🌸 Jarný výpredaj až –50 % 🌸 Tiež môžete využiť ⚡ bleskovú zľavu 20 % na všetko nezľavnené.* Len do štvrtka s kódom FLASH20SALE

Bravčová sviečkovica so slivkami, s grilovanou zeleninou a proteínovými risoni

Recept na bravčovú sviečkovicu so slivkami, s grilovanou zeleninou a proteínovými risoni
Recept na bravčovú sviečkovicu so slivkami, s grilovanou zeleninou a proteínovými risoni

Šťavnatá bravčová sviečkovica je v našich kuchyniach klasikou, ktorá nikdy nesklame! Jej jemnú chuť sme podčiarkli sušenými slivkami a zmesou zeleniny. Tento recept musíte skúsiť. 

Na bravčovú sviečkovicu potrebujeme

Bravčová panenka300 g
Proteínové cestoviny – risoni (500 g)100 g
Šampiňón biely50 g
Sušené slivky80 g
Cibuľka jarná30 g
Cherry paradajka100 g
Cuketa100 g
Cesnak6 g
Olivový olej20 ml
Čerstvý rozmarín5 g
Koreniepodľa chuti
Soľpodľa chuti
Voda250 ml

Nechcete vážiť?

Z uvedených surovín vytvoríme 4 porcie bravčovej sviečkovice.  

  • 6 g cesnaku = 2 menšie strúčiky,  

  • 20 ml olivového oleja = cca 2 polievkové lyžice,  

  • 5 g čerstvého rozmarínu = 3 vetvičky. 

Ako pripraviť bravčovú sviečkovicu so slivkami

  1. Proteínové risoni uvaríme podľa návodu v osolenej vode, stačí uvedených 10 minút. 

  2. Sušené slivky nakrájame na drobné kúsky, šampiňóny na malé kocky, jarnú cibuľku nadrobno.  

  3. Na polovici uvedeného množstva oleja speníme jarnú cibuľku, pridáme nakrájané šampiňóny a orestujeme.   

  4. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku a nakrájané sušené slivky.   

  5. Zmes trochu osolíme a okoreníme.  

  6. Bravčovú sviečkovicu pozdĺžne narežeme tak, aby nám uprostred vznikla vrecko, do ktorého dáme zmes šampiňónov a sušených sliviek.   

  7. Naplnenú bábiku zviažeme potravinárskym povrázkom, aby zmes nevypadávala.  

  8. Z vonkajšej strany ju trochu osolíme a okoreníme a sprudka orestujeme zo všetkých strán na lyžici olivového oleja. 

  9. Opečenú sviečkovicu vložíme do uzatvárateľného pekáča.  

  10. Pridáme k nej na polkolieska nakrájanú cuketu, na polovice prekrojené cherry paradajky, zvyšok šampiňónovo-slivkovej zmesi, celý strúčik cesnaku, vetvičky rozmarínu, trochu osolíme a okoreníme a podlejeme vodou.  

  11. Všetko dáme piecť do predhriatej rúry pri 200 °C.  

  12. Po zhruba 25 minútach vyberieme z pekáča sviečkovicu, vetvičky rozmarínu a strúčik cesnaku a k hotovej zelenine pridáme uvarené risoni. Zamiešame a dáme späť do rúry.  

  13. Pekáčik už necháme otvorený a pečieme ešte 10 minút.  

  14. Z bravčovej sviečkovice opatrne odstránime špagát, nakrájame ju na plátky a podávame s risoni a so zeleninou

Makroživiny a energetická hodnota

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 184 kJ/283 kcal 
Bielkoviny24,6 g
Sacharidy24 g
Tuky9,3 g
Vláknina10,7 g

Bravčovej sviečkovici to s hubami ladí

Ak ste sa trafili do hubárskej sezóny, namiesto šampiňónov pokojne siahnite po inom druhu húb. Skvelé budú napríklad hríbiky, kuriatka alebo smrže. Využiť možno aj hlivu ustricovú. Čerstvé huby pokrm krásne prevoňajú a zároveň zvýraznia jeho chuť. 

 

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,3
3 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Bravčová sviečkovica nie je vaším favoritom? Skúste recepty s inými druhmi mäsa