Týždeň zliav navyše! Využite Black Friday a objednajte so zľavou až 70 %. Len do nedele 4. 12. Tak rýchlo do e-shopu!

Ako vznikajú naše jedlá a nápoje? Nahliadnite pod pokrievku

2. 8. 2022Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaJiří Skála

Keď všetko ide, ako má, je na konci diétneho plánu spokojný zákazník, ktorý sa zbavil nechcených kilogramov. Než sa však náš proteín dostane na váš stôl, trvá to mesiace. Čo sa deje počas nich? Prejdite si s nami výrobou proteínových jedál a nápojov.

Ako sa vyrábajú proteínové nápoje.

Ako dlho trvá vytvoriť finálnu receptúru proteínového jedla či nápoja?

V prvom rade navrhujeme správny plán:

  • Stanovujeme základné pomery bielkovín, sacharidov a tukov tak, aby bolo chudnutie účinné.
  • Dopĺňame dôležité zložky na ochranu organizmu (vlákninu, vitamíny a minerály).
  • Ladíme chuť každého jednotlivého jedla a nápoja.

Časovo ide rádovo o jednotky mesiacov. Pár produktov nás už však potrápilo a strávili sme s nimi okolo 10 až 12 mesiacov.

Aké sú výhody našich proteínových produktov?

Najväčším benefitom sú bezpochyby výživové hodnoty. Pri všetkých produktoch kladieme veľký dôraz na pomer živín, ktoré skladáme z prémiových zložiek. Inými slovami – maximálna kvalita a funkčnosť.

Naše produkty vám doplnia vitamíny a minerály. Ide o to, aby vaše telo počas chudnutia neživorilo. Túto záležitosť sme dlho preberali s lekármi. Práve oni navrhli optimálne spektrum mikroživín potrebných na správny priebeh diéty.

Dôležité pre nás je aj to, aby vám naše produkty chutili. Z vašej pozitívnej spätnej väzby máme úprimnú radosť!

Aké sú najväčšie úskalia pri výrobe proteínových produktov?

Dlhodobo sa snažíme držať kvalitu produktov i zdrojov, z ktorých ich vyrábame. Ich trvanlivosť je okolo 24 mesiacov a my musíme sledovať, či pri nich nedochádza k poklesu vitamínov, zníženiu chuti a pod. Týmto zmenám predchádzame, a to napríklad pridávaním vitamínu Cvitamínu E, pretože tieto vitamíny plnia funkciu antioxidantu.

Proteínová polievka kuracia s rezancami obsahuje vitamíny.

Prečo používame v proteínových nápojoch sladidlá?

Vďaka zníženému obsahu sacharidov je potrebné vypomôcť si sladidlami, bez ktorých by vám produkty jednoducho nechutili. Diétne plány trvajú niekoľko týždňov a chuť je pritom veľmi dôležitým faktorom pre väčšinu z vás.

Používame sladidlá acesulfám Ksukralózu. Tieto medzinárodne schválené sladidlá nemajú nepríjemnú pachuť, ako napríklad stévia, a sú navyše najviac preštudované z hľadiska vedľajších účinkov. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) sleduje látky používané v potravinách a ich vplyv na zdravie. V prípade výskytu nežiaducich účinkov by používanie týchto surovín okamžite zakázal.


Pozrite sa, aké ďalšie umelé sladidlá v keto diéte používame.


Z akého dôvodu pridávame do nápojov bravčovú želatínu?

Pridávanie hydrolyzovaného kolagénu (bravčovej želatíny) má predovšetkým zdravotné benefity:

  • Ide o zdroj kvalitného proteínu.
  • Ochraňuje kĺby a má pozitívny vplyv na kvalitu vlasov, kože a nechtov.

Je lepšie namiešať si nápoj s vodou alebo s mliekom?

Pre účinnosť diéty je ideálna kombinácia s vodou. Pre lahodnejšiu chuť je zase lepšie použiť mlieko. Pokiaľ si nápoj vymiešate s mliekom, myslite na to, že obsahuje laktózu (cca 7 g laktózy v 100 ml mlieka). Použitie mlieka preto radšej obmedzte max. na 1 porciu denne. Proteínová zmes má veľmi nízky obsah laktózy a je vhodná aj pre citlivejšie osoby, ktorým odporúčame používanie mlieka úplne vynechať.

Proteínový nápoj s príchuťou maliny a čiernych ríbezlí

Keď proteínový nápoj použijeme pri varení či pečení, nedôjde k jeho znehodnoteniu?

Telo vie spracovať proteín ovplyvnený teplotou (pripodobniť to môžeme napríklad k vareniu vajec). Tepelné spracovanie tak nemá na kvalitu proteínovej zmesi a priebeh chudnutia významný vplyv.


Proteín v kuchyni

Pomocou proteínového nápoja si napríklad upečte domáce keto žemle s bylinkovým maslom alebo napríklad keto pizzu.


Pomocou proteínového nápoja upečiete domáce keto žemle.

Môžu proteínový nápoj, ktorý obsahuje mliečne bielkoviny, konzumovať aj osoby s laktózovou intoleranciou?

Naše produkty majú už vo svojej podstate veľmi nízky obsah laktózy a nemali by tak spôsobovať žalúdočné problémy. V prípade, že aj pri takom nízkom obsahu dôjde k reakcii, je dobré doplniť stravu o kombináciu enzýmov, ktoré zvyškovú laktózu rýchlejšie rozložia.

Zoberme napr. proteínový nápoj s vanilkovou príchuťou – ako dlho trvá jeho výroba?

Pokiaľ sa zameriame na proces spracovania vrátane objednania materiálov, ide rádovo o týždne. Samotná výroba zaberie 1 až 3 dni. Potom je proteínový nápoj pripravený vydať sa na cestu k vám.

Výroba proteínových jedál a nápojov

Foto: Ketodiet

Jiří Skála výživový poradca a produktový špecialista KetoDiet

Autor

Jiří Skála
Profil autora 

Výživový poradca a kondičný tréner v jednej osobe. Zodpovedne rozširuje náš sortiment o nové produkty a píše články o zdravom životnom štýle.

Prihláste sa na odber nášho newslettra a o všetkom budete vedieť ako prvý.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov