšať môžete napríklad skvelé cviky na brucho, ktoré zvládne aj začiatočník!

Každý pohyb sa počíta!


5. Spoliehate sa na „zázračné“ tabletky

„Keď budete jesť každý deň tieto pilulky, zaručene schudnete!“ Veta, ktorú často vídate na rôznych internetových stránkach, ale naozaj môžete schudnúť vďaka zázračným tabletkám na chudnutie? Nijaké lieky na chudnutie vám nezaručia štíhlu postavu, pokiaľ nezačnete správne jesť a hýbať sa. Pilulky na podporu chudnutia vám môžu zrýchliť metabolizmus a podporiť spaľovanie tukov, ale nikdy s nimi neschudnete bez toho, aby ste pre to sami niečo urobili. To isté platí aj pre čaje na chudnutie alebo výživové doplnky na chudnutie.

Čaje vám môžu pomôcť pri detoxikácii organizmu a prečistení čriev, ale nikdy vám nezaručia štíhlu postavu a rýchle chudnutie.

6. Zdravotné ťažkosti

Pokiaľ trpíte niektorou z možných kontraindikácií, je v prvom rade vhodná konzultácia s lekárom, ktorý môže spoľahlivo určiť, či je ketónová diéta konkrétne pre vás vhodná.

Pri niektorých zdravotných ťažkostiach, ako je napríklad ochorenie štítnej žľazy alebo hormonálne poruchy, je potrebné myslieť na to, že chudnutie môže ísť výrazne pomalšie alebo môže dokonca zhoršiť váš zdravotný stav.

7. Hormonálne zmeny, hormonálna nerovnováha

Najčastejšou nerovnováhou je nadbytok či nedostatok hormónu štítnej žľazy. Ten sa môže prejaviť opuchmi, vypadávaním vlasov, suchou pokožkou, búšením srdca, v opačnom prípade spomaleným tepom, ale aj zvýšením hmotnosti.


Tému hormóny a ich vplyv na úspešné chudnutie vrátane rozhovoru so špecialistom (endokrinológom) nájdete na našom blogu.


 

Desať najčastejších otázok na tému PREČO NECHUDNEM?

Našim výživovým špecialistkám sme položili najčastejšie kladené otázky. Pozrite sa na ich odpovede.

1. Ako sa dostať do ketózy?

„Jednoducho. Znížte vo svojej strave príjem sacharidov na minimum, vydržte 2 – 4 dni a dostanete sa do ketózy. Jedzte maximálne 50 g sacharidov denne. Nastane tak zmena metabolizmu, na základe ktorej si vaše telo zvolí ako primárny zdroj energie tuky namiesto sacharidov.“

2. Ako sa môžem „vyhodiť“ z ketózy?

„Z ketózy sa môžete vyhodiť, ak porušíte diétny plán alkoholom, sladkosťami alebo jedlom s vysokým obsahom sacharidov. Dá sa povedať, že z ketózy sa vyhodíte raz-dva.

Keďže ketóza prebieha v tele pri príjme sacharidov do 50 g, je vhodné dodržiavať diétny plán a držať sa vždy povolených potravín pre jednotlivé kroky diéty.“

3. Vypadol/Vypadla som sa z ketózy – za ako dlho sa do nej zase dostanem?

„Ak ste ketózu narušili alebo z nej vypadli, pokračujte jednoducho ďalej v diétnom pláne tak, ako máte nastavené. Naštartujte proces znova a budete opäť chudnúť. Pokiaľ všetko dodržiavate správne, ketóza by mala nastať hneď v momente, keď telo vyčerpá zásoby glykogénu, čo býva spravidla po 2 – 4 dňoch.“

4. Ako naštartovať metabolizmus a chudnutie?

„Ak máte spomalený metabolizmus a potrebujete ho naštartovať, je kľúčová pravidelnosť v stravovaní a zaradenie pohybu. Dôležité je dbať na dostatok bielkovín, ktoré vás zasýtia, a nepodceňovať raňajky, ktoré by mali byť nutrične vyvážené. Doprajte si tiež kvalitný spánok a dostatok odpočinku.“

5. Prečo dodržiavať diétny plán?

„Aby bolo chudnutie efektívne, je dôležité prejsť celým diétnym plánom. Inak povedané absolvovať všetky 3 fázy (kroky) diéty, pričom každá fáza by mala trvať rovnako dlho.

Pokiaľ sa naučíte pravidelne jesť, zaraďovať do svojho jedálneho lístka zeleninu, zdravé tuky a postupne zvyšovať sacharidy, vyhnete sa po diéte nežiaducemu jojo efektu.“

Pre efektívne chudnutie je potrebné prejsť celým diétnym plánom, a tým sa vyhnúť jojo efektu.

6. Chudnutie sa mi zastavilo – prečo?

„V priebehu diéty sa môže stať, že sa chudnutie zastaví, ale nemusíte panikáriť, pretože je to pomerne častý a bežný jav. Každé telo sa s diétnym režimom vyrovnáva inak a treba tak dať telu čas a mať trpezlivosť. Často sa stáva, že sa chudnutie zastaví pri prechode medzi jednotlivými fázami diétneho plánu, keď sa telo vyrovnáva so zvýšením sacharidov. Z tohto dôvodu je vhodné od 2. fázy diétneho plánu zaradiť pravidelný pohyb (chôdza, beh, plávanie, aeróbne cvičenie, rotoped).“

U žien môžu ovplyvniť váhu aj hormóny a fázy menštruačného cyklu, takže ak máte pred menštruáciou, môže sa váha nielen na niekoľko dní zastaviť, ale aj mierne zvýšiť (hlavne pre zadržiavanie vody v tele).

7. Vážim dnes viac ako včera – pribrala som?

„Drobné váhové výkyvy (aj niekoľkodňové) sú úplne bežné. Prvým úbytkom na váhe býva zadržaná voda naviazaná na tuk. Človek pociťuje celkové „spľasnutie“ a až potom nastupuje redukcia tukových zásob. Veľakrát je preto lepšie merať úbytky v cm na obvodoch (pas, boky, paže…), než sa opakovane vážiť. Pokiaľ dodržiavate všetko tak, ako máte, nemusíte sa obávať toho, že by ste priberali.“

8. Všetko dodržiavam a nechudnem – ako to?

„Najčastejším dôvodom, prečo nechudnete, je paradoxne nedostatočný príjem živínzdravých tukov. Často sa totiž stretávame s tým, že zákazník je v rámci zdravých tukov iba hrsť orechov, ale to vášmu telu jednoducho nestačí. Zeleninu a zdravé tuky je potrebné dopĺňať pravidelne každý deň v presne odporúčanom množstve. Keď budete hladovať, tak si vaše telo bude ukladať tukové zásoby, a vy neschudnete.“

9. Nechudnem a cítim sa unavene, vyčerpane – prečo?

„Ak ste počas diéty vyčerpaní, hladní, unavení a nechudnete, je to známka toho, že diétny plán pre vás nie je zostavený správne a je nutné kontaktovať výživovú poradňu. Ak pracujete napríklad na dlhé zmeny, máte extrémne fyzicky náročnú prácu alebo intenzívne športujete, je potrebné mať plán upravený na mieru.“

Počas takéhoto náročného a dlhého dňa by ste mali zjesť aspoň 5 – 6 proteínových jedál (medzi jednotlivými porciami by mal byť vždy rozstup 3 hodiny), zaradiť pol kila zeleniny (pokojne aj tepelne upravenej) a zdravé tuky.

10. Žiadny z možných dôvodov sa ma netýka a napriek tomu nechudnem. Ako je to možné?

„Ak žiadny z dôvodov uvedených vyššie nie je príčinou toho, že nechudnete, je namieste zamerať sa na váš zdravotný stav a ideálne kontaktovať lekára. Veľmi často býva dôvodom toho, že nechudnete, nejaká zdravotná kontraindikácia alebo hormonálna porucha.“

Najčastejšie sa stretávame s poruchou štítnej žľazy, ťažkosťami s lymfatickým systémom, hormonálnymi zmenami po pôrode alebo v prechode, potravinovými alergiami (lepok, laktóza), prípadne rôznymi medikáciami (antidepresíva, kortikoidy a pod.).

Výživoví špecialisti sú vám k dispozícii každý deň a odpovedia vám na všetky vaše otázky.

Nenašli ste odpovede na svoje otázky alebo hľadáte podporu a pochopenie v priebehu chudnutia? Obráťte sa na našu výživovú poradňu, kde vám naši výživoví špecialisti poradia pred začiatkom, v priebehu aj po skončení diétneho plánu.

Kontaktujte našich výživových špecialistov

Telefón: +421 911 834 708

e-⁠mail: poradna@ketodiet.sk

Online chat: Po – Pia: 8.00 – 16.00 hod. (v pravom dolnom rohu webovej stránky)

Foto: KetoDiet, Unsplash

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov