Avokádo vyberáme zrelé. Na penu sa hodí mäkší kus, aby sa krásne rozmixovalo a vznikol hladký krém.
Kontrola hmatom
Jednou z možností je avokádo ohmatať/postláčať a skontrolovať jeho mäkkosť a pružnosť. Ak je tvrdé, je nedozreté. V prípade, že je akoby kašovito mäkké, je prezreté a prakticky pokazené. Správne zrelý kus je ľahko mäkký a pružný.
Farba dužiny
Úplne spoľahlivým ukazovateľom správnej zrelosti avokáda je farba dužiny, ktorú nakoniec budeme konzumovať. Farba sa, samozrejme, môže trochu líšiť podľa jednotlivých odrôd, ale vždy je viac či menej žltá. Rozsah farebnosti môže byť od žltobielej cez žltozelenú až po sýto žltú. V prípade, že je dužina zelená, je ovocie nezrelé. Ak je, naopak, hnedasté alebo dokonca vyložene hnedé, rovno ho vyhoďte, pretože je prezreté a pokazené.