💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

Život bez lepku. Všetko, čo by ste mali vedieť – 2. časť

2. 11. 2017Tento článok vám zaberie 7 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Vitajte pri pokračovaní článku o bezlepkovej diéte. V 1. časti ste sa dozvedeli, čo je to lepok, a už viete, aké potraviny, vynechať a ktoré, naopak, do svojej stravy zaradiť v prípade, že nesmiete alebo nechcete jesť lepok. V dnešnom článku sa zameriame na možné úskalia bezlepkovej diéty aj na samotných stravníkov. Potraviny bez lepku sú totiž jedinou účinnou liečbou pre dve z troch skupín ľudí, ktorí si lepok cielene odopierajú.

Muffin v hnedom košíčku zdobený kopčekom šľahačky

3 skupiny ľudí, ktorí držia bezlepkovú diétu

Existujú tri skupiny ľudí, ktorí sa radia medzi tzv. „bezlepkárov“ a sú vymedzené podľa dôvodu, ktorý ich vedie k tomu, aby konzumovali bezlepkovú stravu.

Celiatici

Ľudia v tejto skupine trpia chronickým autoimunitným ochorením zvaným celiakia (celiakálna sprue), ktoré sa týka iba jedincov s určitými geneticky danými predpokladmi. Na vznik choroby však nemá vplyv iba genetika. Ďalšími rizikovými faktormi sú stres, extrémna fyzická záťaž a, samozrejme, prísun lepku v strave. Ak lepok pri celiakii konzumujete, vaše telo začne čoskoro bojovať samo so sebou. Presnejšie povedané váš imunitný systém začne v prehnanej miere vyrábať protilátky proti niektorým bielkovinám a enzýmom, ktoré sú v lepku obsiahnuté, čo vedie k poškodzovaniu črevných stien a k tvorbe zápalu.

Celiakia sa môže spustiť v ktoromkoľvek veku a niekedy sa objavuje aj v spojitosti s inými chorobami – napr. cukrovkou alebo poruchami štítnej žľazy.

Typické príznaky celiakie

  • hnačka,
  • nadúvanie,
  • poruchy vstrebávania živín,
  • únava,
  • častejšia kazivosť zubov,
  • afty,
  • chudokrvnosť (anémia),
  • neplodnosť,
  • suchá alebo tzv. „husia koža“,
  • úbytok váhy bez inej príčiny,
  • u detí môže dochádzať i k poruchám rastu.

Účinnou liečbou celiakie je dôsledné dodržiavanie bezlepkovej diéty, a teda práve vyradenie potravín obsahujúcich lepok, v niektorých prípadoch aj nasadenie vhodných liekov na zvládnutie črevného zápalu a podporu rastu novej črevnej sliznice.

Alergici

Atopická (klasická) alergia na lepok je veľmi často zamieňaná s celiakiou, ide však o iné ochorenie. Alergia nie je poruchou, ale prehnanou reakciou imunitného systému na látku – v tomto prípade na lepok – ktorá je inak neškodná a táto reakcia prichádza zvyčajne minúty až desiatky minút po konzumácii potraviny obsahujúcej lepok. Najčastejšie sa alergia na lepok vyskytuje v detstve a v priebehu života môže dokonca aj odznieť.

Príznaky alergie na lepok

  • nevoľnosť,
  • plynatosť,
  • bolesť brucha,
  • hnačka či zápcha,
  • svrbenie v ústach a hrdle,
  • nádcha a dýchavičnosť,
  • žihľavka alebo ekzémy.

Aj v prípade alergie je riešením bezlepková diéta, ktorá však nemusí byť taká striktná ako u celiatikov. Výraznú alergickú reakciu môžete tlmiť liekmi proti alergii, čiže antihistaminikami (určite poznáte Zyrtec či Xyzal) alebo očkovaním.

Ako rozoznať alergiu od celiakie?

Keďže sa príznaky oboch vyššie uvedených ochorení príliš nelíšia, môže byť ťažké ich od seba odlíšiť. Alergiu na lepok odhalí váš alergológ, a to pomocou krvných alebo kožných imunologických testov. V prípade celiakie pôjdete na vyšetrenie na gastroenterológiu, kde vám vykonajú vyšetrenie čriev (biopsiu čreva) a krvné testy.

Dobrovoľní bezlepkári

Tretia skupina ľudí držiacich bezlepkovú diétu sa od prvých dvoch výrazne líši. Dodržiavanie bezlepkovej stravy nepramení z lekárskeho odporúčania, alez vlastného rozhodnutia. V poslednom čase je trendy skúšať rôzne druhy diét a aj tá bezlepková si našla svojich zástancov. Na internete ste si určite všimli mnoho článkov, ktoré odporúčajú alebo, naopak, odrádzajú od vyčiarknutia lepku z bežnej stravy, ak vás nelimitujú žiadne zdravotné obmedzenia.

Lepok vám, ak máte črevá zdravé a stravujete sa vyvážene, neškodí. Naopak, ak ho vynecháte, môžete sa pripraviť o vlákninu aj dôležité vitamíny a minerály. Najvhodnejším odporúčaním je: Počúvajte svoje telo! Sami by ste mali poznať, čo vám sedí a čo nie.

Úskalia bezlepkovej diéty

Väčšina ľudí, ktorí držia bezlepkovú diétu, narazí na ťažkosti zvyčajne v momente, keď sa vydajú „jesť von“.

Obedy v reštaurácii

Naraziť na bezlepkové jedlo v jedálnom lístku obľúbenej reštaurácie môže byť mnohokrát poriadnym orieškom. Ak namietate, že pomôže aktuálne platná vyhláška o povinnosti zverejňovať zoznam alergénov v jednotlivých jedlách, potom máte čiastočne pravdu. Áno, mala by. Niektorí (samozrejme, nie všetci) reštauratéri si však jej dodržiavanie veľmi zjednodušili, a preto sa nasledujúce situácie môžu stať aj vám:

Idete si posedieť s priateľmi do reštaurácie a všimnete si, že v menu je pri väčšine položiek napísané: „Uvedené jedlo obsahuje všetky alergény“, alebo je na konci jedálneho lístka uvedená veta: „V jedlách sa môžu objaviť vybrané alergény“. Ako „bezlepkár“ ste takto odkázaný na to, aby ste sa obsluhy pýtali, čo vám môžu ponúknuť bez prítomnosti lepku. Ale ujha! Čašník často netuší, takže sa beží opýtať do kuchyne. Odtiaľ ho vykážu, pretože je čas obeda a on len zdržiava. Nezostáva vám teda nič iné, než si objednať zeleninový šalát a dúfať, že dresing bude „vyhovujúci“ alebo sa zdvihnúť a odísť bez obeda. Nie je to na porazenie?

Rýchla desiata bez lepku

Predstavte si, že pri čakaní na vlak na stanici vyhladnete. Doma ste si nestihli pripraviť desiatu a ste odkázaný na sortiment miestneho občerstvenia alebo obchodu. Skúste na svojej stanici nájsť bezlepkové pečivo alebo iný bezlepkový výrobok, ktorý môžete zjesť hneď ako rýchlu desiatu.

Bezlepková dovolenka

Obdobie, na ktoré sa každý z nás teší. Dovolenka, pri ktorej hodíte všetky starosti za hlavu, je však pre ľudí držiacich bezlepkovú diétu takmer nemožná. Jesť proste musíte. Situácia, keď sa ocitnete v cudzej krajine, kde sa navyše ťažko dohovoríte alebo sa stretnete s nepochopením vášho problému, môže byť znepokojujúca a niekedy až stresujúca.

Až v týchto bežných situáciách si uvedomíte, že sa z vás stal naozaj vďačný stravník. Zrazu s chuťou zjete takmer čokoľvek, hlavne aby to bolo bez lepku. A čo potom, keď natrafíte na teplé bezlepkové jedlo? Úžasné!

Pokiaľ ste však zvyknutý cestovať na vlastnú päsť, príprava jedla vopred sa pre vás stala samozrejmosťou. Navyše v dnešnej dobe by už pre žiadny penzión alebo hotel nemal byť problém vám bezlepkové jedlá pripraviť. Stačí sa len vopred dohodnúť.

Ako si poradiť s diétnymi obmedzeniami?

Aby ste sa vyhli stresu, keď vás prepadne pocit hladu, plánujte svoj jedálny lístok vopred. Naše bezlepkové proteínové jedlá a nápoje - ktoré sú všetky viditeľne označené modrým symbolom s preškrtnutým klasompripravíte za okamih a môžete ich mať poruke ako doma, tak aj na cestách. Keto jedlá vám skvele doplnia zdravú stravu a nebudete po nich hladný. Keď si dáte 1 až 2 porcie denne, neznamená to, že držíte proteínovú diétu, a teda nezačnete nechtiac chudnúť.

Skúšajte v kuchyni experimentovať

Dnes, keď je ponuka bezlepkových surovín a potravín aj v bežných obchodoch široká, môžete vo svojej kuchyni popustiť uzdu svojej fantázii. Pri pečení slaných i sladkých koláčov vyskúšajte rôzne druhy múky bez gluténu, napríklad šošovicovú, fazuľovú alebo kukuričnú, alebo ochutnajte náš tip na bleskovo hotové mafiny.

Bezlepkové brokolicové mafiny

AKO NA TO?

→ Uvarte 1 brokolicu a zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľkou, pripravenou zmesou na syrovú omeletu KetoDiet a nastrúhanou mozzarellou (znovu sme pri dôkladnom čítaní etikiet – dajte si pozor, aby bola mozzarella bezlepková – niektoré druhy sa vyrábajú zo sušeného mlieka, ktoré môže obsahovať pšeničný škrob).

→ Dochuťtesoľou, korením a cesnakom.

→ Navrch nasypte zvyšok mozzarelly a dajte piecť asi na 20 minút na 180 °C.

Dobrú chuť!

Ďalšie zaujímavé bezlepkové recepty nájdete v našom receptári.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov