💥 Týždeň bestsellerov 💥 Chyťte zľavu až 50 % na najobľúbenejšie jedlá a nápoje. Len do nedele.

Celozrnný kuskus so zeleninou

16 hodnotení

Recept na celozrnný kuskus so zeleninou
Recept na celozrnný kuskus so zeleninou

Príprava kuskusu je extra jednoduchá. Celozrnný kuskus obsahuje viac vlákniny ako jeho klasická verzia. Pripravte si ho s pestrou zeleninou a poriadnou porciou bielkovín.

Na kuskus so zeleninou potrebujeme

Proteínová omeleta – príchuť slanina (7 porcií)27 g
Brokolica20 g
Cuketa20 g
Cherry paradajka30 g
Cibuľka jarná10 g
Kuskus celozrnný25 g
Olivový olej15 ml
Voda30 ml
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Čerstvá petržlenová vňaťpodľa chuti
Karí2 g

Nechcete vážiť?

  • 27 g proteínovej omelety je 1 kus (vrecúško).
  • 15 ml olivového oleja je zhruba 1,5 polievkovej lyžice.
  • 2 g karí je asi 1/3 čajovej lyžičky.

Ako pripraviť celozrnný kuskus so zeleninou

  1. Kuskus zalejeme podľa návodu vriacou vodou a necháme nasiaknuť.;
  2. Všetku zeleninu nakrájame na drobné kocky.
  3. Zmes na proteínovú omeletu zmiešame s vodou a necháme chvíľu odstáť.
  4. Na lyžici olivového oleja (10 ml) speníme najskôr cibuľku, potom pridáme brokolicu, krátko orestujeme, pridáme cuketu, osolíme, okoreníme a prípadne trochu podlejeme vodou.
  5. Hneď ako sa voda odparí, pridáme k zmesi paradajky, opäť trochu podlejeme vodou, okoreníme karí a pridáme uvarený kuskus.
  6. Na menšej panvičke rozohrejeme zvyšok oleja, nalejeme naň rozmiešanú zmes na omeletu a za občasného miešania usmažíme „praženicu“.
  7. Usmaženú omeletovú zmes primiešame ku kuskusu so zeleninou, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a prípadne podľa chuti ešte osolíme a okoreníme.

Prečo zaradiť do svej stravy celozrnný kuskus?

Kuskus, najmä ten celozrnný, je zdrojom vitamínov skupiny B (predovšetkým B1, B2 a B6) a minerálnych látok, ako sú fosfor, železo, vápnik, horčík alebo zinok. Klasický kuskus, ktorý nie je celozrnný, obsahuje týchto látok menej a aj množstvo vlákniny je nižšie, preto je vhodné ho doplniť dostatočným množstvom zeleniny.

Celozrnný kuskus, ktorého obsah vlákniny je zhruba trojnásobný oproti klasickému, má ešte jednu veľkú výhodu – vďaka svojej konzistencii skvele zamaskuje „celozrnnú“ chuť a hrudkovitosť, ktorá niekoho odrádza od konzumácie iných celozrnných výrobkov. Ani zarytý odporca zdravej výživy nemusí vôbec poznať, že konzumuje celozrnnú obilninu.

Pri príprave kuskusu je dobré pridať lyžicu kvalitného oleja – napríklad panenského olivového, tekvicového alebo ľanového. Práve preto, že sa kuskus nemusí variť, môžete použiť aj oleje, ktoré inak nevydržia vysoké teploty.

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 455 kJ/348 kcal
Bielkoviny21,7 g
Sacharidy25,1 g
Tuky16,8 g
Vláknina5,6 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,8
16 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Ďalšie diétne recepty so zeleninou