Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Extra výživná čierna šošovica beluga. Prečo ju v zdravej kuchyni nevynechať a čo z nej uvariť?

Tiež sa občas neubránite pocitu, že varíte rovnaké jedlá stále dookola? Nachystať obed či večeru nebýva taký problém, keď vieme, z čoho. Už ste skúsili čiernu šošovicu? Ak sa u vás v kuchyni ešte neobjavila, možno nastal čas to napraviť. Nejde o hocijakú potravinu. Benefitov má na rozdávanie. Lieči, chutí a krásne vyzerá. Poďte zistiť viac.

Čierna šošovica beluga vyzerá ako nenápadná potravina. Dokazuje však, že v jednoduchosti je krása. Svoj názov beluga zdedila po tom najlepšom, po exkluzívnom kaviári. Drobnými zrnkami aj farbou ho totiž pripomína.

 

Kde sa varí, tam lieči

Nielenže z čiernej šošovice uvaríte množstvo variantov šalátov, nátierok aj teplých hlavných jedál a naozaj si na nich pochutíte. Urobíte tým službu aj svojmu telu. Je zásobárňou vitamínu B, železa a horčíka. Navyše ide o bezlepkovú potravinu.

Čierna šošovica je skvelým zdrojom vlákniny (na 100 g šošovice = 15 g vlákniny) a rastlinných bielkovín (na 100 g šošovice = 24 g, čo je zhruba dvojnásobok toho, koľko vám dá tofu ‒ 10 g). Jej čierny pigment obsahuje antioxidanty, ktoré môžeme inak nájsť napríklad v bobuľovom ovocí (v čučoriedkach, ostružinách). Dokáže tak chrániť naše telo pred pôsobením voľných radikálov a s ním spojeným starnutím buniek,“ hovorí Jiří Skála, výživový špecialista KetoDiet.

 

Základ skvelých zdravých receptov

Spoločne s červenou šošovicou patrí čierna šošovica medzi unikáty tým, že nie je potrebné ju namáčať ako ostatné strukoviny. Jej nespornou výhodou je to, že nenadúva. Drobné čierne bobuľky si aj po uvarení uchovávajú svoj tvar. Šošovicu vložte do studenej neosolenej vody tak, aby bola mierne ponorená. Pri vare prilievajte horúcu vodu a varte do zmäknutia zhruba 25 ‒ 30 minút. Žiadne dlhé hodiny pri sporáku vás teda nečakajú. Uvarí sa raz-dva.

Čierna šošovica je výbornou prílohou napríklad k rybe. Dochutiť ju môžete nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou, alebo praženými vlašskými orechmi. Vynikajúca je v kombinácii s koreňovou zeleninou.

 

Naše 4 obľúbené recepty s čiernou šošovicou

Rizoto so šošovicou belugaRizoto so šošovicou beluga

Na 4 porcie budeme potrebovať:

  • 250 g okrúhlej ryže
  • 150 g čiernej šošovice beluga
  • 60 g mrazeného hrášku
  • 60 g mrazenej kukurice
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 veľkú červenú cibuľu
  • 15 cherry paradajok
  • 15 ml suchého bieleho vína
  • bylinky na ozdobenie (pažítka, petržlenová vňať)
  • olivový olej
  • strúhaný čedar či parmezán (podľa chuti)

 

Ako na to:

Nadrobno nakrájame červenú cibuľu a cesnak. Oboje opražíme na troche olivového oleja. Pridáme ryžu a celé premiešame. Podlejeme trochou vína a necháme podusiť. Potom postupne podlievame zeleninovým vývarom a ryžu varíme domäkka.

Medzitým prepláchneme čiernu šošovicu a varíme podľa návodu. Krátko pred zmäknutím k nej pridáme hrášok a kukuricu. Nadbytočnú vodu zlejeme.

Zmes šošovice a ryže zmiešame dohromady. Pridáme ešte cherry paradajky prekrojené napoly a krátko opražené zrezanou stranou na olivovom oleji.

Na tanieri ozdobíme bylinkami a posypeme strúhaným syrom.

 


 

Šošovica beluga s kurkumou a strateným vajcom

Šošovica beluga s kurkumou a strateným vajcomNa 4 porcie budeme potrebovať:

  • 200 g čiernej šošovice beluga
  • 3 ks mrkvy
  • ½ zeleru
  • 4 ks jarnej cibuľky
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 vrchovaté lyžičky kurkumy
  • olivový olej
  • 2 lyžice lahôdkového droždia na zahustenie
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 4 vajcia

 

Ako na to:

Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, zeler a mrkvu. Pridáme cesnak, kurkumu a prepláchnutú čiernu šošovicu. Do panvice vložíme bobkový list, nové korenie a osolíme. Celú zmes podlejeme horúcou vodou a dusíme do zmäknutia. Keď to máme hotové, zahustíme lahôdkovým droždím a dochutíme mletým čiernym korením.

Medzitým si vo vriacej vode postupne pripravíme stratené vajcia, ktoré najprv rozbijeme jednotlivo do misky. Keď je voda v hrnci vriaca, prilejeme do nej lyžicu octu a rýchlo zamiešame, aby sa vytvoril vír. Doprostred víru vlejeme jedno vajíčko. Bielok sa krásne zatiahne okolo žĺtka. Krátko povaríme a hneď, ako je bielok pevný, hrniec odstavíme z plameňa a vajcia necháme cca 2 minúty dôjsť. Rovnako postupujeme s ďalšími vajcami.

 


 

Nátierka beluga

Nátierka beluga šošovicaNa 8 porcií budeme potrebovať:

  • 100 g čerstvého syra
  • 60 g čiernej šošovice beluga
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

 

Ako na to:

Šošovicu uvaríme domäkka a necháme vychladnúť. Potom rozmixujeme s čerstvým syrom a dochutíme cesnakom a soľou. Nátierku môžeme natrieť na proteínovú bagetu či proteínový chlieb a dozdobiť napríklad cherry paradajkami či šalátovou uhorkou.

 


 

Šošovicový šalát s balkánskym syrom

Šošovicový šalát s balkánskym syromNa 4 porcie budeme potrebovať:

  • 200 g čiernej šošovice beluga
  • 1 veľkú červenú cibuľu
  • 200 g balkánskeho syra
  • 125 g valeriánky poľnej
  • šťavu z 1 citróna
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 lyžicu balzamového octu
  • hrsť vlašských orechov
  • soľ a korenie

 

Ako na to:

Šošovicu uvaríme domäkka. Prebytočnú vodu zlejeme. Medzitým zmiešame citrónovú šťavu, ocot, olej a trochu soli a korenia. Šošovicu premiešame so zálievkou, jemne pokrájanou cibuľkou a valeriánkou poľnou. Navrch pridáme syr nakrájaný na kocky a opražené orechy.

 


 

Kam po čiernu šošovicu

Po šošovicu beluga dnes už nemusíte chodiť výhradne do predajní zdravej výživy. Okrem siete drogérií s oddelením zdravej výživy ju nakúpite v podstate v každom supermarkete. A cena rozhodne nie je nijako závratná. V tejto oblasti má čierna šošovica ku kaviáru naozaj veľmi ďaleko.

 

Vhodná pre každého

Či už aktívne športujete, alebo napríklad varíte pre malé deti, čiernu šošovicu zaraďte do svojho jedálneho lístka s istotou, že svojmu telu doprajete to najlepšie. Jedlami so šošovicou beluga môžete tiež pohodlne nadviazať na niektorý z diétnych plánov KetoDiet. Ak ste si vybrali iný spôsob chudnutia než KetoDiet, po šošovici tiež pokojne siahnite. Do redukčnej stravy totiž patrí.

Keď meníte stravovacie návyky, logicky sa vám do hľadáčika dostanú potraviny, o ktorých ste skôr nemali potuchy. S trochou zveličenia by sa dalo povedať, že kto varí z čiernej šošovice, má vždy farebný stôl.

 

Autor: Tereza Břízová
Foto: Tereza Břízová

 

Tento článok stojí za zdieľanie!

Podpora

Potrebujete poradiť?

Ozvite sa nám a my vám poradíme ako schudnúť.

Predajné miesta

KetoDiet produkty si môžete zakúpiť u vybraných partnerov.

Mapa predajní

Majte prehľad

Prihláste sa na odber nášho newslettra a o všetkom budete vedieť ako prvý.

Odoslaním e-mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov