Zľavy až 50 % + Night Shopping
S kódom KETONIGHT25 aj na novinky a limitky*.
S kódom KETONIGHT25 aj na novinky a limitky*.
Inšpirácie na varenie nie je nikdy dosť. Práve preto sme tu s ďalšou dávkou receptov pre všetkých, ktorí chcú žiť zdravo, ale s chuťou.
Budeme potrebovať:
Ako na to:
Avokádové pesto: Avokádo pozdĺž kôstky rozrežeme a vydlabeme zo šupky. Roztlačíme ho vidličkou a pokvapkáme šťavou z citróna. Všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. K pestu pridáme nadrobno nakrájanú bazalku, osolíme, okoreníme a znova premiešame.
Cuketové špagety: Cuketu umyjeme a pomocou škrabky z nej postupne odkrajujeme dlhé plátky. Pripravené cuketové špagety vložíme na panvicu a restujeme na olivovom oleji cca 2 minúty.
Hotové špagety podávame s avokádovým pestom a posypeme píniovými orieškami a strúhaným parmezánom.
Cuketové špagety vám už od 2. kroku diéty môžu suplovať jedno bielkovinové jedlo. K štyrom porciám KetoDiet ich pokojne zaraďte ako piatu porciu, ktorou doplníte svoj denný jedálny lístok.
Pestom z avokáda môžete spestriť aj „klasické” proteínové špagety, a to od 3. kroku diétneho plánu. Keď vyberiete správne cestoviny, nemusíte sa trápiť výčitkami svedomia, a to ani v low carb režime. 30 % bielkovín, 30 % vlákniny – také zloženie je zárukou, že proteínové špagety zaženú hlad na dlhý čas. Majú pritom o 60 % menej sacharidov ako bežné cestoviny.
Budeme potrebovať:
Ako na to:
Karfiol umyjeme a nakrájame na ružičky. Tie následne v mixéri rozmixujeme nahrubo. Proteínovú omeletu vymiešame vo vode podľa návodu a necháme chvíľku postáť. Na kvapke olivového oleja ju potom osmažíme rovnakým spôsobom, ako keď pripravujeme vyprážané vajíčka, a preložíme ju do misky.
Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska a speníme na olivovom oleji. Pridáme k nej rozmixovaný karfiol a spoločne restujeme, kým nezmäkne. Prisypeme kurkumu, soľ a korenie a všetko premiešame. K zmesi pridáme hotovú omeletu, pokrájané cherry paradajky a chvíľu spoločne smažíme.
Karfiolovú ryžu ozdobíme čerstvým koriandrom.
Výživový poradca Jiří Skála zdôrazňuje, že „na karfiol by sme pri zdravom stravovaní nemali zabúdať. Rovnako ako pri brokolici boli aj pri karfiole preukázané protirakovinové látky, vitamín K, vitamín C a fytosteroly, čo sú látky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi. O tieto cenné zložky sa môžeme ľahko pripraviť nevhodnou tepelnou úpravou. Ideálne je upravovať karfiol v pare, tak si uchová nielen svoju prirodzenú farbu, ale zároveň nestráca to najcennejšie. Čerstvý karfiol najlepšie spoznáme tak, že má biele a tvrdé ružičky. Ani s jeho nadmernou konzumáciou by sme to však nemali preháňať. Obsahuje totiž aj tzv. strumigénne látky, ktoré môžu narušiť funkciu štítnej žľazy, ale to platí naozaj iba pri extrémnom príjme.“
Budeme potrebovať:
Ako na to:
Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a spolu s pretlačeným cesnakom ju restujeme na olivovom oleji. Do panvice vložíme nakrájanú čili papričku a nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko spoločne premiešame a restujeme, aby sa chute spojili. Pridáme prepláchnutú šošovicu. Zhruba po 5 minútach zmes podlejeme vriacou vodou a pri občasnom miešaní dusíme 15 – 20 minút do zmäknutia. Šošovica by mala získať krémovú konzistenciu aj bez mixovania.
Hotovú šošovicu podľa chuti osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Následne do nej primiešame pokrájané cherry paradajky, bazalku a pokvapkáme ju citrónovou šťavou. Šošovicovú nátierku servírujeme na proteínovom chlebe KetoDiet a ozdobíme ju paradajkou a bylinkami.
Výborne variť môžete aj z čiernej šošovice beluga, ktorá je tiež bohatá na bielkoviny a vlákninu.
Autor receptu: KetoDiet
Foto: KetoDiet
Tento článok stojí za zdieľanie!
Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.