💥 Ceny hore nohami 💥 Zľava 20 % takmer na všetko* s kódom: HORENOHAMI + darček ku každej objednávke. Len do nedele!

Recept na karfiolové rizoto
Recept na karfiolové rizoto

Namiesto ryže ružičky karfiolu. Ak ste priaznivci low carb jedálnička, toto (ne)rizoto si budete pochvaľovať. Je jednou z možností, ako do svojej stravy dostať viac zeleniny.

Na karfiolové rizoto potrebujeme

Proteínová omeleta – príchuť slanina (7 porcií)27 g
Karfiol200 g
Šampiňón biely80 g
Cuketa50 g
Cibuľka jarná30 g
Šunka od kosti60 g
Olivový olej15 ml
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Čerstvá petržlenová vňaťpodľa chuti
Kurkuma1 g
Parmezán15 g
Maslo10 g
Voda120 ml

Nechcete vážiť?

Z uvedených surovín vytvoríme 2 porcie karfiolového rizota.

  • 27 g proteínovej omelety = 1 vrecko
  • 15 ml olivového oleja = 1,5 polievkovej lyžice
  • 1 g kurkumy = ½ čajovej lyžičky
  • 15 g parmezánu = 2 polievkové lyžice

Ako pripraviť karfiolové rizoto

  1. Ružičky surového karfiolu nastrúhame na hrubom strúhadle alebo nasekáme v mixéri na „ryžu“.
  2. Šunku, cuketu, šampiňóny a bielu časť jarnej cibuľky nakrájame na malé kocky.
  3. V hlbšej panvici rozohrejeme lyžičku oleja, na ktorom krátko orestujeme karfiolovú ryžu.
  4. Osolíme ju, ochutíme kurkumou, podlejeme asi dvoma lyžicami vody, priklopíme pokrievkou a necháme chvíľu dusiť (stačí 3 – 5 min., karfiol musí byť na zhryz).
  5. Zmes na proteínovú omeletu s príchuťou slaniny rozmiešame v 100 ml vody a necháme odstáť.
  6. V druhej panvici si na lyžici oleja opečieme šunku, pridáme k nej na kocky nakrájanú cibuľku, cuketu a krátko orestujeme.
  7. Nakoniec pridáme kocky šampiňónov, osolíme, okoreníme a zalejeme nachystanou zmesou na omeletu.
  8. Miešame, kým sa nám z omelety so zeleninou nevytvorí praženica.
  9. Do hotovej karfiolovej ryže vmiešame pripravenú zmes z omelety a zeleniny.
  10. Panvicu dáme bokom z plameňa, vmiešame maslo, nasekanú petržlenovú vňať a na kolieska nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky.
  11. Podávame ľahko posypané strúhaným parmezánom.

Využite aj hlúbové listy z karfiolu

Sú totiž jedlé. Skúste ich niekedy olúpať a uvariť v slanej vode. Následne ich zľahka orestujte na masle a uvidíte, ako vynikajúcou a univerzálnou zeleninou karfiol je.

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 197 kJ/286 kcal
Bielkoviny20,9 g
Sacharidy10,6 g
Tuky16,9 g
Vláknina4,5 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,3
4 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Zelenina je súčasťou ďalších našich receptov