Zelená výpredaju! Produkty v pôvodnom kabátiku so zľavou až 40 %Vyberte si. Len do vypredania zásob.

Cuketové špagety, karfiolová ryža & šošovicová nátierka. Hor sa do kuchyne!

23. 11. 2021Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaTereza Břízová

Inšpirácie na varenie nie je nikdy dosť. Práve preto sme tu s ďalšou dávkou receptov pre všetkých, ktorí chcú žiť zdravo, ale s chuťou.

Recept vhodný do ketodiéty – Cuketové špagety s avokádovým pestom, píniovými orieškami a parmezánom.

Cuketové špagety

  • 1 porcia
  • 20 minút
  • od 2. kroku ketodiéty

Budeme potrebovať:

  • cuketu 200 g
  • avokádo 50 g
  • cesnak 5 g
  • citrónovú šťavu 10 ml
  • olivový olej 10 ml
  • soľ podľa chuti
  • korenie podľa chuti
  • parmezán 20 g
  • píniové oriešky 15 g
  • bazalku podľa chuti

Ako na to:

Avokádové pesto: Avokádo pozdĺž kôstky rozrežeme a vydlabeme zo šupky. Roztlačíme ho vidličkou a pokvapkáme šťavou z citróna. Všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. K pestu pridáme nadrobno nakrájanú bazalku, osolíme, okoreníme a znova premiešame.

Cuketové špagety: Cuketu umyjeme a pomocou škrabky z nej postupne odkrajujeme dlhé plátky. Pripravené cuketové špagety vložíme na panvicu a restujeme na olivovom oleji cca 2 minúty.

Hotové špagety podávame s avokádovým pestom a posypeme píniovými orieškami a strúhaným parmezánom.

Cuketové špagety vám už od 2. kroku diéty môžu suplovať jedno bielkovinové jedlo. K štyrom porciám KetoDiet ich pokojne zaraďte ako piatu porciu, ktorou doplníte svoj denný jedálny lístok.

Proteinové špagety mají o 60 % méně než běžné těstoviny a díky vysokému obsahu bílkovin vás spolehlivě zasytí.

Pestom z avokáda môžete spestriť aj „klasické” proteínové špagety, a to od 3. kroku diétneho plánu. Keď vyberiete správne cestoviny, nemusíte sa trápiť výčitkami svedomia, a to ani v low carb režime. 30 % bielkovín, 30 % vlákniny – také zloženie je zárukou, že proteínové špagety zaženú hlad na dlhý čas. Majú pritom o 60 % menej sacharidov ako bežné cestoviny.

Karfiolová ryža

  • 1 porcia
  • 15 minút
  • od 2. kroku ketodiéty

Budeme potrebovať:

  • karfiol 200 g
  • proteínovú omeletu KetoDiet so syrovou príchuťou 27 g
  • olivový olej 10 ml
  • čerstvý koriander podľa chuti
  • cherry paradajky 20 g
  • jarnú cibuľku 35 g
  • kurkumu podľa chuti
  • korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti

Ako na to:

Karfiol umyjeme a nakrájame na ružičky. Tie následne v mixéri rozmixujeme nahrubo. Proteínovú omeletu vymiešame vo vode podľa návodu a necháme chvíľku postáť. Na kvapke olivového oleja ju potom osmažíme rovnakým spôsobom, ako keď pripravujeme vyprážané vajíčka, a preložíme ju do misky.

Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska a speníme na olivovom oleji. Pridáme k nej rozmixovaný karfiol a spoločne restujeme, kým nezmäkne. Prisypeme kurkumu, soľ a korenie a všetko premiešame. K zmesi pridáme hotovú omeletu, pokrájané cherry paradajky a chvíľu spoločne smažíme.

Karfiolovú ryžu ozdobíme čerstvým koriandrom.

Ako a prečo upravovať karfiol

Výživový poradca Jiří Skála zdôrazňuje, že „na karfiol by sme pri zdravom stravovaní nemali zabúdať. Rovnako ako pri brokolici boli aj pri karfiole preukázané protirakovinové látky, vitamín K, vitamín C a fytosteroly, čo sú látky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi. O tieto cenné zložky sa môžeme ľahko pripraviť nevhodnou tepelnou úpravou. Ideálne je upravovať karfiol v pare, tak si uchová nielen svoju prirodzenú farbu, ale zároveň nestráca to najcennejšie. Čerstvý karfiol najlepšie spoznáme tak, že má biele a tvrdé ružičky. Ani s jeho nadmernou konzumáciou by sme to však nemali preháňať. Obsahuje totiž aj tzv. strumigénne látky, ktoré môžu narušiť funkciu štítnej žľazy, ale to platí naozaj iba pri extrémnom príjme.“

Šošovicová nátierka

  • 1 porcia
  • 30 minút
  • od 3. kroku ketodiéty

Budeme potrebovať:

  • červenú šošovicu 40 g
  • bielu cibuľu 35 g
  • cesnak 5 g
  • citrónovú šťavu podľa chuti
  • olivový olej 10 ml
  • proteínový chlieb KetoDiet tmavý 70 g
  • cherry paradajky 10 g
  • čili papriku podľa chuti
  • korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • čerstvú bazalku podľa chuti

Ako na to:

Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a spolu s pretlačeným cesnakom ju restujeme na olivovom oleji. Do panvice vložíme nakrájanú čili papričku a nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko spoločne premiešame a restujeme, aby sa chute spojili. Pridáme prepláchnutú šošovicu. Zhruba po 5 minútach zmes podlejeme vriacou vodou a pri občasnom miešaní dusíme 15 – 20 minút do zmäknutia. Šošovica by mala získať krémovú konzistenciu aj bez mixovania.

Hotovú šošovicu podľa chuti osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Následne do nej primiešame pokrájané cherry paradajky, bazalku a pokvapkáme ju citrónovou šťavou. Šošovicovú nátierku servírujeme na proteínovom chlebe KetoDiet a ozdobíme ju paradajkou a bylinkami.

Červená šošovica – zdroj nielen bielkovín

  • Doplní bielkoviny, vitamíny (B6) a minerálne látky (železo, selén, fosfor, zinok a mangán).
  • Má schopnosť rovnomerného uvoľňovania glukózy do krvi, takže je vhodná aj pre diabetikov.
  • Skvele zasýti, a to vďaka vysokému podielu vlákniny.
  • Na rozdiel od iných druhov šošovice nenadúva. Vďaka tomu si ju môžu pokojne dopriať aj dojčiace mamičky.

Výborne variť môžete aj z čiernej šošovice beluga, ktorá je tiež bohatá na bielkoviny a vlákninu.

Autor receptu: KetoDiet

Foto: KetoDiet

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Autor

Tereza Břízová
Profil autora 

Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.

Unikol vám predchádzajúci článok s receptmi?

Šťavnatý burger, avokádová nátierka & cuketové placky - rozšírte svoj jedálny lístok o ďalšie skvelé jedlá.
Skúste 3 nové recepty

Prihláste sa na odber nášho newslettra a o všetkom budete vedieť ako prvý.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov