💙 Dni KetoDiet – zľava 25 % takmer na všetko* s kódom 25DNI 💥 Navyše bestsellery so zľavou až 50 %. Len do nedele!

Ako spolu súvisí depresia a chudnutie. Čo bolo skôr, alebo je to úplne inak?

7. 5. 2024Tento článok vám zaberie 3 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Ste v depresii, pretože sa vám nedarí schudnúť, alebo máte depresiu, tak ju zajedáte a z toho priberáte? Túto problematiku vám práve teraz objasní psychiatrička. A možno vás prekvapí. 

Smutná žena v depresii chudne. KetoDiet.

„Mám depresiu, pretože nemôžem schudnúť.“ | „Mám depresiu, tak ju zajedám a priberám.“ Čo je zle? 

Zle je oboje. Rozšírený názor, že máte depresiu, pretože sa vám nedarí schudnúť, alebo že, naopak, priberáte, pretože trpíte depresiou, je z odborného hľadiska úplne mylné a zavádzajúce, hovorí odborníčka na psychické zdravie MUDr. Katarína Šubrtová. Žiadnu priamu súvislosť medzi chudnutím a depresiou nehľadajte. Depresia nespôsobuje nadváhu ani s ňou nejde inak dohromady. 

Je to dokonca naopak. „Jedným z kritérií diagnostiky depresie je výrazný váhový úbytok. A to aj niekoľko desiatok kilogramov, vyvracia laickú predstavu psychiatrička. „Ak ste však obézni, môžete trpieť radom somatických ochorení, ako je infarkt, mŕtvica, diabetes. Tieto vážne ochorenia potom môžu zapríčiniť depresie,“ spresňuje lekárka a upozorňuje, že depresia následne môže zhoršiť prognózu a podporiť návrat týchto ochorení. 

Trpíte depresiou, alebo ste len nespokojní s vlastným životom? 

A nie je to len dobrá výhovorka? Povedať, že trpím depresiou, sa dostalo do bežnej reči a interpretácia vážneho ochorenia sa tým zľahčuje. 

Celospoločenským fenoménom postcovidového obdobia je riešenie psychického stavu verejne. „Označenie depresie sa bagatelizuje, ale tiež monetizuje. Vezmite si rozmach online platforiem zameriavajúcich sa na terapie na diaľku,“ objasňuje problém a spomína premenu svojho odboru MUDr. Šubrtová. 

Depresia sa nesmie zamieňať s nespokojnosťou. „Nie každá depresia je depresia. To, že človek má zlú náladu, neznamená, že trpí depresiou. To je úplne mylná predstava bežných ľudí,“ vysvetľuje odborníčka. Koľkokrát ste už o sebe tvrdili, že máte depku, ale mysleli ste tým, že nie ste vo svojej koži? 

Trochu inak je to so stresom. Prečítajte si, ako spolu vychádzajú stres a chudnutie

Recept: Kuracie na karí s proteínovou tortillou KetoDiet

Žite zdravšie. Budete sa cítiť lepšie 

Že je však s chudnutím úzko spojená psychická pohoda, je nepopierateľné. Keď sa budete dobre cítiť, budete pozitívne motivovaní, pôjdu kilá pri keto diéte ľahšie dole a nepríde žiadny jojo efekt. Upravte si jedálniček. Vyraďte z neho potraviny, ktoré vám dodávajú len prázdne kalórie alebo spôsobujú rozkolísanie hladiny cukru v krvi. Dbajte na kvalitné zdroje bielkovín, zdravých tukov a zeleniny. Pridajte pravidelný pohyb a bude vám dobre. 

 

Foto: Pexels, KetoDiet  

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Ako ovplyvňujú chudnutie hormóny?

Prečítajte si rozhovor s lekárom Tomášom Roubíčkom.
Chcem to vedieť

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov