🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Máte tučnú tvár alebo druhú bradu? Vieme, ako schudnúť na tvári

19. 3. 2024Tento článok vám zaberie 8 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Vitajte, lícne kosti. Zbohom, druhá brada. Pokiaľ patríte k tým „šťastlivcom“, ktorým sa prebytočný tuk ukladá aj na tvári, nezúfajte. S našimi tipmi ho ľahko zredukujete. Vďaka novej chvíľke pre seba bude vaša tvár za pár týždňov viditeľne štíhlejšia.

Schudnite v tvári s KetoDiet a nehanbite sa za ňu.

Čo je tuk na tvári a na čo slúži?

Niekomu sa usadzuje nespotrebovaná energia v podobe tukových vankúšov na bokoch, inému na bruchu. Rovnako tak môžete mať genetický predpoklad na ukladanie tuku v oblasti tváre. A to najčastejšie na lícach alebo na brade, kde potom často vzniká tzv. druhá brada. Záleží, aký typ tváre máte – či okrúhly, oválny, hranatý, srdcovitý alebo trojuholník.

Na tvári máme niekoľko vrstiev tkaniva a do každej z nich sa ukladá tuk. Ten je v úmernej miere žiaduci, pretože pôsobí ako izolačná vrstva. Čiastočne pomáha tvárovým „žuvacím“ svalom správne fungovať a vďaka nemu sa naša pleť udržuje pevná a pružná.

Ako funguje úbytok tuku na tvári? 

Niekto sa snaží rýchlo schudnúť na bruchu, iný zoštíhliť stehná, vy potrebujete schudnúť na tvári. Zrejme však narazíte na prekážku v podobe fyziológie. Aj podľa odborných štúdií si nejde vopred jednoducho vybrať napríklad líca a z nich začať chudnúť tuk.

Telo chudne pozvoľna a rovnomerne. Možno máte pocit, že vám vždy prvé chudnú prsia alebo zadok. To môže byť spôsobené odvodnením. Nadbytočná voda odchádza z tela pri úprave jedálnička spravidla ako prvá.

Keď budete chcieť schudnúť na svojich okrúhlych lícach alebo druhej brade, príjemným bonusom bude, že schudnete aj ďalších partiách. Predsa len môžete však tvári účinnými metódami pomôcť. Ako efektívne zoštíhliť líca? Ste pripravení? Ideme na to.

5 tipov, ako rýchlo schudnúť na tvári

1. Úprava jedálnička

Začnite vyškrtnutím potravín obsahujúcich príliš veľa soli a jednoduchých cukrov, ktoré môžu spôsobovať opuchy a zadržiavanie vody v tvári.

Aby ste sa tuku (nielen) v tvári začali účinne zbavovať, je potrebné dostať sa do tzv. kalorického deficitu. Ten nastolíte jedine pomocou diétneho jedálnička a pravidelnej fyzickej aktivity. Postrážte si v strave dostatok zdrojov kvalitných bielkovín, zeleniny, zdravých tukov a v primeranom množstve zaraďte komplexné sacharidy alebo sa dajte na low carb štýl stravovania

Proteínové cestoviny risoni KetoDiet sú skvelým zdrojom bielkovín

Ak si jedálniček na chudnutie netrúfate zostaviť sami alebo neviete, ako sa do kalorického deficitu dostať, nechajte si odporučiť diétny plán našou múdrou BMI kalkulačkou

Prísun zdravých tukov žiaduci  

Vďaka zaradeniu zdravých tukov do stravy budete mať aj naďalej vyrovnanú hormonálnu hladinu a vaša pleť aj vlasy budú žiariť. 

2. Tvárové cvičenia a masáž 

Pravidelná kozmetická starostlivosť o pleť je základ. Aby vaša tvár predčasne nestrácala svoje kontúry, a navyše sa vám ho podarilo zoštíhliť, pomôžu vám účinné procedúry, ktoré tvár rozpohybujú a prekrvia, ako sú: 

Kozmetička Tereza Ždímalová vykonáva kozmetickú masáž

A) Kozmetická masáž 

Správne vykonaná masáž dokáže podľa kozmetičky Terezy Ždímalovej upokojiť nielen myseľ, ale aj veľmi pozitívne pôsobí na nervovú sústavu a celkové fungovanie pleti. 

Kozmetická masáž:

  • Zvýši prekrvenie.
  • Upokojí a uvoľní svaly na tvári.
  • Pôsobí na všetky 3 vrstvy kože (pokožka, zamša, podkožné väzivo).
  • Uvoľňuje póry.
  • Odplavuje kyselinu mliečnu.
  • Odďaľuje prejavy starnutia, zjemňuje vrásky.
  • Zlepšuje schopnosť pleti vstrebávať aktívne látky.

Vaša pleť bude pri pravidelnom vykonávaní rozjasnená, vypnutá a bude sa vedieť lepšie zbavovať toxických látok.

 

B) Pomôcky na formovanie tváre 

Rovnakými pohybmi, ktorými si tvár masírujete, ho môžete „prechádzať“ a stimulovať pomôckami na to určenými. Medzi najobľúbenejšie patria gua sharollery

Gua sha a roller – pomôcky na masáž tváre a jej zoštíhlenie

Gua sha (pozrite obrázky) je „vyhryznutý kamienok“ (môže byť aj s výstupkami na ešte lepšie prekrvenie), ktorý vám masíruje tvár a vďaka jeho tvarovaniu sa dostanete do všetkých miest. „Pomáha vám účinne formovať tvárové kontúry a rozbíjať tukové vankúšiky,“ vysvetľuje účinky pomôcky odborníčka Tereza Ždímalová, ktorá sa kozmetike venuje viac ako 5 rokov a posledné 4 roky sa aktívne stará o tváre svojich klientiek. 

Gua sha – masáž tváre prispeje k spevneniu kontúr a zoštíhleniu

Gua sha – masáž tváre prispeje k spevneniu kontúr a zoštíhleniu

TIP kozmetičky Terezy Ždímalovej  

Rozjasnite svoju tvár aktívne sérami a boostermi s obsahom vitamínov, ktoré výrazne prospievajú zdraviu pokožky.

 Schudnite na tvári pomocou tvárovej jogy a KetoDiet

C) Tvárová gymnastika – cviky 

Okrem prekrvovania tkaniva pomocou masáže môžete tvár aj aktívne precvičovať. Skúste tvárové cvičenia, ako napr. tvárová joga – face yoga alebo ďalšie cviky posilňujúce tvárové svaly. 

Tvárové cvičenia môžu posilniť vytúžené svaly a prispieť k zoštíhleniu tváre, ale stane sa tak jedine vtedy, ak cviky vykonávate pravidelne. Vytvorte si svoj pravidelný rituál. Cvičte v rovnakom čase v jednej miestnosti. Urobte si z cvičenia príjemnú chvíľku, na ktorú sa budete tešiť. 

Nemusíte nutne cvičiť každý deň. Keď to bude každý druhý deň alebo aspoň 3-krát týždenne, efekt sa dostaví,“ radí kozmetička. Tvárových cvikov existuje veľké množstvo. Vyskúšajte základné verzie a postupne pridávajte na zložitosti – tak ako v tréningu ktorejkoľvek inej časti tela. 

Ako schudnúť na tvári – cviky 

Postavte sa pred zrkadlo. S vtipnými účinnými tvárami začíname 3, 2, 1... TERAZ! 

  1. A, O, I – komplexná rozcvička – čo najvýraznejšie za sebou opakujte 30 sekúnd samohlásky a, o a i. Otvárajte ústa, čo to len pôjde. 
  2. X – krk a druhá brada – nastavte si tvár, ako keď vyslovujete hlásku X a tlačte jazyk na horné poschodie. Pokročilí predsunú bradu vpred. Mali by ste cítiť napínajúce sa svaly na krku. Pre ešte väčší efekt pritom zakloňte hlavu. 
  3. Nafúknuté líca – líca – naplňte jedno líce vzduchom a pomaly ho presúvajte do druhého líca, ako by ste čistili zuby ústnou vodou. 

Cviky na tvár ľubovoľne 10 minút striedajte. 

3. Pravidelný pohyb. Pridajte kardio 

Aby ste tuk z tváre „vyhnali“ ešte efektívnejšie, priveďte k pohybu celé svoje telo. Ako spomíname na začiatku článku, naše telo stráca tuk rovnomerne, preto aj pravidelnou pohybovou aktivitou dospejete k štíhlejšej tvári. 

Najúčinnejšia je pri spaľovaní tukov kombinácia aeróbnej a anaeróbnej aktivity (napr. kombinácia behu a silových tréningov). Pokiaľ vás tlačí čas, zaraďte pre začiatok aspoň 2-krát týždenne 40-minútové kardio – rýchlejšia chôdza, nordic walking, beh, plávanie, tanec a pod. 

Sirup bez cukru grep KetoDiet osvieži pitný režim

4. Dostatočná hydratácia, alkohol zakázaný 

Každý deň by ste mali vypiť cca 40 ml tekutín na 1 kg vašej váhy. Ideálne čistej vody. Vodu môžete doplniť ovocnými alebo bylinnými čajmi. Zelený a čierny čaj sa však rovnako ako káva do pitného režimu nepočítajú. Organizmus pre kofeín, respektíve teín odvodňujú. 

Vyšší prísun tekutín vám pomôže rýchlejšie odplavovať škodlivé látky, a tým aj rýchlejšie zbavovať telo tukových vankúšov. 

Alkohol, sladené malinovky a džúsy vynechajte. Nielenže sa s akýmkoľvek chudnutím nezlučujú, ale neprospievajú ani vašej pleti. 

TIP! Spestrite si pitný režim sirupy bez cukru.

5. Kvalitný spánok

Okrem úpravy jedálnička a pravidelného pohybu je spánok tretím pilierom zdravého životného štýlu. A to právom. Bez kvalitného spánku máte v priebehu dňa menej síl na bežné aktivity, nieto potom na tú športovú, a pri dlhodobom podcenení spánkového režimu si môžete zarobiť na vážnejšie zdravotné problémy. 

Doprajte si každý deň aspoň 7 hodín spánku. Vstávajte a ľahnite si v podobnú hodinu, a to vrátane víkendov. V spálni majte vyvetrané a zatemnené. Žiadna televízia ani iná obrazovka by v nej nemala mať svoje miesto. Pred spánkom nejedzte ťažké jedlá, nepite kofeín. 

TIPY na odľahčené jedlá hľadajte v keto receptoch

Sumár najdôležitejšieho alebo čo si z článku odniesť?

Zdravý jedálniček, dôkladná hydratácia, pravidelný pohyb a dostatok spánku hrajú pri starostlivosti o tvár kľúčovú úlohu. Pridajte tvárovú gymnastiku, ktorá udrží svaly dlhšie pružné a zmierni proces starnutia. Vhodné líčenie potom môže výsledný efekt podčiarknuť. 

Pomocou vyššie spomínaných krokov a štipky trpezlivosti dosiahnete nielen štíhlejšiu tvár, ale začnete sa na seba do zrkadla zase usmievať. 

 

Foto: KetoDiet, Unsplash, Pexels, Depositphotos, H Centrum  

Autor: Nikola Nevečeřalová  

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Čo tak efektívne schudnúť aj na bokoch?

Pokiaľ by ste radi získali tipy, ktoré vám pomôžu zoštíhliť boky, pokračujte ďalej.
Prečítať si o chudnutí bokov

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov