🌸 Májová zľava 25 % na váš nákup.* S kódom LASKA25 len do 1. 5. 🎁 Každý deň navyše darček pre prvých 200 objednávok.

Čo si o keto diéte myslí skúsená výživová poradkyňa?

9. 4. 2024Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Potrebujete schudnúť, ale radi by ste najprv našli relevantné informácie? Na internete koluje o keto diéte veľa mýtov. Zistite, čo na túto diétu hovorí odborníčka na výživu. 

Martina Weisserová, hlavná výživová poradkyňa KetoDiet

Ketónová, ketogénna alebo aj keto diéta je rokmi prevereným spôsobom chudnutia. Pre mnohých ľudí však predstavuje nezdravú verziu redukcie tukových zásob. Tieto predstavy často pramení zo zlej povesti keto diéty, ktorá zakorenila medzi ľuďmi. Ako je to s držaním keto diéty naozaj, sme zisťovali u výživovej poradkyne Martiny Weisserovej, ktorá sa výžive venuje už takmer 20 rokov. 

Aký máte ako odborníčka na výživu názor na keto diétu ako spôsob chudnutia? 

Keto diéta je podľa môjho názoru skvelým odrazovým mostíkom k zmene stravovacích návykov. Chudnúť v ketóze je veľmi príjemné, pretože vás netrápi hlad ani chute. Výsledky sú veľmi rýchlo viditeľné a chudnutie vás jednoducho baví. 

Mnoho ľudí, ktorí sa stretávajú s nadváhou, nevie, ako si zdravý a vyvážený jedálny lístok poskladať. Nikdy neriešili zloženie stravy. Či majú dostatok bielkovín. Či tuky, ktoré vo svojej strave majú, sú zdravé a v pomere 2 : 1 rastlinné k živočíšnym, ako by to malo ideálne byť. Nestrážia si pitný režim

Chcú zmenu, len nevedia, ako začať. Keto diétu – a to predovšetkým balíček keto diéty na 2, 3 alebo 4 týždne – vidím na začiatku ako úžasného pomocníka. 

  • Začnete jesť pravidelne.
  • Nemusíte strážiť, koľko bielkovín v jedálničku máte.
  • Pravidelne konzumujete jedlo bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály.
  • Upraví sa vám zažívanie aj vyprázdňovanie.
  • Naučíte sa do jedálnička zaradiť aj iné druhy zeleniny.
  • Začnete si strážiť prísun tukov, a to v tej zdravej forme, ako sú napr. oriešky, semienka, avokádo atď.

Je potrebné si uvedomiť, že ani keto diéta ani žiadna iná diéta nie sú zázračné a že vďaka nim schudnete a už nikdy nepriberiete. Hneď ako sa vrátite späť k svojim pôvodným stravovacím návykom, samozrejme, znova priberiete. 

Aj preto vznikol zelený rad Stay fit, ktorý rozširuje KetoDiet a v ktorom nájdete zdravšie varianty bežných potravín, ako sú napr. cestoviny, pečivo, marmelády, raňajkové kaše či granoly a vo vašom jedálnom lístku sa môžu usadiť navždy. 

Diétny plán KetoDiet sme zostavili tak, aby sme vám boli na začiatku pomohli k zmene a postupne vás naučili do vášho jedálnička zaraďovať bežné zdravé jedlá. Chudnutím sa však náš program nekončí. V poslednej fáze diéty zistíte aj to, ako si novú hmotnosť udržať natrvalo a predísť tak jojo efektu

Tučná žena chce schudnúť športom.

Naozaj keto diéta ohrozuje pečeň a obličky? 

Každé chudnutie predstavuje pre náš organizmus určitú záťaž, a to ako psychickú, tak aj pre naše vnútorné prostredie. V zásade by sme sa mali dlhodobo stravovať tak, aby sme si udržovali ideálnu a stabilnú hmotnosť. 

Ak sa však stane, že potrebujeme schudnúť, nepovedala by som, že keto diéta predstavuje pre naše telo výrazne väčšiu záťaž ako iný spôsob chudnutia. Pečeň aj obličky sú naše najdôležitejšie orgány. Zaisťujú premenu živín a vylučovanie nepotrebných látok z organizmu. Sú to tzv. detoxikačné orgány. Sú teda prispôsobené na to, aby odvádzali škodlivé látky von z tela. A to nielen pri odbúravaní tukov, ale napríklad aj alkoholu. 

Keto diéta je krátkodobou záležitosťou, ktorá našu pečeň či naše obličky nezaťaží viac ako dlhodobá nadváha či obezita. Tie podľa môjho názoru predstavujú oveľa vyššie zdravotné riziko. Naše orgány nám budú vďačné, ak sa zbavíme nadváhy raz a navždy. 

Zistite odpovede aj na ďalšie z najčastejších otázok o keto diéte.

Pre koho je keto diéta vhodná a pre koho, naopak, nie? 

Ketóza je pre naše telo úplne prirodzený stav, ak však nemáme dostatočné tukové zásoby, je možné, že ani nenastane. Chudnutie s keto diétou teda najlepšie funguje u zdravého človeka, ktorý trpí reálnou nadváhou či obezitou. 

V prípade, že sa stretávame s určitým zdravotným problémom, ako je napríklad cukrovka alebo problémy s vnútornými orgánmi, odporúčam zvoliť iný spôsob chudnutia. Ketóza nie je vhodná ani pre budúce či dojčiace mamičky. A nedojčiace mamičky by mali so začiatkom keto diéty počkať na obdobie aspoň šesť mesiacov po pôrode. 

Odporúčania pre vás! Pred začiatkom chudnutia sa uistite, či netrpíte žiadnou z kontraindikácií keto diéty

Ako sa vyvíjajú aktuálne trendy v chudnutí? 

Výžive sa venujem takmer 20 rokov a za ten čas sa názory na to, čo je správne a čo nie, mnohokrát zmenili. Preto netreba príliš podliehať aktuálnym a často extrémnym a jednostranným trendom, no spoliehať sa na zdravý sedliacky rozum. 

Premena prirodzeného pohybu 

Vzhľadom na to, ako sa mení náš životný štýl, máme oveľa menej pohybu ako pred 10, 20 alebo 50 rokmi. Je dôležité výdaju prispôsobiť aj náš denný kalorický príjem. Predtým sme mali maximálne jedno auto v rodine. Dnes sú dve a viac bežným štandardom. 

Vymizol prirodzený pohyb v podobe chôdze na autobus alebo vlak do práce. Deti vozíme pred dvere školy a často nemáme iný pohyb. Preto nie je možné dodržiavať stále rovnaký denný kalorický príjem. Je nutné si strážiť, aby príjem neprevyšoval náš denný výdaj. Ideálne si udržiavať dlhodobo aspoň malý kalorický deficit, aby sme nepriberali na váhe

Premena bežného zdravého jedálneho lístka 

Predtým základ zdravej potravinovej pyramídy tvorili obilniny, ryža, cestoviny a pečivo, a to dokonca až 6-krát denne, pretože ľudia oveľa viac fyzicky pracovali. Dnes by základ zdravého jedálnička mala tvoriť hlavne zelenina a ovocie, stred pyramídy bielkoviny v podobe rýb, vajec, mäsa a strukovín, kvalitné rastlinné tuky, a až na vrchole tejto pomyselnej pyramídy nájdeme pečivo, resp. sacharidy všeobecne. 

Cuketové špagety ako zdravý obed aj do keto diéty

Táto úprava potravinovej pyramídy vychádza z tzv. stredomorskej stravy, ktorá je dlhodobo považovaná za najzdravšiu na svete. Taliani, Gréci ani Španieli netrpia obezitou na rozdiel od Slovákov, ktorí patria patrí v rámci Európy medzi krajiny s najvyššou mierou obezity. A s tým, samozrejme, rastie aj výskyt cukrovky, vysokého tlaku alebo ochorenia hrubého čreva. 

Zmenili sa aj názory na početnosť jedál. Dnes sa skôr odporúča jesť menej často ako predtým odporúčaných 5 – 6 porcií denne. Často sme totiž jedli, aj keď sme neboli hladní. A to len preto, aby sme si splnili povinnosť. A to ide proti našej prirodzenosti. Veľké množstvo jedla náš organizmus zaťažuje a negatívne ovplyvňuje produkciu hormónov súvisiacich s príjmom a spracovaním potravy. 

 

Foto: KetoDiet, Pexels  

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Čo všetko by ste mali vedieť, než začnete chudnúť?

Utrieďte si myšlienky a zistite, ako kvalitne ste motivovaní.
Prečítať článok

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov