💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

Motivovalo ma všetko okolo, ale to hlavné bolo vo mne

2. 5. 2023Tento článok vám zaberie 11 min čítaniaTereza Břízová

Reného možno poznáte zo skupinky Moja KetoDiet. Prispieva do nej svojím osobitým humorom, delí sa o skvelé recepty a hlavne inšpiruje. Poprosili sme ho, aby sa s nami podelil o svoj príbeh o chudnutí. Súhlasil. A my sľubujeme, že si užijete každý riadok.

René sa s nami podelil o svoju redukčnú premenu s KetoDiet.

René, v čom vám nadváha komplikovala život?

Prekážala mi hlavne vzhľadovo. Nemal som možnosť kúpiť na seba oblečenie, ktoré by sa mi páčilo a nebolo za nezmyselné peniaze. V tom čase som normálne športoval (behal, robil nordic walking, jazdil na bicykli, plával, lyžoval, hral tenisové turnaje a chodil na horské túry). Moja hmotnosť sťažovala život aj ľuďom okolo mňa. Manželka nebola nadšená, v služobnom aute som vysedel sedačky a pod. V tom čase som mal hmotnosť okolo 130 – 140 kíl, čo pri mojich 191 cm výšky a postave hráča amerického futbalu nebolo úplne extrémne, ale limitujúce. 

Prečo ste sa rozhodli schudnúť práve s nami?

Skúšal som rôzne redukčné plány. Asi by som ich nenazýval práve diétou. Na bielkovinovej strave som približne 15 rokov a vyhovuje mi. Na cukry príliš nie som. To však neznamená, že ak predo mňa postavíte veterník, že ho tam o 10 minút ešte nájdete. Kávu mám tiež rád sladkú a lahodnú. 

Reného hmotnosť sa zastavila takmer na 150 kg. Nadbytočné kilá zhodil s KetoDiet.

Každú jar som pridával viac športu a pohybu, aby som v lete vyzeral o trochu lepšie – lenže vždy bez veľkého a dlhodobého úspechu. 

Jedného dňa si kolegovia v práci napolovicu kúpili mesačný plán INTENSE a za tú chvíľku naozaj schudli. Keď mi o tom hovorili, tak som si pomyslel Áno, koktaily… to nie je nič pre mňa. To budem stále hladný. To je len diétový biznis. Keď skončím, budem na tom ešte horšie a ešte ma to bude stáť mraky peňazí.“ 

Nasledovalo obdobie lockdownu. Bol som takmer rok a pol doma na home office a prestal som sa hýbať. Navyše som v tom čase začal aj viac piť – niežeby som sa vyložene opíjal, ale nebol večer, aby som si nedal dve deci bieleho alebo tak dva palce Jägermeistera na upokojenie.

A tak sa stalo, že som sa jedného dňa postavil na váhu a ona ukázala 149,8 kíl. A to bol posledný impulz, že so sebou naozaj musím niečo robiť. Tak som skúsil mesiac makať… a schudol som 2 kilá. Prišlo sklamanie.

Výživová poradňa – Pavlína s Kristýnou

Keď som sa potom stretol s kolegami v práci, zašiel som si po radu, čo a ako robili. Vtedy mi odpovedali: „René, ja ti prepošlem mail, zavolaj si tam, oni ti o tom povedia viac. Ja už o tom viem prd.“

Prišiel mi mail, kde som mal kontakt na výživovú poradkyňu Pavlínu. Tri dni som o tom stále premýšľal, prezeral stránky KetoDiet, ale v mobile som v tom mal akurát tak guláš. Nakoniec som urobil to zatiaľ najlepšie rozhodnutie a zavolal. Hovorili sme s Pavlínou približne hodinu. Ja som sa pýtal, ona mi odpovedala. Ja som kľučkoval, ona ma usmerňovala. Ja som v tom hľadal stále nejaký háčik, lenže ten tam vôbec nebol.

Nakoniec sa ma spýtala, či to teda chcem skúsiť… A ja som chcel.

Tiež sa nám ozvite

Na výživovej poradni drží stráž Pavlína s Kristýnou.

Čo bolo vašou najväčšou motiváciou?

Všeobecne nemám problém dokončiť to, čo som začal. Jednak nechcem ostatným dávať príčinu, aby sa mi vysmievali, že som to nedokázal. A tiež sám sebe dlho vyčítam, keď sa mi niečo nepodarí. 

Čo sa týkalo diéty, na začiatku bolo nadšenie. Potom som zisťoval, čo všetko je mi veľké a čo už zase oblečiem, ale to trochu predbieham. 

Dosť podpory sa mi dostalo doma a v práci od ľudí, ktorí mi nikdy nepovedali, že som tučný. Keď však zistili, že som začal, fandili mi. Zvážil som sa iba na začiatku a úbytky som chcel vedieť až na konci jednotlivých krokov. Takže si nikto nedokáže predstaviť, akú eufóriu som zažil, keď som si pred teambuildingom (v treťom týždni 1. kroku) kupoval trekové nohavice a čuduj sa svete, obliekol som 3XL a boli s rezervou. Od samej radosti som ešte pridal tričko a funkčný sveter – keď mám radosť ja, tak nech ju majú aj akcionári Decathlonu. Teambuilding bol trochu zaťažkávacou skúškou, no vďaka môjmu mentorovi, Pavlíne, som ju zvládol s nápojmi, hotelovou zeleninou a hlavne bez alkoholu.

Na konci prvej fázy som vyliezol na váhu. Keby som mohol od šťastia lietať, ušetril by som týždeň za benzín.

V tom istom čase som sa prihlásil do FB skupinky Moja KetoDiet. Začal som sledovať ostatných a deliť sa aj o svoje úspechy. Už od začiatku som veľmi komunikoval sa Sylvou Labuťovou, ktorá sa stala takým mojím guru. Dodnes si k nej idem po radu, keď mám pochybnosti o náhrade surovín na varenie a pečenie. 

Reného premena s KetoDiet. Do chudnutia ho motivovali pochvaly od priateľov.

Potom už prichádzali tie správne pochvaly od priateľov, čo vás vždy postrčí dopredu:

  • Sekretárka riaditeľa ma po tom, čo sme sa dva mesiace nevideli, pozdravila: „Nazdar, koslivec!“  
  • Bývalý spolužiak z gymnázia, ktorý ma rok nevidel, ma na zraze pozdravil: „Ku**a, René, ty si schudol ako krava.“  
  • Kamarát pri lyžovaní mi hovorí: „Bez toho batohu navyše to ide lepšie, však?“  
  • Riaditeľ mi hovorí: „Ty sa mi strácaš pred očami.“  

V podstate ma motivovalo všetko okolo, ale to hlavné, to hlavné bolo vo mne. Na onkológii mi prvýkrát povedali, že nemám stukovatenú pečeň. Obvodný lekár na mňa hľadí s otvorenými ústami, na jeho pomery nezvyčajne mlčí a pozerá, a potom ma pochváli, že moje odbery sú po dlhom čase excelentné. 

Skrátka, motivovali ma nielen pozitívne výsledky, ale aj pozitívne reakcie môjho okolia. 

Proteínové nápoje INTENSE 1. krok – na 4 týždne

Aký diétny plán ste si vybrali?

Ako každý chlap som to chcel mať od začiatku čo najjednoduchšie (najlepšie prehltnúť 2 pilulky a ráno sa prebudiť ako stokilový – ale fyzikálne zákony zachovania hmoty, bohužiaľ, fungujú). Preto som začal rovno intenzívnym programom v čisto nápojovej forme. Nakoniec som si diétny plán o niečo predĺžil a s pomocou výživovej poradne som zvládol aj Vianoce, ktorých som sa veľmi bál. Ryba mi chutila, šalát bol zo zeleru a sladké mi nechýbalo.

Ukázať diétny plán

Ktoré proteínové jedlá ste si obľúbili?

Bol som milo prekvapený, že viac ako 90 % jedál a nápojov mi chutilo. Nemôžem povedať, že by bolo nejaké keto, z ktorého by som bol vyložene celý bez seba.

  • Áno, spôsobili ste mi závislosť od arašidového masla.
  • Áno, spôsobili sme mi závislosť od orieškov.
  • Áno, vrátili ste mi do jedálnička zeler, ktorý mám rád.

Z vašich jedál a nápojov vyberám proteínový nápoj vanilka alebo banán & jahoda. Veľmi mi chutia palacinkyplacka s cesnakovou príchuťou. Ja som si tento program obľúbil preto, že chute sú vyvážené, rôznorodé a až na výnimky nechutia umelo.

Ako vyzeral váš bežný deň „na diéte“?

Hneď prvý deň som si na smart hodinkách nastavil budíček na 5.45. Ďalšie upozornenie o 06.30 – raňajky – a potom každé 3 hodiny upozornenie na ďalšie jedlo. Takto mi vibrovalo ľavé zápästie každé 3 hodiny a ja som mal istotu, že nezabudnem. Dnes je to rok a pol od začiatku mojej diéty a hodinky takto vibrujú stále. 

Počas dopoludnia som býval občas hladný, preto som si medzi desiatou (9.30) a obedom (12.30) doprial 2× porciu zdravých tukov vo forme orieškov (50 g). Popoludní som si dával zeleninu, najčastejšie zelerové hranolky, petržlenové hranolky, šampiňóny, povolené šaláty. A niekedy v tomto období druhú polovicu zdravých tukov (buď ako oleje v šalátoch, „zrno“ na ďobkanie, oriešky alebo arašidové maslo). 

Každý večer som chodil športovať – buď šesťkilometrový beh alebo bežecký pás a činky počas hodinky a pol v posilňovni. Pokiaľ som ten výkon trochu prehnal, čo bolo často, pridával som pred spaním ešte jeden proteínový nápoj

Počas celého dňa som veľa užíval magnézium, pomáhal si spaľovačom Heat a carnitínovými nápojmi na hydratáciu organizmu pri výkone.   

Máte nejaký obľúbený recept?

Hoci som chlap, mám varenie v obľube. Najradšej varím a smažím čínske, resp. sečuánske jedlá (čím viac čili papričiek, tým viac mi toho zostane). Zároveň som mäsožravec. Aby som vyhovel proteínovým pravidlám prípravy jedál, tak som si to zo začiatku veľmi zjednodušoval. Mojím prvým jedlom v druhej fáze bol tuniakový steak s grilovanými fazuľkami. Ja som sa na to jedlo tak tešil, že som toho tuniaka na panvici skoro nenechal ani ohriať a bol viac surový ako rare, ale bola to manna pre môj jazyk. Ďalší deň som si pripravil sashimi. Tretí deň carpaccio. Štvrtý a piaty deň tatarák. Takže mojím obľúbeným receptom je mäso a zjem ho tak rýchlo, aby mi neutieklo a aby mi ho nikto nezjedol. 

Napadlo vám niekedy, že keď budete jesť štipľavé jedlá, schudnete rýchlejšie? Prečítajte si o účinku ostrých jedál niečo viac. 

O štipľavých jedlách

Jedným z mojich prvých, veľmi vydarených jedál bolo kurča na hunanský spôsob s konjakovými rezancami. Ďalej sa mi podarilo kuracie stroganov s proteínovými risoni a tiež slovenská vianočná kapustnica (všetky recepty som prezentoval v skupinke na FB).

René schudol s KetoDiet a je nadmieru spokojný.

Išlo chudnutie tak, ako ste si priali?

Nešlo tak, ako som si prial. Išlo to ešte lepšie. Viem, že konkrétne úbytky kilogramov nesmiete uvádzať, ale keď som to množstvo kíl následne videl v kockách masla, tak som sa zhrozil. Základné pre mňa bolo, nevážiť sa v priebehu, ale na prechodoch fáz, aby som nebol sklamaný z výkyvov. A urobil som dobre, pretože ma to vždy pozitívne nakoplo. 

Ako ste s výsledkom spokojný?

Ak môžem, odpoviem fotografiou. Preklad: „Ešte to chce mraky driny, ale nadmieru!“  

Ako vyzerá vaša strava a životný štýl po skončení diéty?

Po diéte bolo jednoznačné pokračovať v low carb strave. Neriešim kalorické tabuľky, nikde si nezapisujem, čo som jedol, kedy a koľko. Riešim to sedliackym rozumom.  

Vynechal som sladké jedlá. V reštauráciách si dávam mäso so zeleninou alebo so šalátmi. Už nejem knedle, zemiaky, ryžu (okrem sushi, a to len výnimočne), cestoviny som obmedzil a zaradil viac zeleninových jedál. Rodine to chutí, tak sa k zdravej strave pridali a podobne aj varíme a pečieme. 

Nemôžem povedať, že by som sa vzdal úplne všetkého. Keď ste s firmou na salaši na Slovensku, nemôžete si nedať halušky s bryndzou, lenže to potom viac bolí v posilňovni. 

V každom prípade už neprechádzam McDrivom a nedesiatujem párky na benzínke. Áno raz, dvakrát do mesiaca, keď sa ponáhľam, sa zastavím v čínskych reštauráciách, kde si dám kuracie mäso v nejakej zaujímavej omáčke (cesnakovej, pekinskej štipľavej, tajomnej) bez prílohy len so zeleninou. Je to rýchle, tá trocha škrobu sa spáli výkonom a je to také malé zlo, čo mi chutí. 

Človek tiež musí žiť, len teraz už zodpovedne.  

Svoj jedálny lístok však stále dopĺňam o proteínové nápoje, placky a palacinky na desiatu či večeru. Prečo? Pretože mi to stále chutí.  

Doplňte tiež svoj jedálniček

Keď nad tým premýšľam, už si ani nemôžem dovoliť pribrať. Znamenalo by to, že som tento nový zdravý spôsob života zavrhol a vrátil sa do starých koľají. 

Nedá sa to vzdať, vzdal by som sa svojej budúcnosti.

 

Čo by ste odkázali tým, ktorí váhajú, či začať chudnúť práve s KetoDiet? 

Ak chcete začať chudnúť, začnite ihneď. Vždy sa nájde mnoho dôvodov, prečo nezačať dnes (Vianoce, narodeniny, Veľká noc, dovolenka atď.). Ak je vašou prioritou zdravie a zhodiť nejaké tie kilá, nečakajte. 

Ak to naozaj myslíte vážne, zavolajte a poraďte sa s výživovými špecialistkami. Neexperimentujte, sú osvedčené cesty. Pýtajte sa ľudí v skupine na skúsenosti. Neviem, či je KetoDiet najlepšia, no už to nezistím, pretože viac hľadať nepotrebujem.  

Mnohí z nás vyskúšali rôzne diéty a životosprávy. A viete, kde sme všetci skončili a kde sme spokojní? Pri KetoDiet.

Nie je žiadna kúzelná tabletka na chudnutie. Je to cesta. Neexistujú skratky. Ale funguje to. Poďte tiež a dokážete to. 

Tento článok stojí za zdieľanie!

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov