Zelená výpredaju! Produkty v pôvodnom kabátiku so zľavou až 40 %Vyberte si. Len do vypredania zásob.

Celozrnný kuskus so zeleninou

  • Obed
  • Večera
Recept na celozrnný kuskus so zeleninou
  • jednoduché
  • 1 porcia
  • 30 min
  • od 3. kroku
Príprava kuskusu je extra jednoduchá. Celozrnný kuskus obsahuje viac vlákniny ako jeho klasická verzia. Pripravte si ho s pestrou zeleninou a poriadnou porciou bielkovín.

Na kuskus so zeleninou potrebujeme

Proteínová omeleta – príchuť slanina (7 porcií)27 g
Brokolica20 g
Cuketa20 g
Cherry paradajka30 g
Cibuľka jarná10 g
Kuskus celozrnný25 g
Olivový olej15 ml
Voda30 ml
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Čerstvá petržlenová vňaťpodľa chuti
Karí2 g

Nechcete vážiť?

  • 27 g proteínovej omelety je 1 kus (vrecúško).
  • 15 ml olivového oleja je zhruba 1,5 polievkovej lyžice.
  • 2 g karí je asi 1/3 čajovej lyžičky.

Ako pripraviť celozrnný kuskus so zeleninou

  1. Kuskus zalejeme podľa návodu vriacou vodou a necháme nasiaknuť.;
  2. Všetku zeleninu nakrájame na drobné kocky.
  3. Zmes na proteínovú omeletu zmiešame s vodou a necháme chvíľu odstáť.
  4. Na lyžici olivového oleja (10 ml) speníme najskôr cibuľku, potom pridáme brokolicu, krátko orestujeme, pridáme cuketu, osolíme, okoreníme a prípadne trochu podlejeme vodou.
  5. Hneď ako sa voda odparí, pridáme k zmesi paradajky, opäť trochu podlejeme vodou, okoreníme karí a pridáme uvarený kuskus.
  6. Na menšej panvičke rozohrejeme zvyšok oleja, nalejeme naň rozmiešanú zmes na omeletu a za občasného miešania usmažíme „praženicu“.
  7. Usmaženú omeletovú zmes primiešame ku kuskusu so zeleninou, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a prípadne podľa chuti ešte osolíme a okoreníme.

Prečo zaradiť do svej stravy celozrnný kuskus?

Kuskus, najmä ten celozrnný, je zdrojom vitamínov skupiny B (predovšetkým B1, B2 a B6) a minerálnych látok, ako sú fosfor, železo, vápnik, horčík alebo zinok. Klasický kuskus, ktorý nie je celozrnný, obsahuje týchto látok menej a aj množstvo vlákniny je nižšie, preto je vhodné ho doplniť dostatočným množstvom zeleniny.

Celozrnný kuskus, ktorého obsah vlákniny je zhruba trojnásobný oproti klasickému, má ešte jednu veľkú výhodu – vďaka svojej konzistencii skvele zamaskuje „celozrnnú“ chuť a hrudkovitosť, ktorá niekoho odrádza od konzumácie iných celozrnných výrobkov. Ani zarytý odporca zdravej výživy nemusí vôbec poznať, že konzumuje celozrnnú obilninu.

Pri príprave kuskusu je dobré pridať lyžicu kvalitného oleja – napríklad panenského olivového, tekvicového alebo ľanového. Práve preto, že sa kuskus nemusí variť, môžete použiť aj oleje, ktoré inak nevydržia vysoké teploty.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 455 kJ/348 kcal
Bielkoviny21,7 g
Sacharidy25,1 g
Tuky16,8 g
Vláknina5,6 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,8
16 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autor

Silvie Labuťová
Profil autora 

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.