Recept na polievku minestrone – vhodná aj do diéty
Recept na polievku minestrone – vhodná aj do diéty

Minestrone, tradičnú taliansku polievku plnú zeleniny, môžete voľne obmieňať podľa sezóny. My sme pre vás pripravili variant vhodný aj do diétneho plánu. Ochutnajte.

Na proteínovú polievku minestrone potrebujeme

Proteínová polievka – paradajková s rezancami (7 porcií)68 g
Cuketa50 g
Kel ružičkový30 g
Zeler stonkový20 g
Šampiňón biely50 g
Cibuľka jarná20 g
Paprika žltá30 g
Olivový olej20 ml
Paprika mletá sladká2 g
Čerstvá bazalkapodľa chuti
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Voda600 ml

Nechcete vážiť?

Z uvedených surovín vytvoríme 2 porcie polievky.

  • 68 g proteínovejp olievky sú 2 vrecká.
  • 20 ml olivového oleja sú 2 polievkové lyžice.
  • 2 g mletej papriky je 1 zarovnaná čajová lyžička.

Ako pripraviť proteínovú polievku minestrone

  1. Najprv si pripravíme zeleninu: Cuketu nakrájame na tenšie polkolieska (lepšia je menšia mladá cuketa), šampiňóny na plátky, stopkový zeler a bielu papriku na kocky, ružičkový kel na prúžky, cibuľku najemno.  
  2. Na polovici uvedeného množstva oleja krátko speníme jarnú cibuľku, pridáme cuketu, krátko opečieme, potom prihodíme šampiňóny a trochu osolíme.  
  3. K upravenej zelenine pridáme zvyšok oleja a zeleniny.   
  4. Všetko krátko opečieme, zalejeme 100 ml vody, dochutíme mletou paprikou a korením a necháme cca 5 minút variť.  
  5. Medzitým zmes na paradajkovú polievku zalejeme vo vhodnej nádobe 500 ml horúcej vody a dôkladne rozmiešame.  
  6. Takto pripravenú polievku pridáme k zeleninovému základu, dochutíme nasekanou čerstvou bazalkou a krátko povaríme (maximálne 5 minút, aby sa chute prepojili).

Minestrone – tradičná talianska polievka

Presný recept na minestrone neexistuje, líšia sa v každom regióne. Táto polievka sa pripravuje s mäsom, ale aj výlučne zeleninová. Jej chuť i vzhľad ovplyvňuje aj ročné obdobie, pretože sa varí prevažne zo sezónnej zeleniny. To nám zaistí čerstvosť surovín a skvelú chuť. Na prípravu sa používajú rôzne druhy zeleniny. Polievku sa odporúča variť dostatočne dlhý čas, napr. v Janove ju varia v priemere až 8 hodín (ideálne v priebehu celej noci).

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:994 kJ/238 kcal
Bielkoviny20,2 g
Sacharidy12,2 g
Tuky11 g
Vláknina3,8 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,6
20 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Ďalšie polievky aj iné recepty

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov