🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Hormóny a ich vplyv na úspešné chudnutie. Rozhovor s lekárom Tomášom Roubíčkom

24. 1. 2022Tento článok vám zaberie 10 min čítaniaJiří Skála

Určite ste už počuli názor, že za nadváhu môžu hormóny. Ktoré z nich majú vplyv na naše chudnutie a prečo? S endokrinológom pardubickej nemocnice Tomášom Roubíčkom sme sa rozprávali o účinkoch hormónov na úspešné chudnutie, ale aj o tom, čo sa s telom deje v období menopauzy alebo prečo niekomu pri chudnutí padajú vlasy.

S Tomášom Roubíčkom, endokrinológom pardubickej nemocnice, sme sa rozprávali o hormónoch a ich vplyve na úspešné chudnutie.

Ktoré hormóny nám bránia v redukcii hmotnosti a prečo?

Základným hormónom regulujúcim tvorbu tukového tkaniva a ovplyvňujúci metabolizmus glukózy (cukru) je inzulín. Jeho hladina sa zvyšuje po každom príjme sacharidov – cukrov (ako jednoduchých, tak zložených). Pomáha spracovávať cukry a premieňať ich na bielkoviny a tuky. Pri nadváhe či obezite sa jeho množstvo v tele zvyšuje trvalo (inzulínová rezistencia), čo vedie k vyššej tvorbe a ukladaniu tuku v tele.

Ďalším hormónom ovplyvňujúci hmotnosť je kortizol, hormón kôry nadobličiek. Kortizol býva často označovaný ako hormón stresu. Jeho hladina sa zvyšuje pri záťaži organizmu, napr. horúčke, spánkovej deprivácii, intenzívnom cvičení. Jeho hlavným cieľom je mobilizácia organizmu pri stresovej záťaži. Ovplyvňuje rozklad bielkovín, zvyšuje produkciu cukru a mobilizuje tuk. Jeho dlhodobo zvýšená hladina vedie k abdominálnej obezite (tuk uložený v podkoží brucha).

Ako je to s chudnutím v prípade ochorenia štítnej žľazy?

Štítna žľaza produkuje tzv. tyroxín. Ten má vplyv nielen na metabolizmus, ale aj na množstvo iných dejov v organizme (kardiovaskulárny a dýchací systém, krvotvorbu, svalovú a opornú sústavu).

Jeho hladina určuje bazálny metabolizmus (čo znamená základný energetický výdaj – ten, ktorý je nutný pre základný chod organizmu), ďalej aj metabolizmus cukrov, tukov a bielkovín. Ak bude hodnota patologicky zvýšená alebo znížená (tzv. hypotyreóza – nízka hladina hormónu alebo hypertyreóza – vysoká hladina), bude to mať adekvátny vplyv na hmotnosť.

Našim klientom odporúčame v priebehu redukcie zaradiť aj pohyb v kombinácii s kvalitným spánkom. Ako veľmi sú tieto faktory dôležité z hormonálneho hľadiska?

Pohyb zvyšuje energetický výdaj a chudnutie je v zásade podmienené vyšším energetickým výdajom ako príjmom.

Pohyb je zásadný pre správne nastavenie regulácie energetickej bilancie. Pohyb zvyšuje energetický výdaj a chudnutie je v zásade podmienené vyšším energetickým výdajom ako príjmom (tzv. primeraný kalorický deficit). Pohyb tiež znižuje inzulínovú rezistenciu, a tým aj produkciu inzulínu. Ďalej zvyšuje bazálny metabolizmus, tzn. že vtedy, keď práve nie sme aktívni, viac spaľujeme tuky a chudneme.

Spánok zase ovplyvňuje centrálnu reguláciu energetickej bilancie a jeho nedostatok je stresový faktor, ktorý okrem iného zvyšuje množstvo kortizolu, čo zase vedie k nadmernému hromadeniu tukových zásob.

Účinné chudnutie bez cvičenia“ – slogan, ktorý môžeme často vidieť. Pritom chudnutie je v zásade podmienené vyšším energetickým výdajom ako príjmom.


Ktoré faktory spôsobujú spomínanú inzulínovú rezistenciu?

Inzulínová rezistencia je tzv. nedostatočná odpoveď organizmu na hormón inzulín. Prispieva veľkou mierou k rozvoju diabetu 2. typu.

Fajčenie je jedným z faktorov, ktoré spôsobujú inzulínovú rezistenciu a veľkou mierou prispievajú k rozvoju diabetu 2. typu.

Sú to:

  • v prvom rade genetické faktory,

ďalej predovšetkým:

  • nevhodná strava,
  • nedostatok telesného pohybu,
  • obezita,
  • nedostatok spánku,
  • fajčenie.

Rozoznávame dva tzv. základné hormóny hladu, a to leptín a grelín, ktoré zároveň ovplyvňujú našu chuť a sýtosť. Môžete nám vysvetliť, na akom princípe tieto hormóny fungujú?

Tukové tkanivo vytvára množstvo faktorov ovplyvňujúcich reguláciu príjmu potravy. Jednoznačne najdôležitejší je leptín. Napriek ďalším látkam pôsobí v hypotalame (časť mozgu, ktorá je okrem iného zodpovedná za riadenie energetickej bilancie) a vedie k zníženiu príjmu potravy. Jeho množstvo je závislé od množstva tukového tkaniva. U obéznych jedincov je však zároveň odolnosť na tento hormón.

Naopak, grelín je hormón, ktorý sa tvorí v sliznici žalúdka a ktorý telu oznámi, že má nedostatočný energetický príjem a núti ho jesť viac potravy a ukladať tuk do podkožia. Pokiaľ sa teda snažíte schudnúť, je potrebné znížiť hladinu grelínu v krvi. To sa dá najlepšie dosiahnuť tak, že sa budete snažiť

  • dostatočne spať,
  • vyhnete sa extrémnemu kolísaniu telesnej hmotnosti,
  • vďaka pohybu zvýšite objem svalovej hmoty,
  • budete jesť viac bielkovín.

Vedeli ste, že?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že grelín je úplne zbytočný hormón, ktorý ľuďom bráni zhodiť prebytočné kilá. V minulosti však tento hormón pomáhal ľuďom udržiavať zdravé množstvo telesného tuku, ktorý potom mohli využiť v horších časoch, keď nebolo čo jesť.

Mnoho žien sa v období okolo 50. roku života sťažuje na zvyšovanie hmotnosti. Čím si tento častý jav vysvetliť a aké komplikácie to so sebou prináša?

V menopauze, okolo 50. roku života ženy, klesá hladina ženských hormónov, tzv. estrogénov, ktoré sa bežne tvoria vo vaječníkoch.

To môže spôsobiť tzv. klimakterický syndróm, ktorý sa prejavuje napr. návalmi, potením, búšením srdca ďalej nespavosťou, úzkosťou, poruchou koncentrácie, stratou energie, poklesom libida, častými zmenami nálady atď.

Jedným z významných negatívnych prejavov zníženej produkcie estrogénov je rozvoj osteoporózy. teda výrazného úbytku kostného tkaniva a vyššieho rizika vzniku zlomenín.

Naopak, mužskú časť populácie s pribúdajúcim vekom trápi úbytok testosterónu. Je možné nejako prirodzene zvyšovať hladinu testosterónu?

U mužov, na rozdiel od žien, nedochádza k prudkému, ale len k pozvoľnému poklesu funkcie pohlavných orgánov. Koncentrácia testosterónu, hlavného mužského hormónu, klesá približne o 1,5 % ročne. Ubúda svalová sila a hmota, pribúda tuk.

Hladina súvisí aj s obezitou, teda prirodzená hmotnosť zvýši jeho hladinu. Ďalšími dôležitými faktormi sú:

  • pohyb,
  • kvalitná strava s dostatkom vitamínov a stopových prvkov,
  • spánok,
  • sexuálna aktivita.

Prečo niekomu v priebehu redukcie hmotnosti padajú vlasy?

Padanie vlasov pri redukčnej diéte môže byť spôsobené nedostatočným množstvom bielkovín (tzv. esenciálnych aminokyselín – tzn. tých, ktoré si telo nevie vytvoriť a musí ich prijať z potravy), tiež to môže byť nedostatkom vitamínov, stopových prvkov (železo, zinok, biotín atď.).

Odporúčanie výživovej poradne

Ak vám v priebehu diétneho plánu padajú vlasy, kontaktujte nás. Individuálne s vami preberieme možné príčiny a poradíme, ako tomu predísť.

Výživová poradňa

Pri samovoľnom chudnutí a vypadávaní vlasov je dôležité kontaktovať svojho praktického lekára, ktorý môže vykonať ďalšie vyšetrenia – napr. vyšetrenie hormónov štítnej žľazy.

Veľa klientov má zbytočnú obavu z príjmu tukov, ktoré v diéte odporúčame. Môžete uviesť, prečo sú pre naše telo tuky vhodné a ktoré zdroje by sme mali využívať?

Tuky sú základnou a najbohatšou energetickou živinou. Sú dôležité pre syntézu niektorých hormónov a vyvolávajú dlhodobejší pocit sýtosti. Ďalej zaisťujú spracovanie niektorých vitamínov, napr. A a E, podieľajú sa na funkčnosti pohlavných orgánov, sú dôležité pri výstavbe bunkových membrán. Pri znižovaní váhy je nutné obmedziť spotrebu nasýtených tukov a, naopak, nášmu organizmu dodať v dostatočnom množstve kvalitné nenasýtené mastné kyseliny.

Čo sa týka spaľovania tukov, je výhodnejšie cvičiť ráno nalačno alebo sa predtým naraňajkovať?

Z hľadiska fungovania metabolizmu a zaistenia energetického výdaja je určite vhodnejšie cvičenie po raňajkách.

Cvičenie nalačno

Vďaka produkcii kortizolu je ráno nalačno organizmus nastavený na šetrenie a energetický výdaj je zaistený odbúravaním predovšetkým bielkovín (svalov), len v malej miere tukov. Zvýšením výdaju cvičením prehĺbime toto odbúravanie, a tým si zaistíme nežiaduci pokles svalovej hmoty.

Cvičenie po raňajkách

Naopak, po jedle sa vyplavuje inzulín, preruší sa odbúravanie bielkovín a vstrebaný cukor sa použije vo svaloch na činnosť. Následná produkcia inzulínu zaistí novú produkciu bielkovín vo svaloch a dlhšie aeróbne cvičenie začne odbúravať aj podkožný tuk.

Pre vysnívanú postavu sú ľudia často schopní zachádzať do extrémov. Jedným z nich je aj dlhodobé hladovanie, keď sú presvedčení, že čím menej toho zjedia, tým lepšie budú zhadzovať tuk. Čo tomu hovoríte?

V prvej fáze, pri krátkodobom hladovaní (asi 72 hodín), sa zvýši odbúravanie zásobného cukru v pečeni a vo svaloch a potom sa stimuluje aj odbúravanie tukov.

Pri dlhodobom hladovaní potom stúpa odbúravanie bielkovín, aby boli zaistené látky pre tvorbu glukózy (cukru v krvi). Všeobecne sa však metabolizmus reguluje tak, aby sa bielkoviny v maximálnej možnej miere šetrili. Stupňuje sa odbúravanie tukov, čo vedie k nadprodukcii ketolátok. Orgány závislé od glukózy sa postupne adaptujú na väčšie využitie ketolátok ako zdroja energie, takže odbúravanie bielkovín postupne klesá (z počiatočných asi 75 g bielkovín za deň, t. j. asi 300 g svaloviny, na asi 25 g bielkovín, t. j. asi 100 g svaloviny denne ). Okrem zníženej sekrécie inzulínu sa postupne znižuje aj produkcia hormónov štítnej žľazy. Znižuje sa produkcia tepla a fyzická aktivita hladujúceho jedinca.

Najčastejšia hormonálna nerovnováha je daná nedostatkom či nadbytkom hormónov štítnej žľazy.

Aké sú signály hormonálnej nerovnováhy a kedy by sa to malo začať riešiť?

Najčastejšia nerovnováha je daná nedostatkom či nadbytkom hormónov štítnej žľazy. Nedostatok sa môže prejaviť opuchmi, pomalším pulzom, spomaleným tempom, vypadávaním vlasov, suchou pokožkou, chudokrvnosťou, chrapotom, zvýšením váhy.

Naopak, zvýšená funkcia sa prejavuje búšením srdca, neznášanlivosťou tepla, triaškou, chudnutím, teplou, jemnou kožou, padaním vlasov, hnačkami, nervozitou.

Pri akýchkoľvek takýchto príznakoch je nutné navštíviť praktického lekára.

Ak na sebe ľudia začnú pozorovať objektívne príznaky (padanie vlasov, búšenie srdca, nevoľnosť atď.), akým spôsobom je možné najlepšie zistiť hladiny dôležitých hormónov?

V rámci pravidelnej preventívnej prehliadky praktický lekár zisťuje hladiny hormónov štítnej žľazy, ktorých hladiny sú najčastejšie vychýlené. Samozrejmosťou je ich vyšetrenie pri stave, ktorý by mohol byť spôsobený ich nízkou alebo vysokou hladinou.

Hladiny ďalších hormónov už patria do vyšetrovania endokrinológom. Okrem už spomínaných hormónov štítnej žľazy sa vyšetrujú najmä hladiny hormónov kôry a drene nadobličiek, pohlavných hormónov a hypofýzy (mozgový podvesok).

Zhrňte nám na záver, ktoré hormóny majú z hľadiska redukcie hmotnosti najdôležitejšiu funkciu a prečo?

V súvislosti s ovplyvnením energetickej bilancie a prípadne hmotnosti môžeme hormóny rozdeliť na tie, ktoré vznikajú a pôsobia centrálne – v mozgu (napr. neuropeptid Y, orexíny atď.) a tie, ktoré vznikajú inde v tele – v kôre nadobličiek (kortizol), v pankrease (inzulín) ), v sliznici žalúdka a tenkého čreva (grelín, GLP, pankreatický polypeptid, cholecystokinín a ďalšie), v tukovom tkanive (leptín, adiponektín) a tiež nesmieme zabudnúť ani na hormón štítnej žľazy (tyroxín).

Regulácia energetickej rovnováhy je pre organizmus rozhodujúca pre prežitie. Ak je táto rovnováha narušená, dochádza na jednej strane k obezite, na druhej strane k podvýžive.

Na otázky odpovedal: MUDr. Tomáš Roubíček, endokrinológ

Foto: archív Tomáša Roubíčka, ShutterStock

Tento článok stojí za zdieľanie!

Jiří Skála výživový poradca a produktový špecialista KetoDiet

Výživový poradca a kondičný tréner v jednej osobe. Zodpovedne rozširuje náš sortiment o nové produkty a píše články o zdravom životnom štýle.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov