Zľava 15 % na všetko (okrem tovaru so štítkom Akcia a darčekových poukazov). Len do konca januára. e-shope použite kód: KETO15

Karfiolové rizoto

  • Bez lepku
  • Obed
  • Večera
  • jednoduché
  • 2 porcie
  • 30 min
  • od 2. kroku
Recept na karfiolové rizoto

Namiesto ryže ružičky karfiolu. Ak ste priaznivci low carb jedálnička, toto (ne)rizoto si budete pochvaľovať. Je jednou z možností, ako do svojej stravy dostať viac zeleniny.

Na karfiolové rizoto potrebujeme

Proteínová omeleta – príchuť slanina (7 porcií)27 g
Karfiol200 g
Šampiňón biely80 g
Cuketa50 g
Cibuľka jarná30 g
Šunka od kosti60 g
Olivový olej15 ml
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Čerstvá petržlenová vňaťpodľa chuti
Kurkuma1 g
Parmezán15 g
Maslo10 g
Voda120 ml

Nechcete vážiť?

Z uvedených surovín vytvoríme 2 porcie karfiolového rizota.

  • 27 g proteínovej omelety = 1 vrecko
  • 15 ml olivového oleja = 1,5 polievkovej lyžice
  • 1 g kurkumy = ½ čajovej lyžičky
  • 15 g parmezánu = 2 polievkové lyžice

Ako pripraviť karfiolové rizoto

  1. Ružičky surového karfiolu nastrúhame na hrubom strúhadle alebo nasekáme v mixéri na „ryžu“.
  2. Šunku, cuketu, šampiňóny a bielu časť jarnej cibuľky nakrájame na malé kocky.
  3. V hlbšej panvici rozohrejeme lyžičku oleja, na ktorom krátko orestujeme karfiolovú ryžu.
  4. Osolíme ju, ochutíme kurkumou, podlejeme asi dvoma lyžicami vody, priklopíme pokrievkou a necháme chvíľu dusiť (stačí 3 – 5 min., karfiol musí byť na zhryz).
  5. Zmes na proteínovú omeletu s príchuťou slaniny rozmiešame v 100 ml vody a necháme odstáť.
  6. V druhej panvici si na lyžici oleja opečieme šunku, pridáme k nej na kocky nakrájanú cibuľku, cuketu a krátko orestujeme.
  7. Nakoniec pridáme kocky šampiňónov, osolíme, okoreníme a zalejeme nachystanou zmesou na omeletu.
  8. Miešame, kým sa nám z omelety so zeleninou nevytvorí praženica.
  9. Do hotovej karfiolovej ryže vmiešame pripravenú zmes z omelety a zeleniny.
  10. Panvicu dáme bokom z plameňa, vmiešame maslo, nasekanú petržlenovú vňať a na kolieska nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky.
  11. Podávame ľahko posypané strúhaným parmezánom.

Využite aj hlúbové listy z karfiolu

Sú totiž jedlé. Skúste ich niekedy olúpať a uvariť v slanej vode. Následne ich zľahka orestujte na masle a uvidíte, ako vynikajúcou a univerzálnou zeleninou karfiol je.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 197 kJ/286 kcal
Bielkoviny20,9 g
Sacharidy10,6 g
Tuky16,9 g
Vláknina4,5 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,5
2 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autor

Silvie Labuťová
Profil autora 

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Zelenina je súčasťou ďalších našich receptov