Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Jesenné plodiny, ktoré zatočia s vašou nadváhou

Rozhodli ste sa schudnúť na jeseň? Skvelá voľba! Toto pestrofarebné obdobie pre vás nachystalo sezónne plodiny, ktoré vám pomôžu tých pár kilogramov, čo vás trápia, konečne zhodiť. Poradíme vám, aké suroviny si vybrať, a pridáme niekoľko tipov na zdravé recepty.

V lete sa doslova roztrhlo vrece s paradajkami, paprikami, cuketami alebo uhorkami. Ktoré sezónne plodiny však zaradiť do svojej zdravej stravy s príchodom chladnejšieho obdobia?

Huby sú na chudnutie skvelé

Na dlhších víkendových prechádzkach nemusíte obdivovať len krásy okolia, ale skúste si domov priniesť čerstvé huby. Prečo jesť huby? Majú energeticky nízku hodnotu, obsahujú veľké množstvo vody, vlákninu aj bielkoviny. Pri hubách však dajte pozor na množstvo tuku, na ktorom ich budete pripravovať. Huby majú tendenciu všetok tuk nasiaknuť a z pôvodne zdravo vyzerajúceho pokrmu vám vznikne ťažko stráviteľná kalorická bomba. Rezne teda nebudú pre vás to pravé. Naopak, jednoduchý a rýchlo hotový hubový guláš vám iste bude po vôli.

Ovocie a diéta

fiky_ketodietMáte radšej ovocie ako zeleninu? Keďže ovocie obsahuje spravidla viac sacharidov ako zelenina, nemal by jeho podiel v strave zeleninu prevyšovať, a to ani keď práve nechudnete. Naopak. Pomer ovocia k zelenine by mal v rámci vášho zdravého stravovania zodpovedať minimálne pomeru 1 : 2 a najlepšie si ho dať dopoludnia. Na raňajky si napríklad môžete dať nakrájaný pomaranč spolu s vločkami a jogurtom alebo na desiatu zjedzte nastrúhané jablko s mrkvou a orieškami.

Ovocie = cukor?

Ako je to s ovocím, keď sa snažíte schudnúť? Nepísaným pravidlom je, že počas chudnutia (a to nielen na jeseň) by ste sa mu skôr mali snažiť vyhýbať. Ak si však predsa len kúsok dáte, siahnite po jednom zo sezónnych druhov, ako sú jablká, hrušky a slivky. A ako sú na tom s energetickou hodnotou? Jedno priemerne veľké jablko alebo hruška (150 g) obsahuje 3 kocky cukru a 5 sliviek celé 2 kocky cukru.

Sem-tam môžete maškrtiť aj tropické druhy ovocia, ako sú mandarínky a pomaranče (ktoré obsahujú podobné množstvo cukru ako jablká a hrušky), papáju, figy alebo datle. Datle si však doprajte len vtedy, ak sa v ten deň plánujete hýbať. Ich veľkú časť (až 75 %) tvoria sacharidy. 10 ks datlí teda obsahuje približne 275 kcal.

Superpotravina avokádo

Obľúbite si tiež avokádo, ktoré je často mylne považované za zeleninu. Jeho hruškovitý tvar a kôstka vnútri však jasne naznačuje, že ide o ovocie. Avokádo obsahuje výraznú porciu živín, vitamínov a minerálov a je výnimočné tým, že ho z takmer 80 % tvorí tuk. A hoci je veľmi zdravé, súčasne je tiež poriadne kalorické. Aj keď v 100 g obsahuje len 0,5 g cukru, jeho energetická hodnota sa v rovnakom množstve šplhá k 220 kcal.

Zdravá hlúbová zelenina

V jesennej kuchyni nesmú chýbať rôzne druhy zeleniny, napríklad hlúbová. Čo ste naposledy pripravili z kapusty, kelu, karfiolu či brokolice? Ďalšie druhy, ktoré sem zaraďujeme, sú kaleráb, žerucha, kučeravý kel, pekinská kapusta alebo romanesco (t. j. „zelený karfiol“ pestovaný vo Francúzsku).

Hlúbová zelenina je pre vaše chudnutie ideálna. Obsahuje veľké množstvo vody a má nízku kalorickú hodnotu. Súčasne je plná vitamínu C, čo na jeseň uvítate, pretože posilniť imunitu a predchádzať tak prechladnutiu alebo chrípke, príde vhod. Ďalej obsahuje množstvo minerálov (napr. fosfor, draslík a vápnik) a vitamíny A a B. Ďalším veľkým plusom je, že na vaše telo pôsobí ako prevencia proti rakovine, pretože vďaka obsiahnutým látkam zamedzuje tvorbe nádorových buniek.

Z hlúbovej zeleniny ľahko pripravíte výdatné polievky, ktoré vás v chladnom počasí nielen zasýtia, ale aj zahrejú. Okrem polievok sa kapusta a kel strúhajú do šalátov – určite poznáte obľúbený coleslaw. Karfiol a brokolica sa najčastejšie varia, zapekajú a restujú. Pri varení v pare si zachovajú nielen veľké množstvo vitamínov, ale zostanú pekné aj na pohľad. Sú výborné s mäsom, zemiakmi alebo len tak.

RECEPT Vyskúšajte netradičné bezlepkové kar­fiolovo-čakankové guľôčky obaľované vo vlašských orechoch.

Aj ďalšie druhy zeleniny sa počítajú

Určite si tiež pochutnáte na paštrnáku, mrkve, póre, špenáte, poľnom šaláte, fenikli, kvake, ale rovnako aj na „letnej“ cukete a baklažáne. Máte dojem, že vám vo vymenovanej zelenine niečo chýba? Vynechali sme cviklu, zeler a tekvicu (aj keď tú tiež občas niekto považuje za ovocie), na ktoré sa pozrieme bližšie. K nim pripojíme aj pár užitočných informácií o zázvore.

Cvikla

repa_ketodietČervenú repu si mnohí predstavia ako zaváraninu v pohári v kyslom náleve. Táto „jedálenská“ úprava je však už niekoľko rokov prežitkom. Naučte sa ju pripravovať zdravšie, aby ste z nej vyžmýkali všetky živiny. Červená repa obsahuje veľké množstvo železa a ďalších minerálov, vitamíny B aj E a betakarotén. Vďaka pektínu pomáha znižovať cholesterol a vďaka kremíku vyživuje nechty, vlasy i pleť.

Ako cviklu pripravovať? Surovú si ju môžete nastrúhať do šalátu alebo uvariť. Varenie vám síce zaberie viac času, ale varom sa z nej uvoľní viac minerálnych látok. Skvelá je aj ako šťava, ktorá očistí vaše telo od toxínov.

RECEPT Skúste cviklu jednoducho upe­čenú.

Zeler

zeler_ketodietTiež veľmi často nekupujete zeler, pretože jediné, na čo ho bežne používate, je vývar? Viete, že je to škoda, pretože zeler je skvelým zdrojom vitamínu C a navyše pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok? Je považovaný za prírodné antibiotikum, pretože z tela odstraňuje baktérie a dezinfikuje. A teraz jedna tajná informácia – zeler funguje aj ako prírodné mužské afrodiziakum. Najúčinnejší je surový – napríklad vo forme vylisovanej šťavy.

Ako inak zeler pripraviť? Nastrúhajte ho do nátierok a zeleninových šalátov alebo ho nakrájajte na hranolčeky, okoreňte a upečte v rúre. Nikto z rodiny nespozná, z čoho ste ich vyrobili.

RECEPT Uvarte si zelerovú polievku so zázvorom.

Zázvor

zazvorF_ketodietPôvodom ázijskú rastlinu ďumbier využívame hneď dvojakým spôsobom, ako potravinu i liek. Pôsobí protizápalovo a podporuje tvorbu tráviacich štiav a slín, čím uľahčuje trávenie, zmierňuje pálenie záhy a nadúvanie. Tiež po ňom zvyknete siahnuť, keď sa necítite vo svojej koži a niečo na vás lezie? Ak ste vymrzli na dlhej prechádzke, zázvorový kúpeľ vás zahreje.

Pozor na „predávkovanie“. Vedeli ste, že sušeného zázvoru by ste si nemali dať viac ako 1 gram a čerstvého 4 gramy za deň? Ak to preženiete, zahrávate sa s hnačkou alebo nevoľnosťou. V krajnom prípade môže dôjsť k srdcovým poruchám.

Ako zázvor pripraviť? Určite poznáte a z času na čas pijete čerstvý zázvorový čaj, keď horúcou vodou zalejete plátky alebo lyžicu nastrúhaného zázvoru a prihodíte citrón. Výborný je tiež zavarený, ktorý sa hodí napríklad k sushi. Čerstvý, kandizovaný aj sušený dodá vašej kuchyni nádych exotiky. Často býva súčasťou zmesí korenia (napr. karí). Hodí sa však tiež do pečiva alebo marmelád.

RECEPT Zázvorová limonáda, ktorá vás zaručene nakopne.

Tekvica

tekvica_ketodietNemôžeme vynechať kráľovnú jesennej kuchyne, tekvicu. Tekvica spestruje okrem výzdoby vašich domovov aj zdravú stravu. Poznáme hneď niekoľko druhov a v kuchyni najčastejšie siahame po tekviciach hokaido, špagetovej, maslovej alebo muškátovej. Na chudnutie je táto plodina vhodná hlavne preto, že obsahuje až 90 % vody, vlákninu, minerály (napríklad horčík, draslík, železo) a betakarotén. Semienka sú tiež zdrojom zinku, vitamínov A, C, E aj skupiny B. Vďaka obsahu aminokyselín pomáha odbúravať stres a nespavosť.

Príprava tekvice nie je vôbec náročná a navyše sa hodí ako do slaných, tak aj do sladkých jedál – aj keď s tými v diétnom režime opatrne. Okrem dužiny, z ktorej najčastejšie pripravujete tekvicovú polievku alebo rizoto, si občas zobnite aj tekvicové semienka. Najľahšie je tekvicu rozkrájať a upiecť (napríklad s cesnakom). Pečenú ju môžete zjesť len tak s pečivom alebo ako prílohu k mäsu.

RECEPT Zelerové hranolčeky už poznáte. Je čas vyskúšať aj tekvicové.

Vitamínová bomba na záver

smoothie_ketodietNadopujte svoje telo čerstvými jesennými džúsmi alebo smoothie. Najzdravšie sú zeleninové (najčastejšie pripravené zo stonkového zeleru, červenej repy, zeleru alebo brokolice), do ktorých môžete primiešať 2 až 3 lyžice tvarohu, aby ste doplnili bielkoviny. Aby vám čerstvý džús chutil viac, prihoďte lyžicu chie alebo ľanových semienok.

Pokiaľ si budete pripravovať čisto ovocné smoothie, dajte pozor na banánové, melónové a ananásové kombinácie, ktoré obsahujú väčšiu dávku cukru. Zvoľte radšej jablká, hrušky a citrusy, ale s mierou.

Ak nestíhate, máme pre vás tip na bleskovo hotové proteínové smoothie s príchuťou pomaranča.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Podpora

Potrebujete poradiť?

Ozvite sa nám a my vám poradíme ako schudnúť.

Predajné miesta

KetoDiet produkty si môžete zakúpiť u vybraných partnerov.

Mapa predajní

Majte prehľad

Prihláste sa na odber nášho newslettra a o všetkom budete vedieť ako prvý.

  • Heureka
  • PPL
  • Visa
  • Maestro
  • Mastercard