🌸 Májová zľava 25 % na váš nákup.* S kódom LASKA25 len do 1. 5. 🎁 Každý deň navyše darček pre prvých 200 objednávok.

Nutri-Score: Váš sprievodca kvalitnejším stravovaním

16. 4. 2024Tento článok vám zaberie 11 min čítaniaJiří Skála

Platí, že obal predáva. Krásny obal potraviny však nehovorí nič o jej kvalite. Teraz sa blýska na lepšie časy. Už ste videli písmenká A až E na predných obaloch potravín? Možno tušíte, čo znamenajú. Naučte sa čítať Nutri-Score. Je to viac ako ľahké. 

Nutri-Score: Váš sprievodca zdravým stravovaním

Čo je Nutri-Score? 

Nutri-Score je nové logo, ktoré sa nachádza na prednej strane obalu pri potravinách a ktoré člení potraviny:  

  • do piatich kategórií na základe farebnej škály (od tmavozelenej po červenú
  • piatich písmen (A – A)

Toto logo je podobné ako hodnotenie energetickej triedy spotrebičov, a môže byť tak pre spotrebiteľa ľahšie zrozumiteľné. 

Potraviny označené písmenami A, B  

  • Majú vysokú výživovú hodnotu.
  • Odporúča sa jesť ich častejšie alebo vo väčšom množstve.

Potraviny označené písmenami D, E  

  • Obsahujú zložky, ktoré by sa mali v strave obmedziť.
  • Je lepšie jesť ich menej často alebo v menšom množstve.

Prostredníctvom tohto loga možno ľahko porovnávať potraviny v rámci jednej potravinovej skupiny.

Prečo je Nutri-Score dôležité? 

  • Poskytuje spotrebiteľom nutričné informácie v zjednodušenej podobe, 
  • pomáha pri výbere potravín, 
  • zvyšuje informovanosť zákazníkov a vďaka tomu môže viesť k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľstva. 

Cieľom Nutri-Score nie je rozdeliť potraviny na dobré a zlé, ale sprostredkovať zákazníkom nutričné informácie zo zadnej časti obalu vo forme spotrebiteľsky prívetivejšieho označovania. Zároveň Nutri-Score nenahrádza výživové odporúčania pre zdravú výživu, tie nás naďalej majú informovať a slúžiť ako pomôcka na to, čo by sme mali jesť, ako často a v akom pomere. 

Logo Nutri-Score a výživové odporúčania sa vzájomne dopĺňajú. 

Toto označovanie potravín nemá výhody iba pre spotrebiteľov, ale motivuje aj výrobcov potravín, aby zmenili zloženie produktov a presunuli ich do vyššej triedy Nutri-Score

Kde sa používa Nutri-Score? 

V súčasnosti je Nutri-Score podporované väčšinou štátov EÚ. Používa sa vo Francúzsku, v Nemecku, Holandsku, Belgicku, Luxembursku, Španielsku, vo Švajčiarsku a v Portugalsku. Vzhľadom na súčasné nariadenia EÚ je vo všetkých týchto štátoch prijaté dobrovoľne

Ako sa Nutri-Score počíta? Od januára 2024 došlo k zmene 

Hodnotu Nutri-Score možno vypočítať pomocou rovnice tzv. Raynerovho skóre. Na základe obsahu výrobku sa stanovia negatívne a pozitívne body. 

POZOR! Predtým sa stávalo sa, že napr. potraviny s vyšším obsahom cukru dosahovali priaznivé hodnotenie. Spôsob výpočtu sa preto od tohtoročného januára sprísnil. Uvádza sa, že táto zmena sa dotkne až 40 % produktov (napr. cereálií, sladených nápojov, sladených jogurtov atď.) Výrobcovia to na etiketách musia premietnuť do 2 rokov. 

Pozitívne body 

  • Prideľujú sa za energetickú hodnotu, množstvo nasýtených tukov, cukrov a sodíka.
  • Podľa obsahu nepriaznivých zložiek (energetické hodnoty, množstvo cukrov, nasýtených tukov a sodíka) sa danému výrobku či nápoju pridelia pozitívne body od 0 do 10 bodov. Súčet pozitívnych bodov môže byť maximálne +40.

Negatívne body

  • Prideľujú sa za prítomnosť ovocia, zeleniny, strukovín, orechov, ďalej za množstvo bielkovín a vlákniny.
  • Podľa množstva priaznivých zložiek (bielkovín, vlákniny, podielu ovocia, zeleniny, strukovín a orechov) sa danému výrobku či nápoju pridelia negatívne body od 0 do 5 bodov. Maximálny súčet negatívnych bodov môže byť –15. 

Od získaných pozitívnych bodov (nepriaznivých zložiek) sa odpočítajú negatívne body (priaznivé zložky). Výsledná hodnota Nutri-Score sa teda pohybuje medzi –15 až +40 bodmi

Podľa výslednej hodnoty sa potom danému výrobku či nápoju priradí hodnota NutriScore A – E, pričom dané písmeno je vždy zväčšené.

Písmená boli na logo pridané z dôvodu zlepšenia čitateľnosti Nutri-Score a tiež pre farboslepých. Pod každým písmenom je zobrazená iná farba a ukazuje sa, že: 

zelená farba loga je spojená s vyššou kvalitou produktov, 
❌ naopak, červená farba na spotrebiteľov pôsobí ako signál na ukončenie konzumácie potraviny

Tieto farby spotrebitelia dobre poznajú, stretávajú sa s nimi bežne pri semaforoch a dopravných značkách. Červená farba je v týchto prípadoch používaná na signalizáciu nebezpečenstva a vyššiu opatrnosť. 

Nutri-Score prehľadne  

Nutri-Score hodnotí potraviny podľa zložiek, ktoré by sme mali v strave preferovať, a tých, ktoré by sme mali naopak obmedziť. 

tmavozelená 
–15 až –1

Potraviny s vysokou výživovou hodnotou. Môžu byť pravidelnou súčasťou jedálnička.

svetlozelená 
0 až 2

Potraviny s vysokou výživovou hodnotou. Do jedálnička ich môžeme zaraďovať často.

žltá 
3 až 10 

Tieto potraviny spĺňajú výživové hodnoty. Občasne ich môžeme konzumovať.

oranžová 
11 až 18 

V týchto potravinách sú niektoré nežiaduce zložky vo vyššom zastúpení. Ich spotrebu by sme mali kontrolovať aj vzhľadom na iné konzumované potraviny.

červená 
19 a viac

Také potraviny majú viac zložiek v nežiaducej zóne. Mali by sme sa im vyhýbať.

Kto Nutri-Score vyvinul a kde sa používa? 

Nutri-Score bolo navrhnuté v roku 2014 akademickými výskumníkmi vo Francúzsku. Vďaka mnohým štúdiám a odporúčaniam odborníkov bolo Nutri-Score vo Francúzsku prijaté na dobrovoľnej báze v roku 2017. V mnohých krajinách Európy získalo Nutri-Score hojnú podporu. V Belgicku bolo prijaté v roku 2019 a neskôr ho odsúhlasili aj ďalšie štáty, ako sú Nemecko, Holandsko, Luxembursko, Španielsko, Švajčiarsko a Portugalsko. 
 

Hodnotenie Nutri-Score A: Proteínová kaša KetoDiet Stay fit

Ako Nutri-Score zapadá do keto diéty?

Do KetoDiet zapadá Nutri-Score predovšetkým v rámci nového radu produktov Stay fit. S logom Nutri-Score sa dnes môžete stretnúť aj na obaloch našich potravín

Nutri-Score a potraviny Stay fit 

Ako samotný názov tohto zeleného radu napovedá, chceme, aby ste sa stravovali kvalitnejšie a cítili sa dlhodobo lepšie. Vďaka Stay fit máte možnosť vybrať si kvalitnejšiu alternatívu bežne dostupných potravín. Tie často nespĺňajú parametre kvality ani celkového nutričného profilu. 

Pre Stay fit je kvalita zloženia tým najdôležitejším. Logo Nutri-Score je potom najjednoduchšou cestou, ako vám ukázať, že s našimi potravinami nešliapnete vedľa.   

Ukázať potraviny Stay fit

Tip na keto potraviny s dobrým Nutri-Score  

Na čo si dať pozor pri používaní Nutri-Score?

Hodnota Nutri-Score nie je všespasná. 

  • Nezohľadňuje zjedené množstvo potraviny, ale predkladá informácie na 100 g alebo 100 ml výrobku.
  • Obsah minerálnych látok a vitamínov hodnotí iba na základe obsahu ovocia a zeleniny, ktoré sa radia medzi priaznivé zložky, a napríklad vápnik nie je zohľadnený vôbec.
  • V klasifikácii Nutri-Score nie je hodnotené ani priemyselné spracovanie potravín a spôsob prípravy potravín.

Pozitíva Nutri-Score prevažujú a jeho používanie môže viesť k zlepšeniu zdravotného stavu populácie.

Hydinové a rybie mäso má lepšiu hodnotu Nutri-Score ako červené mäso

Môže byť Nutri-Score pomôckou pre zdravšie stravovanie? 

Do budúcnosti môže Nutri-Score slúžiť ako nástroj na zdravšie stravovanie. Dnešná doba nám ponúka skutočne veľký výber potravín. → Strácame orientáciu a často aj nevedomky siahneme po nekvalitnej potravine. → To môže postupom času viesť k zhoršeniu zdravia.

Práve Nutri-Score môže fungovať ako zjednodušený systém, ktorý nás ľahko a rýchlo informuje o zložení výrobkov a pozitívne tak ovplyvní naše nákupné aj stravovacie správanie. 

Aký je cieľ Nutri-Score? 

Nutri-Score má za cieľ ovplyvniť pri nákupe všetky skupiny obyvateľov s rôznym socioekonomickým statusom. Predovšetkým by mohlo byť dobrým pomocníkom pre tých, ktorí majú o výžive nižšie znalosti

Aké sú dôvody, prečo Nutri-Score používať? 

Nutri-Score poskytuje spotrebiteľom v obmedzenej, jednoduchej a ľahko viditeľnej forme informácie o nutričnej kvalite potravín. 

Nutri-Score ako prevencia ochorení 

Zlepšenie výberu potravín a kvality nákupu môže mať vplyv na zníženie úmrtnosti pri ochoreniach súvisiacich s výživou. Prítomnosť loga Nutri-Score na potravinách síce nepomôže vyliečiť tieto ochorenia, ale vďaka lepšiemu výberu potravín môže viesť k zlepšeniu zdravotného stavu spotrebiteľov. 

Ako na lepší systém Nutri-Score? 

Systém Nutri-Score vedie výrobcu k zlepšeniu kvality svojich produktov. Pokiaľ sa výrobcovia usilujú o to, aby sa ich produkt nachádzal v lepšej kategórii Nutri-Score, musia zmeniť ich obsah. Napríklad: 

  • znížením obsahu soli, cukrov, tukov 
  • alebo zvýšením obsahu Nutri-Score prospešných zložiek, ako sú bielkoviny a vláknina. 

Akékoľvek zníženie obsahu nepriaznivých zložiek alebo zvýšenie obsahu priaznivých zložiek zlepšuje nutričnú kvalitu výsledného produktu. 

Pre koho je Nutri-Score prospešné? 

Povinné zavedenie Nutri-Score na potravinách po celej Európe môže byť užitočné tak pre výrobcov, obchodníkov a predajcov, ako aj pre spotrebiteľov. Prítomnosť Nutri-Score na potravine totiž zvyšuje u spotrebiteľov dôveru, pretože tým výrobcovia dávajú najavo, že majú záujem o zdravie spotrebiteľov. 

Používanie Nutri-Score najväčšími výrobcami môže mať vplyv aj na menších výrobcov a môže ich tak motivovať, aby zaviedli Nutri-Score a zlepšili zloženie svojich produktov. 
 

Ako sa Nutri-Score správne aplikuje?

Aby mohlo byť Nutri-Score účinné, musíme ho vždy hodnotiť v rámci jednej potravinovej skupiny

Príklad správneho využitia Nutri-Score:  

Ak máme záujem napríklad o cereálie, porovnávajme hodnotu Nutri-Score rôznych cereálií. V tomto prípade nie je dôvod sledovať hodnotu Nutri-Score napríklad pri sladených nápojoch. Cieľom je informovať zákazníka o vhodnejšom výrobku v rámci jednej kategórie potravín

Ako už bolo spomenuté, Nutri-Score nechce potraviny rozdeľovať na zdravé a nezdravé. Vždy totiž závisí od: 

  • množstva, 
  • početnosti konzumácie danej potraviny, 
  • od celkového zloženia stravy. 

Najčastejšie otázky k Nutri-Score 

Ako zistím Nutri-Score?

Nutri-Score klasifikuje výrobky do piatich kategórií (od tmavozelenej po červenú) a piatich písmen (A – E). Pomáha porovnať potraviny s vysokou/nízkou výživovou hodnotou

Nahradí Nutri-Score výživové odporúčania?

Logo Nutri-Score a výživové odporúčania sa vzájomne dopĺňajú. Dnes hodnotu Nutri-Score podporuje väčšina štátov EÚ ako jednoduché a na prvý pohľad viditeľné oznámenie o nutričnej hodnote potravín. 

Mali by sme konzumovať iba potraviny v kategórii A?

Nutri-Score nedelí potraviny na dobré a zlé. Hoci sú potraviny s hodnotou Nutri-Score A kvalitnejšie, záleží aj na pomere a početnosti konzumácie všetkých potravín. Teda na celkovom zložení stravy a všeobecne na vašom životnom štýle. 

Ako funguje Nutri-Score?

Potravine sú pridelené pozitívne a negatívne body podľa toho, čo obsahuje (na jednej strane priaznivé zložky, na druhej strane nepriaznivé). Tieto body sú prepočítané a na základe výslednej hodnoty dostane potravina označenie od A po E

Je Nutri-Score prevenciou chronických ochorení?

Nutri-Score samo osebe tieto ochorenia nevymetie. Pomôže však lepšie sa orientovať v kvalite potravín. Ak zákazník zmení na základe toho svoje stravovacie návyky k lepšiemu, môže takýmto ochoreniam predchádzať

Ako Nutri-Score pomáha pri keto diéte?

Hodnotu Nutri-Score môžete vyčítať na obaloch potravín nášho zeleného radu Stay fit. Chceme, aby ste s nami mohli jesť podobne ako pred diétou, ale kvalitnejšie. Drvivá väčšina potravín tohto radu spadá do hodnoty Nutri-Score A

Tento článok stojí za zdieľanie!

Jiří Skála výživový poradca a produktový špecialista KetoDiet

Výživový poradca a kondičný tréner v jednej osobe. Zodpovedne rozširuje náš sortiment o nové produkty a píše články o zdravom životnom štýle.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov