Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Ako na pohodový Štedrý deň bez zbytočných kalórií

Ešte než zasadnete k štedrovečernej večeri, čaká vás deň plný rozprávok, radostí, ale tiež množstvo nezdravých lákadiel. Ako sa diétnym prechmatom vyhnúť a užiť si pohodové Vianoce bez pocitu „ťažkého brucha“? Skúste to napríklad s vianočným harmonogramom, ktorý pre vás pripravila naša Nikola, a naozaj ľahučkým sviatočným menu.

Štedrý deň krok za krokom

Aby ste si užili Vianoce bez stresu, berte všetko s nadhľadom. Nezáleží predsa na tom, že ste nestihli utrieť prach zo všetkých poličiek, umyť okná a napiecť 20 druhov koláčov. Najdôležitejšie je, aby ste sa vy sami dobre naladili. Pri tom vám môže dosť dobre pomôcť aj trochu plánovania. Ak máte plány v obľube, zasadnite deň vopred s rodinou k spoločnej večeri a dajte hlavy dokopy. Ako by mali tohtoročné Vianoce prebiehať a kto si čo zoberie na starosť?

Môžete si skúsiť vytvoriť svoj vlastný vianočný časový harmonogram. Môžete sa napríklad inšpirovať tým naším. Ku každému riadku sa navyše hodí dopísať meno člena rodiny, ktorý bude „kapitánom“ danej aktivity. Aj svoj rozvrh však berte len ako návod, aby ste sa nedostali pod tlak v prípade nezdaru, alebo si do neho pre istotu presné časy nepíšte vôbec a bavte sa.

Vianočný harmonogram

Dopoludnia

08.30 – raňajky – vianočný čokoládový puding proste musíte ochutnať

09.30 – zdobenie stromčeka

10.30 – sledovanie obľúbených rozprávok a desiata – vytipujte si v televíznom programe napríklad 2 až 3 obľúbené rozprávky a zaraďte ich podľa vysielacieho času do svojho rozvrhu

11.30 – príprava sviatočnej polievky – bude hrášková alebo zeleninová?

12.00 – spoločný rodinný obed (alebo na Štedrý deň držíte pôst, aby ste videli zlaté prasiatko?)

Popoludní

13.00 – prechádzka v prírode alebo po meste, prípadne bežkovanie, ak nás tento rok čakajú biele Vianoce

15.00 – krájanie červených jabĺčok, ktoré rovno využijete ako olovrant

Komu nebude na desiatu jablko stačiť, dá si proteínové čipsy s cesnakovo-syrovou nátierkou alebo ochutná niektoré zo zdravých kúskov cukroviniek.

15.30 – púšťanie lodičiek zo škrupín

16.30 – príprava večere

Večer

18.00 – štedrovečerná večera

19.30 – rozbaľovanie darčekov

20.30 – rozprávková pohoda alebo prechádzka na čerstvom vzduchu na „polnočnú“

Rada nad zlato

Doprajte si voľno na 1. sviatok vianočný. „Toto pravidlo u nás platí už niekoľko rokov
a hodlám sa ho dodržať aj tento rok,“ hovorí Nikola. Urobte si jednoducho domácu pohodu.
A nemusíte ani variť, ak vám zostane niečo zo včerajška. Alebo do svojho jedálneho lístka zaraďte niektoré z ketojedál, ktoré budete mať hotové raz-dva. Rodinné návštev a stretnutia s priateľmi si naplánujte až od „Štefana“.

Vianočné menu ľahko

S Vianocami, ktoré vám nenarobia kilá navyše, ste určite začali už na začiatku decembra, keď ste si upiekli zdravšie sladké pečivo. Vezmite tento rok za iný koniec aj svoje vianočné menu. Naše výživové poradkyne pripravili pre tých z vás, ktorí už nie sú v diétnom režime, celodenné menu, na ktorom si pochutíte a zároveň sa budete cítiť skvele. Navyše môžete mať celý deň poruke nakrájanú zeleninu, prípadne ovocie, aby ste ľahšie odolali ochutnávaniu – napríklad pri natieraní chlebíčkov nátierkou.

 

Raňajky

Vianočný čokoládový puding

Potrebujeme:

2 vrecúška proteínového pudingu s príchuťou čokolády
400 ml polotučného mlieka
2 lyžice sušených brusníc bez pridaného cukru
3 lyžice nasekaných vlašských orechov
4 kocky 80 % čokolády

Postup:

Vlašské orechy, brusnice aj tmavú čokoládu si najprv nasekajte nahrubo, pripravte do mištičky a pustite sa do pudingu – zmes na proteínový puding zmiešajte s vlažným mliekom a habarkou dôkladne rozmiešajte. Puding nechajte asi 20 minút zľahka stuhnúť (občas zamiešajte) a až potom do neho pridajte nasekané ingrediencie. Výnimočne môžete do pudingu pridať pár kvapiek brandy, aby bol výnimočný. Vzniknutú zmes opatrne vlejte do silikónových formičiek (napr. na muffiny), ktoré ste si predtým dôkladne vytreli kokosovým tukom, a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc. Pred vyklápaním najprv nožom opatrne oddeľte puding od formičky, prípadne si pomôžte teplou vodou. Aby puding lahodil oku, môžete ho ozdobiť orechmi.

Nie ste na puding? Vyskúšajte náš druhý sladký recept. Alebo si môžete dopriať oba, keď si dáte jeden na raňajky a druhý na dopoludňajšiu desiatu.

 

Pečené hrušky s domácim müsli a gréckym jogurtom

Potrebujeme:

2 veľké hrušky
2 lyžice čakankového sirupu
50 g pekanových orechov
6 tenkých plátkov masla
mletú škoricu

Na chrumkavé domáce müsli:

100 g orechov podľa chuti (vlašské, pekanové, kešu...)
80 g nasekaných mandlí
120 g ovsených vločiek
1 lyžicu nasekaných tekvicových semienok
1 lyžicu medu
2 lyžice strúhaného kokosu
60 g masla

A ako vrchol dokonalých raňajok pridajte 2 tégliky gréckeho jogurtu.

Postup:

Koláčovú formu si vymažte maslom. Hrušky nakrájajte na plátky a tie poukladajte do vymastenej formy. Hrušky polejte čakankovým sirupom, posypte pekanovými orechmi
a škoricou.

Rúru si predhrejte na 160 °C a začnite s prípravou domáceho müsli. Vo väčšej miske zmiešajte najprv všetky suché ingrediencie, potom zalejte medom a rozpusteným maslom
a premiešajte. Zmes nasypte na plech na papier na pečenie alebo do zapekacích misiek.

Formu s hruškami aj zapekacie mištičky pečte v rúre na 160 °C pokojne naraz, a to asi 20 až 30 minút. Chuť pečených hrušiek s domácim müsli podčiarkne studený grécky jogurt. Servírovať môžete napríklad tak, že do misky dáte jogurt, naň pečené hrušky zaliate šťavou, ktorá sa z nich vypiekla, a navrch nasypete müsli.

Obed

Vianočná hrášková polievka

Potrebujeme:

400 g mrazeného hrášku
1 stredne veľká cibuľa
1 lyžica masla
3/4 l čistého kuracieho vývaru
1 téglik smotany na varenie
soľ
biele korenie
petržlenová vňať
4 plátky celozrnného toastového chleba

Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľu nechajte v hrnci na masle zosklovatieť, pridajte prepláchnutý hrášok, prilejte vývar a varte približne 15 minút. Potom polievku dôkladne rozmixujte. Prilejte smotanu a za stáleho miešania varte ešte 5 minút. Podľa svojej chuti osoľte a okoreňte.

Z toastového chleba si povykrajujte vianočné motívy (alebo ho nakrájajte klasicky na kocky) a opekajte asi na 15 minút v rúre. Ak máte radi krutóny viac chrumkavé, opečte ich ešte na panvici na kúsku masla. Polievku môžete ozdobiť zelenou petržlenovou vňaťou alebo smotanou a podávať s vianočným toastom.

Ak neholdujete strukovinám, vyskúšajte inú polievku. Čo tak napríklad zeleninovú?

 

Zeleninová polievka s „celestínskymi“ ketorezancami

Potrebujeme:

¾ l zeleninového vývaru
5 zemiakov
4 stredne veľké mrkvy
1 pór
1 cibuľu
1 polievkovú lyžicu ligurčeka
1 lyžicu zelerovej alebo petržlenovej vňate
soľ
štipku rasce

Postup:

Všetku zeleninu nakrájajte na väčšie kusy a vložte do hrnca so zeleninovým vývarom. Pridajte rascu, ligurček, zelerovú alebo petržlenovú vňať a varte domäkka. Potom všetko rozmixujte ponorným mixérom a dosoľte.

Namiesto klasických celestínskych rezancov si pripravte ketorezance. Poslúži vám na to proteínová omeleta sa slaninovou príchuťou, ktorú pripravíte podľa návodu a pokrájate do tvaru širokých rezancov. Tie potom servírujte s polievkou.

Popoludňajšie „maškrtenie“

Ak vám nebude na olovrant stačiť tradičné rozkrojené jablko, skúste si urobiť našu obľúbenú nátierku a dať si ju ako dip k našim proteínovým čipsom.

Cesnakovo-syrový dip k proteínovým čipsom KetoDiet

Potrebujeme:

200 g syra Gervais
150 g nastrúhanej goudy
2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
1 ks väčšej mrkvy
¼ lyžičky čili korenia
mleté čierne korenie
soľ
2 až 3 strúčiky cesnaku

Postup:

Umytú a oškrabanú mrkvu nastrúhajte najemno. Cesnak olúpte a roztlačte. Mrkvu a cesnak zmiešajte so syrom Gervais, nastrúhanou goudou a jogurtom. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

 

Štedrovečerná večera

Kapor v cesnakovo-zázvorovej marináde

Potrebujeme:

4 ks kaprích filiet s kožou (môžu byť aj podkovy)
4 strúčiky cesnaku
1 lyžičku sušeného zázvoru
1 lyžičku soli
2 lyžice citrónovej šťavy
0,5 dl repkového oleja
olej alebo masť na plech

Postup:

Na marinádu zmiešajte prelisovaný cesnak, zázvor, soľ, citrónovú šťavu a olej. Vidličkou vyšľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Touto marinádou potrite kaprie filety
a nechajte odležať aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc v chladničke.

Na plechu v rúre rozohrejte masť alebo olej. Do rozohriateho tuku vložte porcie kapra
a pečte na 200 °C cca 30 minút. V polovici pečenia porcie obráťte.

Podávať môžete so zemiakovo-batatovým šalátom.

 

Batatovo-zemiakový šalát

Potrebujeme:

4 menšie sladké zemiaky
3 zemiaky
1 červenú cibuľu
2 jarné cibuľky
3 stredne veľké nakladané uhorky
1 balenie kyslej smotany (250 g)
150 g šunky od kosti
3 vajcia z voľného chovu (uvarené natvrdo)
soľ
korenie
1 lyžičku dijonskej horčice  

Na domácu majonézu:

2 žĺtky
½ až ¾ hrnčeka olivového oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžičku vínneho octu
1/2 lyžičky dijonskej horčice
soľ

Postup:

Sladké zemiaky i zemiaky uvarte v šupke.

Medzitým si pripravte domácu majonézu: do vyššej nádoby vložíte všetky ingrediencie
a pomocou ručného šľahača zmes pomaly vyšľahajte (pohybujte pozvoľna mixérom hore
a dole), kým sa nevytvorí majonéza. Hotovú majonézu nechajte vychladnúť v chladničke.

Uvarené bataty a zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky a vložte do väčšej misy.

Pridajte najemno nakrájanú cibuľu aj jarnú cibuľku, šunku, na kocky nakrájané vajcia, najemno nakrájané nakladané uhorky, kyslú smotanu, domácu majonézu, soľ a korenie
a všetko dôkladne a opatrne premiešajte.

Nechajte cez noc odležať v chladničke a podávajte napríklad s naším kaprom v cesnakovo-zázvorovej marináde.

Všetky recepty nájdete aj v našom receptári.

 

Šťastné a veselé Vianoce so štíhlou líniou!

Autor: Nikola Nevečeřalová

Tenhle článek stojí za sdílení!

Podpora

Potrebujete poradiť?

Ozvite sa nám a my vám poradíme ako schudnúť.

Predajné miesta

KetoDiet produkty si môžete zakúpiť u vybraných partnerov.

Mapa predajní

Majte prehľad

Prihláste sa na odber nášho newslettra a o všetkom budete vedieť ako prvý.

  • Heureka
  • PPL
  • Visa
  • Maestro
  • Mastercard