Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Špargľa – kráľovská a diétna pochúťka. Dajte si!

Pretože má pestovanie špargle dlhoročnú tradíciu a navyše v posledných rokoch zažíva špargľa veľký comeback do našich kuchýň, pozrieme sa na ňu dnes trochu z blízka. Bola by škoda sa o jeho chuť a možnosti v strave ochudobniť.

Špargľa je diétna

Táto kráľovská zelenina obsahuje veľké množstvo vody, bielkovín a vlákniny, ale zároveň minimum sacharidov a tukov. Je zdravá, diétna a náramne chutná. Medzi ďalšie výhody špargle môžeme zaradiť aj detoxikačné účinky. Ak si teraz hovoríte, že keď ste v diétnom režime, tak sa vás žiadne pochúťky netýkajú, mýlite sa. Po tejto zeleninovej pochúťke sa nemusíte obávať siahnuť ani počas chudnutia. Energetická hodnota špargle je len 910 kJ/kg.

Odrody špargle

Špargľová sezóna sa začína koncom apríla a trvá zhruba do polovice júna. Závisí to predovšetkým od počasia. Na výber máme z niekoľkých farebných druhov: zelený, biely a fialový. Medzi sebou sa aj ďalej krížia, takže môžeme naraziť aj na bielo-fialovú alebo fialovo-zelenú odrodu. Chuťovo najjemnejšia je špargľa biela a ak milujete výraznejšie korenisté chute, bude pre vás vhodnejšia fialová a zelená špargľa. Tá býva tiež drahšia, pretože jej výnosy bývajú menšie a je aj náchylnejšia na prízemné mrazíky. Špargľa má najlepšiu chuť priamo v deň zberu.

Zázrak pre zdravie

A aké sú pozitívne účinky tejto lahôdky? Blahodarne pôsobí pri ochorení obličiek, močového mechúra a podporuje funkciu pečene a žlčníka. Hovorí sa, že zmierňuje bolesť chrbta a priaznivo pôsobí na srdce a krvný obeh. Navyše posilňuje imunitu a podporuje rast vlasov či nechtov. Špargľa je aj účinným pomocníkom pri udržiavaní mentálnej kondície a sústredenia, pomáha dobrej pamäti, plodnosti a zdravému spánku. A okrem iného tiež podporuje krvotvorbu a obnovu buniek. Skrátene povedané, má samé pozitíva.

Aká je tá pravá?

Než sa do špargle pustíte, určite vyberajte čerstvé a chrumkavé kusy. Spoznáte ich ľahko, pretože sú pevné a ľahko sa zlomia. Zatlačte nechtom na reznú plochu a ak z nej vyteká tekutina, špargľa je čerstvá. Naopak, starú špargľu ľahko ohnete, má hnedasté škvrnky, rozvité alebo uschnuté konce. Vôňa by mala byť svieža a príjemná. Špargľu skladujte v nádobe s vodou v chladničke. Pozor, maximálne však jeden týždeň. Dá sa aj ľahko zamraziť, stačí ju spariť horúcou vodou, vychladiť a dať do mrazničky, kde ju môžete mať uloženú až pol roka.

Ako sa špargľa pripravuje

Nemusíte sa báť, pripravovať špargľu v kuchyni nie je vôbec náročné. Môžete si ju uvariť v hrnci s vodou alebo v pare. Ideálny je na úpravu tejto zeleniny vysoký a úzky hrniec, v ktorom špargľa môže stáť bez toho, aby sa jej ponorili konce pod vodu. Nie je to však nutné. Varte podľa hrúbky 3 až 7 minút, aby zmäkla, ale zároveň zostala chrumkavá. Do vody pridajte soľ alebo plátok citróna, či trochu masla na zvýraznenie chuti. Záleží na vás. Vynikajúca je tiež grilovaná.  

Pokiaľ so špargľou pracujete v studenej kuchyni, vyvarujte sa používaniu masla, mohlo by na špargli stuhnúť. Do šalátov je lepšie pridať napríklad olivový olej alebo citrónovú šťavu. Naopak, v teplej kuchyni je použitie masla skvelou voľbou.

Špargľa je ľahko stráviteľná a ako už sme na začiatku uviedli, môžete ňou skvelo doplniť svoj ​​diétny plán. Dobrú chuť!

Nechajte sa inšpirovať našimi receptmi so špargľou, určite si skvelo pochutnáte:

Šalát zo zelenej špargle (jedlo vhodné pre 1. krok proteínovej diéty)
Morčací steak so špargľou a omáčkou (jedlo vhodné pre 2. krok proteínovej diéty)
Špargľová polievka (jedlo vhodné pre 3. krok proteínovej diéty)
Špagety so špargľou (jedlo vhodné po ukončení diétneho plánu)

Tenhle článek stojí za sdílení!

Podpora

Potrebujete poradiť?

Ozvite sa nám a my vám poradíme ako schudnúť.

Predajné miesta

KetoDiet produkty si môžete zakúpiť u vybraných partnerov.

Mapa predajní

Majte prehľad

Prihláste sa na odber nášho newslettra a o všetkom budete vedieť ako prvý.

  • Heureka
  • PPL
  • Visa
  • Maestro
  • Mastercard