💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

Život bez lepku. Všetko, čo by ste mali vedieť - 1. časť

25. 10. 2017Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaNikola Nevečeřalová
Zlaté klasy raže

Viete, čo je to lepok?

Ak patríte medzi skúsených „bezlepkárov“, bude pre vás odpoveď na nasledujúcu otázku hračkou, ale my ostatní, ruku na srdce. Skutočne viete, čo je to lepok? Lepok je zmes bielkovín, a to dvoch proteínov – gliadínu a glutenínu. Je obsiahnutý v obilninách, ktorými sú:

  • pšenica,
  • raž,
  • jačmeň,
  • ovos – ak namietate, že sem ovos nepatrí, máte do istej miery pravdu. Viac sa o ňom dozviete nižšie.

Lepok znamená v preklade z latinčiny lepidlo. Áno, vážne lepidlo, pretože jeho významnou vlastnosťou je práve lepkavosť. K tej dôjde až vtedy, keď sa lepok spojí s vodou, v ktorej sa nerozpustí, ale, naopak, napučiava. Vďaka tomu drží cesto z múky, ktorá obsahuje lepok, lepšie pohromade a dobre sa s ním pracuje. Múky z vyšším obsahom lepku sú považované za tie najkvalitnejšie.

Okrem potravín sa lepok vyskytuje aj v kozmetikeadro gérii. Nemusíte sa však obávať, že keď váš šampón alebo púder lepok obsahuje, spôsobí vám zaručene zdravotné problémy. Ak ste na lepok alergickí alebo trpíte celiakiou, mali by ste si dať pozor hlavne na rúže a balzamy na pery alebo zubné pasty s obsahom lepku. U nich už hrozí možnosť, že sa dostanú tam, kde by vám mohli ublížiť – do vášho tráviaceho traktu.

Potraviny, ktoré obsahujú lepok

Ktoré potraviny vyškrtne zo svojej stravy, ak nechcete, alebo nesmiete jesť lepok? Sú to pšeničná, grahamová, špaldová, kamutová, semolinová, ražná, jačmenná a ovsená múka, pšeničná krupica, bežné pečivo a chlieb (chuť na rožok s maslom bude musieť ustúpiť), strúhanka, cestoviny a kuskus, krúpy a bulgur, vločky, otruby a müsli

Zoznam zakázaných potravín týmto výpočtom však, bohužiaľ, nekončí. Ďalej by ste sa mali vyhnúť jedlám, ktoré obsahujú skrytý lepok. Tými sú párky a salámy (a ďalšie údeniny), instantné polievky (bujóny i omáčky), kečupy a majonézy (obsahujú škrob), sladkosti (nevhodné sú škroby v lentilkách alebo zmrzline, zákerná môže byť oblátková drvina v sójových rezoch alebo čokoládach), jogurty a dezerty zahustené škrobom, pivo (obsahuje pšeničný alebo jačmenný slad) a ďalší alkohol (likéry zahusťované škrobom, prípadne i destiláty z obilia). Vynechajte aj lieky a potravinové doplnky obsahujúce pšeničný škrob.

Pokiaľ s bezlepkovou diétou začínate, vyčleňte si na nákup potravín viac času. Áno, je to trochu otrava, ale mali by ste starostlivo kontrolovať etikety všetkých produktov, ktoré kupujete. Hojne používané symboly s preškrtnutým obilím vám pomôžu.

Povolené potraviny

Našťastie je dnes pre obchodné reťazce, ale aj menšie obchody zaradenie bezlepkových potravín do sortimentu samozrejmosťou. Určite ste už zabrúsili medzi regály, kde sa objavujú čoraz rozmanitejšie druhy tzv. gluten free potravín. Ochutnajte bezlepkové cestoviny, chlieb, koláče, sušienky, čokoládu, kávu, pivo a skúste použiť na prípravu bábovky bezlepkovú múku. Úskalím býva obvykle iba ich vysoká cena.

Medzi uvedenými obilninami, ktoré obsahujú lepok, ste zahliadli tiež ovos. Ten je, pozor, od prírody úplne bezlepkový. Lepok sa do neho dostáva až pri stretnutí s ďalšími obilninami, napríklad pri zbere kombajnom, ktorý pred ním zožal pšenicu. Čo môže pri zaradení ovsa do jedálneho lístka spôsobiť problémy? Ovos obsahuje avenín, ktorý zhruba 5 % celiatikov neznesie, takže sami vyskúšajte, ako sadne vám.

S ktorými bežnými potravinami môžete vo svojej bezlepkovej strave počítať? Naučte sa v kuchyni viac používať zemiaky, sladké zemiaky, ryžu, proso, quinou či pohánku. Vždy môžete siahnuť po ovocí, zelenine a hubách. Nevyhýbajte sa mäsu (aj šunka s vysokým podielom mäsa vám prejde). Varte často výživné strukoviny. Zobte orechy a iné semienka (napríklad slnečnicové alebo tekvicové). Stravu nemusíte ochudobňovať ani o vajcia a poctivé mliečne výrobky.

Môže byť proteínová diéta zároveň bezlepková?

Vedeli ste, že proteínová diéta a bezlepková diéta spolu môžu ísť ruka v ruke? Okrem povolených potravín, ktoré sme vám vymenovali vyššie v texte, môžete ochutnať aj jedlá bohaté na bielkoviny, ktoré sú navyše obohatená o vitamíny a minerály. Navyše s nimi nemáte takmer žiadnu prácu. Nákup aj príprava jedál sú hotové raz-dva.

Ktoré z proteínových jedál KetoDiet sú bezlepkové?

Proteínovým jedlami spestríte svoje zdravé a vyvážené stravovanie. Nie je vôbec nutné striktne držať proteínovú diétu, ak netúžite po štíhlejšej postave a nemusíte sa báť, že keď si dáte 1 až 2 bielkovinové jedlá denne, začnete nechtiac chudnúť. Skvelou voľbou na energiou nabitú desiatu je v týchto jesenných dňoch proteínový nápoj s obsahom 100 % BIO Matcha Tea.

TIP! Ak vám dochádzajú nápady na bezlepkové varenie, mrknite na naše recepty.

Na ďalší prísun informácií o Živote bez lepku sa môžete tešiť v pokračovaní nášho článku za týždeň. V 2. časti predstavíme 3 skupiny ľudí, ktorí držia bezlepkovú diétu, a odhalíme úskalia bezlepkovej stravy.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov