🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

VIDEO: Najčastejšie chyby pri keto diéte. Ktorej sa dopúšťate vy?

10. 8. 2021Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Chudnutie nejde podľa vašich predstáv? Možno robíte jednu z častých chýb. Odhaľte ju a jednoducho napravte. Potom už nebude vašej štíhlejšej postave stáť nič v ceste.

Aké sú najčastejšie chyby v proteínových diétach povie výživový poradca Jiří Skála vo videu KetoDiet

3 najčastejšie chyby v proteínovej diéte podľa výživových poradcov

1. Nedostatok živín, hlavne zdravých tukov

Máte pocit, že by ste si pri diéte mali okrem sacharidov strážiť aj tuky? Je to tak. Pri ketodiéte by ste však mali dbať hlavne na ich dostatok. Jednou z najčastejších chýb pri držaní ketogénnej stravy totiž je, že okrem sacharidov obmedzíte práve tuky. „Príjem zdravých tukov je dôležitý. V našej strave by sa mali objavovať prevažne rastlinné zdroje tukov, ako sú orechy, semená, olivy, za studena lisované oleje – olivový, ľanový, sezamový, a tuky z morských rýb, ktoré majú priaznivý vplyv na náš kardiovaskulárny systém a nervovú sústavu,“ vysvetľuje Martina Weisserová, výživová poradkyňa KetoDiet. A to nie je všetko. Zdravé tuky sú navyše jedným z kľúčov ku kvalitným vlasom, pevným nechtom a bezchybnej pleti.


Naštudujte si konkrétne rozdelenie makroživín pri keto diéte a zistite, aké zdravé tuky vám padnú do jedálneho lístka.


2. Stále znova od začiatku

Vôbec najväčšou chybou tých, ktorí sú na diéte, je začínať stále znova a dookola. Tým si môžete spomaliť metabolizmus a navyše spôsobiť nechcený jojo efekt. „Ak si raz za čas doprajete „dobrotu“, nič sa nedeje, na váhe sa to neprejaví. Dôležité je sa vrátiť do svojho režimunič si nevyčítať,“ upokojuje všetkých stresujúcich sa Martina Weisserová. Psychická pohoda má totiž na chudnutie rozhodujúci vplyv.

Myslite tiež na to, že redukčnú stravu nie je vhodné držať dlhodobo. Diéta by vám mala odštartovať cestu k štíhlejšiemu a zdravšiemu telu a pomôcť k novým trvalo udržateľným zdravým stravovacím návykom.

3. Zanedbanie pitného režimu

Koľko toho za deň vypijete? Neviete? To je možno ten kameň úrazu. Voda vám totiž s rýchlejším spaľovaním tukov pomôže a ešte očistí telo od všetkých škodlivín. Základom pitného režimu by vždy mala byť obyčajná voda. A to 2 – 3 litre denne. K nej môžete pridať čaj. Len myslite na to, že čierny a zelený, rovnako ako káva, telo odvodňujú. Do pitného režimu ich tak nepočítajte. Výnimočne si môžete na chuť dopriať trochu koly bez cukru. Do pitného režimu ju však tiež nepočítajte.

Každý človek má, samozrejme, svoju individuálnu potrebu množstva tekutín. Muž, ktorý pracuje manuálne alebo napríklad v prostredí, kde je ustavične horúco (napríklad v pekárni), a navyše aktívne športuje, vypije za deň viac tekutín než žena, ktorá má sedavé zamestnanie a pohybu sa príliš často nevenuje.


Koľko vody teda vypiť?

Na každý 1 kilogram svojej hmotnosti potrebujete 30 – 40 ml.

Majte pitný režim pod kontrolou!

Postavte si ráno na viditeľné miesto 1,5-litrovú fľašu s vodou a tú do konca pracovného času vypite.

A pozor! Každá prijatá kalória sa počíta. Cukry obzvlášť. Keď vypijete pohár ochutenej limonády, dostanete do seba 25 g cukru, čo je v 1. kroku KetoDiet polovica limitu všetkých sacharidov na celý deň!

Voda vám práve dvakrát nevonia? Dochuťte si ju.


Nerobíte ani jednu z týchto obvyklých chýb a napriek tomu nechudnete?

Zostavili sme pre vás pár ďalších dôvodov, ktoré často kazia chudnutie. A ak sa nenájdete ani tu, nechajte si poradiť. Naši skúsení výživoví poradcovia sú vám k dispozícii zdarma. Na telefóne, e-⁠maile aj na on-line čete.

Vedeli ste, že:

  • Ketogénna strava nemusí byť vhodná pre športovcov, ktorí majú výkon založený na zásobách glykogénu? Ide o intenzívne pohybové činnosti, ako sú futbal, hokej, crossfit a pod. Pre koho ďalšieho sa nehodí, sa dočítate v tzv. kontraindikáciách proteínovej diéty.
  • Je výhodné jesť aj fermentovanú (kvasenú) zeleninu, ktorá je vďaka obsahu enzýmov lepšie stráviteľná a využijeme z nej viac živín?
  • Väčšina druhov zeleniny (napr. uhorka, paradajky, ľadový šalát, brokolica) i ovocia (jahody a grapefruit) obsahuje viac ako 90 % vody. Preto váš pitný režim krásne doplnia a navyše s nimi do tela dostanete veľa potrebných vitamínov, minerálov a dôležitej vlákniny, ktorá podporí vaše trávenie.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Ktorá diéta je pre vás tá pravá?

Poznáte rozdiel medzi Dukanovou, Atkinsovou, paleo či ketodiétou? Posvietili sme si na ne.
Pozrite sa

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov