🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Môžem športovať už od 1. kroku? Áno, ale...

14. 7. 2020Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaJiří Skála

Rozhodli ste sa, že schudnete pomocou jedného z diétnych plánov, a zároveň sa chcete začať pravidelne hýbať. S pravidelným pohybom nemáte veľa skúseností a váhate, akú aktivitu si vybrať? Pomôžeme vám.

Žena v športovej obuvi kráča parkom. Športovať môžete už od 1. kroku diéty, ale začínajte pomaly a opatrne.

Mám ísť do toho fitka, alebo si obuť topánky a ísť radšej behať? Možno si lámete hlavu nad tým, do akého športu sa pustiť od 1. kroku a zároveň tým podporiť vašu snahu schudnúť. Dali sme dohromady pár tipov a rád, ktoré vám pomôžu s výberom ideálnej pohybovej aktivity.

Športovanie v priebehu ketózy? Ide to vôbec dokopy?

Poďme si zopakovať trochu teórie. Asi už dobre viete, že podstatou ketózy je, že po niekoľkých dňoch (2 – 4) dôjde k zmene metabolického stavu organizmu. To bude v praxi znamenať, že začnete čerpať energiu primárne z tukov a nie zo sacharidov, ako to bolo pred začatím diéty.

A práve obmedzenie príjmu sacharidov a intenzita, s akou budete zvolenú aktivitu vykonávať, sú rozhodujúcimi faktormi pre jej správny výber. Je to preto, že pri vysoko intenzívnom cvičení bez dostatku kyslíka pre pracujúce svaly, ako je napríklad cvičenie v posilňovni alebo šprinty, poskytujú rýchly zdroj energie práve sacharidy. Pamätajte však, že zásoba sacharidov od 1. kroku je obmedzená na minimum, a preto neodporúčame vykonávať akýkoľvek vysokointenzívny pohyb. Bolo by chybou začať s diétnym režimom a zároveň hneď intenzívne športovať, ak na to vaše telo nie je zvyknuté. Pokiaľ ste však boli zvyknutí venovať sa nejakej ľahkej športovej aktivite, môžete v nej, samozrejme, pokračovať hneď od 1. kroku.

Akú pohybovú aktivitu zvoliť?

Jednoducho takú, ktorá vás bude baviť. Všeobecne odporúčame zaradiť skôr aeróbny typ pohybovej aktivity. Ide o mierny, dlhotrvajúci pohyb, keď svaly potrebujú na svoju prácu prísun kyslíka. Môžete pri vykonávanej aktivite hovoriť, prípadne dýchať nosom, vaša pulzová frekvencia je mierne zvýšená a vy sa potíte? Potom presne to je aeróbny pohyb.

Pravidelné aeróbne cvičenie prináša mnoho zdravotných benefitov.

  • Bude sa vám lepšie dýchať, čo ocenia nielen vaše srdce a pľúca, ale celkovo dostanete svoju obehovú sústavu na vyššiu úroveň.
  • Podporíte prevenciu vzniku civilizačných chorôb.
  • Vyčistíte si hlavu vtedy, keď sa vám nevydaril deň v práci.
  • Zlepšíte si náladu a psychickú pohodu, pretože dôjde k vyplaveniu „povzbudzujúcich“ hormónov, ako sú napríklad endorfíny alebo dopamín.

4 tipy na aeróbnu pohybovú aktivitu

Chôdza

1. Chôdza

Chôdza je aeróbna fyzická aktivita, ktorá má oproti ostatným športom jednu obrovskú výhodu. Ide o najprirodzenejší druh pohybu, ktorý zvládne prakticky každý a môžete ho robiť kdekoľvek, kedykoľvek a v akomkoľvek ročnom období. Pri chôdzi naše srdce pravidelne bije a svojím dychom môžete ovplyvniť aj pohodu prežívania.

Spojíte príjemné s užitočným a do svojej pohybovej aktivity zapojíte aj zvyšok rodiny v rámci výletov alebo vášho psieho maznáčika, ktorý každodennú hodinovú prechádzku ocení.

Nordic walking

2. Nordic walking

Nordic walking má všetky výhody, ktoré nám poskytuje chôdza, plus niekoľko ďalších. Budete potrebovať špeciálne palice, ktoré sú určené priamo na túto aktivitu. Práve vďaka paličkám zapojíte okrem svalov dolných končatín aj ostatné veľké svalové skupiny, ako sú napríklad ruky, svaly chrbta, prsné svalstvo a do istej miery aj brušné svalstvo. Ak sa rozhodnete pre Nordic walking a vyrazíte na dlhšiu túru do hôr, nezabudnite si do vrecka pribaliť naše proteínové tyčinky, ktoré poslúžia ako skvelá desiata.

Plávanie je vhodnou aktivitou už od 1. kroku diéty.

3. Plávanie

Ďalším vhodným pohybom je plávanie, ktoré rovnomerne zaťažuje, posilňuje a zároveň naťahuje celé telo. Je navyše šetrné ku kĺbom, a preto je vhodné aj pre osoby s väčšou nadváhou. Vďaka krytým bazénom, dostupným takmer v každom meste, môžete plávať kedykoľvek a v akomkoľvek počasí. Plávanie má svoje technické limity. Ak plávate prsia, čo je asi najbežnejší a najmenej náročný štýl, môže vám robiť problém záklon hlavy a dýchanie. Preto sa sústreďte na správnu techniku a postupne sa naučte správne dýchať.

4. Joga

Ako spestrenie pohybovej aktivity môžete zvoliť aj relaxačné cvičenia vo forme jogy. Joga nám pomáha s udržaním telesnej pružnosti, duševnej a fyzickej sviežosti a je zdrojom pozitívnej energie. Vďaka relaxačným cvičeniam sa naučíte ovládať a uvoľniť celé svoje telo a zároveň odpočívať pomocou vlastnej mysle. Cvičenie navodzuje príjemné pocity.

Či už zvolíte akúkoľvek formu pohybovej aktivity, myslite na to, že je ju potrebné vykonávať pravidelne, a to minimálne trikrát do týždňa. Zvoľte si taký šport, ktorý vás bude baviť a budete sa naň tešiť. Nemáte práve chuť ísť plávať? Prejdite sa po parku. Ste po včerajšom tréningu unavení a bolia vás svaly? Vyrazte na jogu. Potom vám nikdy nenapadne športovanie vynechať a výsledky na seba nenechajú dlho čakať. Nikdy sa do pohybu nenúťte násilím a ak by ste v prvej fáze pri športe pociťovali slabosť, zaraďte ho až od nasledujúceho kroku.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Jiří Skála výživový poradca a produktový špecialista KetoDiet

Výživový poradca a kondičný tréner v jednej osobe. Zodpovedne rozširuje náš sortiment o nové produkty a píše články o zdravom životnom štýle.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov